Gouverneur Henry McMaster. Bron afbeelding: Flickr / Henry McMaster
Hartslagwet in South Carolina doet abortus met 80% afnemen
Volgens de meest recente data zijn, na invoering van een nieuwe "hartslagwet", de abortuscijfers met 80% gekelderd in South Carolina, VS. Gouverneur Henry McMaster ziet uit naar de dag dat "niemand meer zoekt naar een abortus".
De wet draagt vrucht
De nieuwe wet, die sinds augustus 2023 van kracht is, verbiedt abortussen na zes weken zwangerschap. Uitzondering hierop vormen verkrachting, incest, "fatale afwijkingen bij de baby", of gevallen waar het leven van de moeder ernstig in gevaar is, waarbij abortus tot twaalf weken nog mogelijk is (daarbij moet gezegd worden dat deze redenen nauwelijks aangehaald worden in deze staat). Desondanks is dit een stap in de goede richting, en het wierp direct al vruchten af: tussen 1 januari en 22 augustus van dat jaar waren er 7.397 gevallen van abortus, oftewel circa 924 abortussen per maand. Tussen 23 augustus en 31 december registreerde men 790 abortussen, wat neerkomt op 198 abortussen per maand. Een daling van 79%!
Twee vliegen in een klap
Voor Henry McMaster, gouverneur van South Carolina, komt de doorvoering van deze wet als een welkome boodschap, zowel voor het ongeboren kind als het imago van zijn staat. "Hoewel de gouverneur uitkijkt naar een dag waar niemand naar een abortus verlangt," zegt zijn woordvoerder, "bewijst de data dat de Fetal Heartbeat and Protection from Abortion Act een succes is geweest, waarbij duizenden onschuldige levens zijn gered en het imago van South Carolina als abortus-bestemming onderuit is gehaald".
Addertje onder het gras
Hierbij moet echter wel een kleine kanttekening worden geplaatst. De data kan ons alleen iets vertellen over de abortussen die bij de Amerikaanse gezondheidszorg werden geregistreerd. Gevallen waarbij moeders uitweken naar een begrensde staat of, nog veel erger, het zelf thuis probeerden, vallen daar niet onder. Een grote ondermijner van deze nieuwe wet is voornamelijk de abortuspil, die (met name dankzij de regering van president Biden) recentelijk veel makkelijker te verkrijgen zijn, afkomstig uit binnen- of buitenland. Biden heeft zelfs een langdurige federale wet aangepast, waardoor het nu mogelijk is deze pillen door heel het land te leveren. Door de abortuspil kan het abortuscijfer in South Carolina in werkelijkheid hoger liggen dan gedacht.
Niet te keren tij
Ondanks deze grijze gebieden valt het niet te ontkennen dat de levens van duizenden baby's zijn gered. En niet alleen South Carolina heeft de aanval op kindermoord ingezet. In Indiana bijvoorbeeld is abortus met maar liefst 98% afgenomen, en in Arkansas zijn in 2023 zelfs nul abortussen gepleegd - in vergelijking met meer dan 3.000 in 2021, het laatste jaar dat abortus in die staat legaal was. Nadat Roe v. Wade, een pro-abortusvonnis van het Hooggerechtshof, door datzelfde hof in 2022 werd vernietigd, zagen we Republikeins-gezinde staten maatregelen nemen ter bescherming van het ongeboren kind. Na jarenlang strijd een overwinning voor pro-lifers en een smadelijke nederlaag voor abortusvoorstanders.
Lees ook: Amerikaans abortusverbod redt vele kinderlevens
De strijd is nog niet gestreden
Uiteraard accepteerden de abortusvoorstander dit alles niet stilletjes. Zij weten zich gesteund door grote groeperingen van de abortusindustrie zoals Planned Parenthood en zelfs overheidsinstanties. Deze opponenten van de pro-life beweging hebben tientallen miljoenen dollars tot hun beschikking, en ze maken er bepaald geen geheim van dat ze abortuscentra en -initiatieven door het hele land actief steunen, zoals het verzorgen van een reis naar een staat waar abortus wel legaal is. Maar ondanks dit alles zien we dat de wind in Amerika een andere kant op begint te waaien, waardoor er in de toekomst wellicht geen enkel onschuldig kind meer hoeft te sterven voordat hij het levenslicht ziet.
Laatst bijgewerkt: 27 juni 2024 10:07