Pro-lifers vieren verjaardag van omverwerping Roe vs Wade

Het abortusbesluit Roe vs Wade ligt sinds 24 juni 2022 "op de vuilnishoop van de geschiedenis". (Beeld: screenshot van LifeSiteNews tv)

Pro-lifers vieren verjaardag van omverwerping Roe vs Wade

THEMA'S:

Pro-lifers verzamelden zich op 24 juni bij het Amerikaanse Capitool om de eerste verjaardag van de omverwerping van Roe v. Wade te vieren en te bidden voor Gods genade in de voortdurende strijd om de ongeborenen kinderen in het hele land te verdedigen.

Viering van uitspraak Hooggerechtshof

LifeSiteNews was op het terrein bij het U.S. Capitol gebouw in Washington, D.C., waar pro-life mannen, vrouwen en jonge kinderen zich verzamelden in gebed en viering van de uitspraak van het U.S. Supreme Court in Dobbs v. Jackson die vorig jaar een einde maakte aan bijna 50 jaar van federale abortus precedenten.

Abortussen in VS daalt

"Roe vs Wade ligt op de vuilnishoop van de geschiedenis en er is zoveel te vieren," zei LifeSiteNews senior correspondent Jim Hale in een videoreportage met John-Paul Gutschke over het evenement. Hale merkte op dat het aantal abortussen in de V.S. is gedaald sinds de omverwerping van Roe v. Wade, maar hij deelde de gevoelens van veel aanwezigen door erop te wijzen dat de echte strijd voor het leven nog maar net begonnen is.

STI WhatsApp-banner

Verstandig omgaan met overwinning

"We moeten met dit moment in de geschiedenis heel verstandig omgaan," vertelde Brandi Swindell, oprichter en CEO van Stanton Healthcare, aan LifeSite. "Vandaag een jaar geleden was het een dag om te vieren en ons te verheugen. Nu, een jaar later, danken we God voor die historische beslissing van Dobbs. Maar we hebben nog veel werk te doen."

De strijd is nog niet gestreden

Activist Bryan Kemper zei dat "we nog lang niet klaar zijn" en merkte op dat de viering van de eerste verjaardag van het Dobbs-besluit "een tijd is om ons hart echt uit te storten voor God en om opwekking te vragen". Swindell zei dat het huidige post-Roe landschap de natie in "een kritiek moment" plaatst waarin de abortuskwestie "nog alle kanten op kan gaan".

Situatie in sommige staten verslechterd

"Er zijn staten zoals Michigan waar de abortuswetten nu, na Dobbs, slechter zijn dan vóór Dobbs," zei ze. "Er zijn dus veel staten waar baby's minder bescherming hebben." Swindell legde uit dat baby's in de baarmoeder niet eens per se veilig zijn in staten die pro-life wetgeving hebben aangenomen omdat abortusfaciliteiten in naburige staten vrouwen actief aanmoedigen om voor abortussen op reis te gaan. "Een zeer agressieve abortusindustrie lokt vrouwen over de staatsgrenzen heen," zei ze, en ze beweerde dat dit fenomeen neerkomt op "abortus doorvoerhandel".

Burgemeester van Haarlem, handhaaf het recht op pro-life waken!

Abortus gesel voor bepaalde groepen

Sommige deelnemers aan het evenement spraken rechtstreeks tot enkele van de demografische groepen die het meest direct getroffen worden door de abortusindustrie: jonge vrouwen en raciale minderheden. "We zijn hier om onze stem toe te voegen aan de nieuwe mogelijkheid die er is om het leven in elke gemeenschap te bevorderen," zei Elaine Petty van She Leads America, erop wijzend dat raciale en etnische minderheidsgroepen "door de jaren heen door abortus gedecimeerd zijn". Roma Vrslius van Stanton Healthcare drong er bij jonge mensen zoals zijzelf op aan om "onze stem te gebruiken" en te erkennen dat ze niet "machteloos" zijn in de strijd voor het leven, "het meest fundamentele mensenrecht".

Gemengd beeld

Sinds de val van Roe vs Wade vorig jaar hebben veertien staten uitgebreide pro-life wetten aangenomen of geïmplementeerd die bijna alle abortussen in de hele staat verbieden, terwijl elf pro-abortus staten de tegenovergestelde richting zijn ingeslagen. Andere staten onder leiding van de Republikeinen hebben beperktere beperkingen en regels aangenomen en de pro-life wetten van veel staten zijn tijdelijk opgeschort vanwege rechtszaken.

Persoonlijkheidsrecht van baby’s erkennen

Na de overwinning op Roe vs Wade benadrukken voorstanders van het leven de noodzaak om niet alleen strenge pro-life wetten in te voeren in de staten, maar ook om te werken aan een nationale erkenning van het persoonlijkheidsrecht van ongeboren baby's onder het Veertiende Amendement van de Amerikaanse Grondwet.

Help zuster Monja met een gift

“Niet op onze lauweren rusten”

In haar commentaar tegenover LifeSite drong Swindell er bij pro-lifers op aan om niet "op onze lauweren te rusten" of "naïef te zijn". In plaats daarvan moedigde ze diegenen in de beweging om het leven te verdedigen aan om hun "A-game" te brengen in dit post-Roe Amerika door "serieus", "gefocust" en "biddend" te zijn, omdat "levens ervan afhangen".

Dit artikel is met toestemming overgenomen van LifeSiteNews.

Laatst bijgewerkt: 28 juni 2023 06:59

Doneer