Hoe één weigering van abortus honderden kinderlevens redt

THEMA'S:

Als een zwangere vrouw ernstig ziek is, mag ze dan abortus plegen voor haar behandeling? Deze situatie, vaak voorgelegd aan pro-lifers in discussies, wordt steeds zeldzamer. Dat is mede te danken aan gynaecologisch oncoloog Frédéric Amant. Hij heeft een methode ontdekt om vrouwen met baarmoederhalskanker te behandelen zonder dat hun kindje het leven laat.

Beginnend buikje

Het begon allemaal Monica, die vier maanden zwanger was toen de diagnose van baarmoederhalskanker werd gesteld. Normaal werd het kind dan geaborteerd zodat de baarmoeder verwijderd kon worden. Dat wilde zij niet. Amant: "Ik zat tegenover een jonge aanstaande moeder met een beginnend buikje en ik voelde zo met haar mee."

Twee levens gered

De verwijdering van de baarmoeder werd van tafel geschoven. Er werd gekozen voor moeder én kind. Amant: "Na 32 weken zwangerschap beviel ze van een zoon. In de operatiekamer werd na de keizersnede onmiddellijk haar baarmoeder verwijderd." Zowel de bevalling als de daaropvolgende operatie slaagden. Twee levens werden in één keer gered.

Veerkracht

Amant liet het niet bij deze ene keer. De arts, eveneens hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven, heeft de behandelmethode verder ontwikkeld. Volgens de gynaecologisch oncoloog kunnen ongeboren kinderen in de baarmoeder veel hebben. Ze hebben de veerkracht om de gevaarlijke operatie te overleven. De kinderen ondervinden na geboorte geen achterstand in hun ontwikkeling.

"Kinderen van de dood gered"

Amant: "Vroeger ondergingen zwangere kankerpatiënten noodgedwongen een abortus of bevielen ze veel te vroeg. Dankzij alle informatie die we de afgelopen jaren hebben verzameld, kunnen we dat noodlot nu vaak afwenden. We hebben kinderen van de dood gered."

Grote heldin

De gynaecologisch oncoloog heeft moed getoond door een gewaagde ingreep te plegen. De grote heldin van dit verhaal is echter Monica. Het begon immers allemaal met haar weigering om abortus te laten plegen. Met de keuze vóór haar ongeboren kind. Amant: "Zo heeft een moeder die er alles voor over had om haar ongeboren kind het leven te gunnen voor honderden zwangere vrouwen grote betekenis gekregen."

Lees HIER het hele interview met Frédéric Amant in de Volkskrant.

⇒ Stirezo komt op voor kwetsbaar leven, tegen abortus. Help ons pro-life werk met een donatie!

Laatst bijgewerkt: 9 juni 2021 09:21

Doneer