Hoe Fiom vrouwen verkeerd voorlicht over abortus

Vormloos weefsel in een petrischaalt: zo wordt het ongeboren kind voorgesteld door Fiom.

Hoe Fiom vrouwen verkeerd voorlicht over abortus

THEMA'S:

‘Eerlijke en betrouwbare informatie over zwangerschap en abortus: dat is waar het NGvA (Nederlands Genootschap van Abortusartsen) en Fiom voor staan.’

Fiom misleidt vrouwen

Zo begint stichting Fiom op haar website een artikel over zwangerschap en abortus. Fiom kreeg in 2023 bijna 9 miljoen euro van de overheid om eerlijke en betrouwbare informatie te delen. De Nederlandse overheid heeft blijkbaar veel vertrouwen in deze organisatie. Het is daarom ronduit teleurstellend en schokkend tegelijk om te ontdekken dat juist een organisatie als Fiom de bezoekers van de site, veelal vrouwen die informatie zoeken over zwangerschap en abortus, zo ontzettend misleidt.

Geaborteerd kind wordt voorgesteld als pluizig weefsel

Vrouwen die net ontdekt hebben dat ze onbedoeld zwanger zijn en zoeken naar betrouwbare informatie. Zowel zij als vrouwen die worstelen met de abortus die ze in verleden hebben ondergaan, worden op het verkeerde been gezet. De laatste groep krijgt de indruk dat het gelukkig slechts wat pluizig weefsel was, dat het niets voorstelde wat verwijderd werd.

Onjuiste afbeeldingen

Onder de afbeeldingen van Fiom staat op de website te lezen: ‘Om je realistische informatie te geven, zie je hieronder zwangerschapsweefsel dat is weggehaald door middel van een instrumentele abortus. Hierbij is het bloed van het weefsel afgespoeld. Je verliest daarnaast ook bloed(stolsels), slijmvlies en vocht. Dat laten we hier niet zien, omdat het zwangerschapsweefsel anders niet goed te zien is.’ Niet alleen elke gynaecoloog kan bevestigen dat de afbeeldingen fout zijn, ook elke vrouw die haar kindje in die periode heeft verloren door een miskraam kan bevestigen dat Fiom hier juist geen eerlijke en betrouwbare informatie toont.

Lees ook: Gynaecoloog kritisch over meest gebruikte abortusmethode: tot 70% hogere kans op vroeggeboorte

Trauma bij de vrouw

Het kan niet waar zijn dat de Nederlandse overheid zoveel geld uitgeeft aan een organisatie die samen met het Nederlands Genootschap van Abortusartsen, vrouwen zo ontzettend misleidt. Wanneer een vrouw later weer zwanger raakt, het kindje dit keer wil houden en ze gaat met negen weken zwangerschap naar de verloskundige waar ze mee kan kijken met de echo, dan heeft zij een probleem. Dan ziet zij dat de afbeelding van Fiom een valse voorstelling was. Wat voor trauma zal de vrouw dan oplopen? Dit kan en mag niet voorkomen bij een zwaar gesubsidieerde instelling.

Bewindsman antwoordt op Kamervragen

Een onbedoeld zwangere vrouw is niet geholpen bij misleiding. Wel bij juiste en correcte informatie. Terecht dat de SGP hier Kamervragen over heeft gesteld. Op 19 maart kwam staatssecretaris Karremans (VVD) met antwoorden op de Kamervragen van de SGP. Opmerkelijk is dat de minister schrijft: ‘Bij de ontwikkeling van de webpagina van Fiom zijn meerdere abortusartsen betrokken. Zij hebben bevestigd dat deze foto’s waarheidsgetrouw zijn. Ik heb bij het NGvA navraag gedaan over deze afbeeldingen en hierop heeft het NGvA bevestigd dat de foto’s de werkelijkheid goed reflecteren. Daarmee vind ik het gebruik van deze afbeeldingen passend bij eerlijke en betrouwbare informatieverstrekking.’

Aborteur erkent: abortus treft kindje

Met de foto’s wordt de suggestie gewekt dat er in het geheel geen kind is bij een abortus tot negen weken zwangerschap. Dat het NGvA hiermee instemt is onbegrijpelijk. Vele medische en biologische handboeken over embryologie geven een andere voorstelling. Arts Cees Renckens, die in zijn loopbaan bijna tweeduizend abortussen heeft uitgevoerd, is heel duidelijk: het gaat bij een abortus altijd om een kindje. En hij geeft aan dat zelfs eerder dan zes weken zwangerschap al een hartslag meetbaar is. Ook wetenschappelijke studies geven aan dat de hartslag bij 21 dagen na de bevruchting begint. Er is zelfs een studie die stelt dat de hartslag al bij 16 dagen na bevruchting begint.

Volg STI op Telegram

Wetenschap vertelt ander verhaal

Op de foto’s van Fiom is van een hart met bloedvaten, met bloed en ander orgaanweefsel niets meer terug te vinden, zelfs niet bij de afbeelding bij negen weken zwangerschap. In de discussie rond het verruimen van de periode om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van het menselijke embryo tot 28 dagen blijkt dat de wetenschap geheel anders kijkt naar de ontwikkeling van het embryo.

Vijf en zes weken zwanger

Bij de Gezondheidsraad - onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor regering en parlement - is in een samenvatting te lezen waarom die verruiming van grote waarde is: ‘Onderzoek in de derde en vierde week zou bijvoorbeeld inzicht kunnen geven in het ontstaan van aangeboren hartafwijkingen en neuralebuisdefecten (open schedel of rug), aandoeningen die veel voorkomen bij baby’s’. Derde of vierde week na bevruchting staat gelijk met vijfde en zesde week zwangerschap. Wanneer de afbeeldingen op de site van Fiom de werkelijkheid goed reflecteren is het totaal zinloos om de termijn van veertien dagen op te rekken naar 28 dagen om onderzoek te doen bij deze embryo’s. Er zou immers niets te zien zijn.

Wie heeft er gelijk?

Het AMC heeft een databank beschikbaar met 3D-echo’s van de ontwikkeling van ongeboren kinderen. Hierbij is heel duidelijk de ontwikkeling van alle organen te bekijken. Wie vertelt nu de waarheid? Karremans, NGvA en het Fiom enerzijds, of Cees Renckens, De Gezondheidsraad en het Amsterdams Universitair Medisch Centrum anderzijds? Het kan niet beiden tegelijk waar zijn!

Laatst bijgewerkt: 2 april 2025 05:55

Doneer