Kindje voelt mogelijk al vanaf 5 weken de pijn van abortus

Kindje voelt mogelijk al vanaf 5 weken de pijn van abortus

THEMA'S:

Vroege abortus doet het ongeboren kind pijn. Mogelijk al vanaf vijf weken. Dat kunnen we afleiden uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Cell.

Vijf weken

Het onderzoek bewijst dat ongeboren kinderen in het eerste trimester (tot week 13) volwassen-achtige zenuwstelsels hebben. De onderzoekers combineerden technieken van immunokleuring, driedimensionale en microscopische lichttechnieken om tot deze resultaten te komen. Eerder was al duidelijk dat kinderen in de moederschoot pijn voelen, maar dit moment ligt dus zeer waarschijnlijk veel vroeger in de zwangerschap, mogelijk al vanaf vijf weken. 'Pijnloze' abortus in de vroege zwangerschap, een stokpaardje van de abortusvoorstanders, kunnen we dus naar het rijk der mythen verwijzen.

Duimen en gapen

In de afgelopen decennia heeft onderzoek naar ongeboren kinderen steeds duidelijker gemaakt dat zij geen klompjes cellen zijn. Vanaf de conceptie zijn zij een eigen, van de moeder afgescheiden, levend wezentje, met een uniek DNA. Het hartje begint al te kloppen na 16 dagen en men kan hersenactiviteit meten vanaf 6,5 week. De organen beginnen zich te ontwikkelen met drie weken en bevinden zich met acht weken geheel op hun plaats. Met acht weken kunnen ongeboren kindjes in de baarmoeder spelen, hun kaken bewegen en naar hun teentjes wijzen. Met negen weken kan het kindje duimen en gapen en met tien weken hebben zij hun eigen unieke vingerafdruk.

Waken bij abortuscentra is een recht en moet dat blijven!

Allerprilste begin

Hoewel dit nieuwe onderzoek op dit moment nog niet kan bewijzen of de ongeboren kinderen daadwerkelijk pijn voelen, is het onderzoek weer een belangrijk stuk bewijs dat zij levende mensen zijn, die recht hebben op leven. Wetenschappers ontdekken steeds meer over het allerprilste begin van het leven. Men ziet hun ontwikkeling zo snel en complex gaan, dat wij daar alleen maar met bewondering naar kunnen kijken.

Nog gruwelijker

Natuurlijk is het feit dat er wel of geen pijn wordt geleden, geen rechtvaardiging voor abortus. Het maakt abortus nóg gruwelijker, omdat het een kind doodt dat waarschijnlijk al pijn voelt. Pijn die voorkomen kan worden door het kind gewoon te laten leven.

Dokter Anthony Levatino is gynaecoloog en voerde 1200 abortussen uit. Hij legt uit hoe eerste trimester abortussen gedaan worden.

Laatst bijgewerkt: 29 oktober 2021 15:08

Doneer