Leven met Down mensonwaardig? Niet als je de Jostiband ziet spelen...

Leven met Down mensonwaardig? Niet als je de Jostiband ziet spelen...

THEMA'S:
Jostibandleden oefenen voor hun jubileumconcert. Bron: YouTube.

Jostibandleden oefenen voor hun jubileumconcert. Bron: YouTube.

“Downsyndroom moet uit het straatbeeld verdwijnen”, aldus arts en geneticus Hans Galjaard.“Een kind met Down kost 1 tot 2 miljoen euro”, aldus kinderarts en geneticus Patrick Willems. "Morele winst", zo spreekt de Gezondheidsraad over meer abortussen op kinderen met Down.

Jostiband

Als je deze beleidsmakers en wetenschappers mag geloven, is leven met syndroom van Down een onwaardig leven. Ze dringen daarom de NIPT-test op aan zwangere vrouwen, in de hoop dat die bij Down kiezen voor abortus. Hoe kun je leven met Down nog afschilderen als mensonwaardig, als je ziet dat er mensen met Down zijn die acteren in series, studeren, of muziek maken met de Jostiband? De beroemde band voor geestelijk gehandicapten bestaat dit jaar 50 jaar en viert dat met een jubileumconcert in Ziggo Dome. Artiesten als Guus Meeuwis werken aan het feestje mee. Koning Willem-Alexander zal er bij zijn.

Vijftigjarig bestaan

De Jostiband telt veel muzikanten met Down. Zij bewijzen dat mensen met dit syndroom veel kunnen bereiken. Dat vraagt uiteraard wel begeleiding door mensen die hun beperkingen én krachten kennen. Juist deze begripvolle begeleiding wordt bedreigd door toenemende maatschappelijke stigmatisering van mensen met Down. Wij feliciteren de Jostiband met zijn 50-jarig bestaan en wensen de leden veel plezier toe bij hun jubileumconcert!

Laatst bijgewerkt: 21 november 2023 11:50

Doneer