March for Life in Washington trekt 150.000 mensen

March for Life in Washington trekt 150.000 mensen

THEMA'S:

Afgelopen vrijdag, 21 januari, vond de jaarlijkse March for Life plaats, de Amerikaanse Mars voor het Leven. Talloze mensen verzamelden zich in de hoofdstad Washington D.C. Volgens een onofficiële telling van Students for Life liepen wel 150.000 mensen in de stoet mee. Het vroor dat het kraakte, maar dat deed aan de opkomst en het enthousiasme niets af.

Roe vs. Wade

Wat deze editie van de March for Life anders maakte dan andere jaren, was dat er bij de deelnemers een gevoel heerst dat dit wel eens de laatste mars kon zijn voordat Roe vs. Wade wordt herroepen. Roe vs. Wade is de beroemde rechtszaak van 1973 die resulteerde in het ongrondwettelijk verklaren van het verbod op abortus door het hoogste gerechtshof in Amerika. Momenteel zijn er initiatieven gaande om de Supreme Court hierover opnieuw een uitspraak te laten doen. Vele staten hebben wetgeving klaarliggen om in het geval van herroeping onmiddellijk abortus drastisch in te perken. In 12 staten zal abortus zelfs helemaal illegaal worden.

Strijd nog niet gewonnen

Jeanne Mancini, voorzitster van de March for Life, zei in haar toespraak dat Roe vs. Wade niet in beton gegoten is en dat ze hoopte dat 2022 een historisch jaar wordt voor abortuswetgeving. Maar ze waarschuwde dat herroeping van deze beruchte uitspraak niet betekent dat de strijd voor het leven gewonnen is. Die zal moeten worden voortgezet in de verschillende staten, en ook in Washington, want de regering-Biden liet vrijdag weten dat ze er alles aan zal doen om vrije en legale toegang tot abortus overeind te houden.

STI abortus Roe Wade wet

Nu beëindigen we abortus

Onder de andere sprekers waren Kirk Cameron (acteur), Julia Letlow (Lid van het Huis van Afgevaardigden), Katie Shaw (activiste voor mensen met Downsyndroom), en Fr. Mike Schmitz (bekend van de podcast “Bible in a Year”). Ook de aartsbisschop van de Oosters-orthodoxe kerk in de VS, Elpidophoros, was aanwezig. Een van de deelnemers zei dat de pro-life beweging ooit een tentoonstelling krijgt in een museum: “We hebben slavernij beëindigd en segregatie, en nu beëindigen we abortus.”

Indrukwekkende stoet

Liefst 150.000 mensen lieten zich door de barre kou en de coronamaatregelen in Washington niet tegenhouden om te marcheren voor het leven en tegen abortus. De video hieronder laat de indrukwekkende stoet van pro-lifers zien. Laten we hopen dat de Mars voor het Leven in Nederland eveneens een reusachtige opkomst mag kennen!

Laatst bijgewerkt: 25 januari 2022 14:08

Doneer