Mars voor het Leven 2019 dwars door centrum Utrecht

THEMA'S:

“Leven ja, abortus nee!” Die leuze klonk luid en duidelijk door de Utrechtse straten, ondersteund door een doedelzak en een vliegend vaandel.

Niet tijdens de Mars voor het Leven, die altijd als een ingetogen ‘stille mars’ wordt gehouden, maar des te meer op de weg daarheen. Na twee heilige Missen, een Tridentijnse in de Sint Josefkerk aan de Draaiweg, en een in de gewone ritus in de kathedraal aan de Lange Nieuwstraat, zijn vanuit beide kerken een honderdtal katholieken zingend, biddend en leuzen scanderend dwars door de binnenstad naar de Jaarbeurs getrokken.

Utrecht

Daar begon om 12 uur het centrale programma van de Mars. Het was dit jaar allemaal wat anders dan anders. Omdat het Malieveld in Den Haag dit jaar niet beschikbaar was, moest de organiserende stichting Schreeuw om Leven de Mars verleggen naar Utrecht, en bovendien al in november in plaats van begin december. Het voordeel van de Jaarbeurs is dat het programma rond de Mars zich nu in een overdekte ruimte kon afspelen: de immense Beatrixhal was niettemin goed gevuld met naar schatting 11.000 mensen.

Kind én moeder

11.000 mensen van allerlei leeftijd. Veel jonge gezinnen ook, maar ook jongeren op eigen gelegenheid. Een weerspiegeling van het recente nieuwsfeit dat jongeren volgens onderzoek steeds meer bedenkingen hebben bij abortus en in het algemeen conservatievere standpunten betrekken. Kees van Helden opende samen met zijn vrouw de bijeenkomst namens stichting Schreeuw om Leven en legde de nadruk op hulp aan de vrouw, die ongewenst zwanger raakt. ‘We love them both’, luidde het motto van deze 27e Mars. We houden van allebei, kind én moeder.

Spraakmakende film

Bijzonder was de bijdrage per video-verbinding van Abby Johnson, de directrice van Planned Parenthood, die de overstap maakte naar de Pro-Life beweging, toen ze ontdekte dat de abortusindustrie een ordinair verdienmodel heeft: hoe meer abortussen, hoe meer winst, hoe beter. Haar levensgeschiedenis is verfilmd in Unplanned, een film die veel ophef veroorzaakte en onlangs zijn Nederlandse première beleefde.

Spraakmakende flyer

Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP, borduurde vervolgens door op het thema ‘We houden van allebei’, kind én moeder. Veel vrouwen besluiten tot abortus onder dwang van familie. "Je laat het toch wel weghalen?", krijgen ze dan te horen, zonder dat er alternatieven worden geboden. Van der Staaij bedankte het publiek dat zij de spraakmakende flyer tijdens de Week van het Leven mede mogelijk hebben gemaakt. Volhouden werpt vruchten af, want steeds meer jongere mensen hebben nu bedenkingen bij abortus. Van der Staaij: "Er zit verandering in de lucht."

Klein mensje

Gert-Jan Segers, fractieleider van de ChristenUnie, verwees eveneens naar de trendbreuk onder jongeren. Die worden kritischer over abortus en zijn gevoelig voor argumenten. Aan de abortusvoorstanders die het debat ontlopen, stelde hij de vraag: "Waar ben je bang voor?" Bang dat je door discussiëren en argumenteren ergens uitkomt waar je niet wilt? Diederik van Dijk (directeur NPV) verheugde zich dan weer over de hoge opkomst bij de Mars. "Men kan niet meer om ons heen." Dit thema moet dan ook niet meer van de agenda af, aldus Van Dijk. Niet om ongewenst zwangere vrouwen dwars te zitten, maar “het doorknippen van de toekomst van een klein mensje is daarvoor nooit een oplossing."

Ten huwelijk

Een bijzonder moment brak aan bij Stella, die op de valreep voor haar kindje had gekozen. Bij het binnengaan van het abortuscentrum, wist Schreeuw om Leven haar nog net op tijd een alternatief te bieden. Nu ging, ten overstaan van 11.000 mensen, haar vriend op het podium voor haar op de knieën om haar ten huwelijk te vragen. Terwijl zij het geredde kind in de armen hield.

Luidkeels verzet

Toen was het tijd voor de Mars, dwars door het oude centrum van Utrecht. Overal mensen, druk met sinterklaasinkopen. Velen van hen keken met verbazing naar de enorme stoet die langstrok, en informeerden naar de reden. Er was hier en daar ook protest, soms luidkeels verzet. Op de splitsing van Voorstraat en Neude was hoog een antireligieus spandoek opgehangen. Een vrouw hing erbij uit het raam en schreeuwde onverstaanbare abortusleuzen.

Geweldplegers van Antifa

Op het Domplein wapperde de zwarte en sinistere Antifa-vlag boven een tegendemonstratie, zorgvuldig van de stoet afgegrendeld door een politie-cordon. Vreemd om het Humanistisch Verbond met Antifa mee te zien demonstreren voor nog meer vrije abortus. Op Twitter werd het hiervoor ter verantwoording geroepen: "Vraag aan Humanistisch Verbond. Waarom lopen jullie vandaag, 16 november, zij aan zij met de geweldplegers van Antifa in Utrecht, onder de Domtoren?" Gelukkig waren er geen ongeregeldheden en verliep de Mars uiteindelijk waardig en rustig.

Laatst bijgewerkt: 8 juni 2021 13:57

Doneer