Nieuwe Hongaarse wet eist dat vrouwen hartslag van kind beluisteren alvorens tot abortus te besluiten

Het parlementsgebouw in Budapest. (Foto: Wikimedia)

Nieuwe Hongaarse wet eist dat vrouwen hartslag van kind beluisteren alvorens tot abortus te besluiten

THEMA'S:

De Hongaarse regering heeft een decreet uitgevaardigd dat artsen verplicht vrouwen die een abortus willen laten uitvoeren "de factoren te tonen die wijzen op de aanwezigheid van de vitale functies van het embryo". Naar verluidt betekent dit dat vrouwen zouden moeten luisteren naar het geluid van de hartslag van de ongeboren baby.

Hartslag kind kan verschil maken

In een verklaring van maandag 12 september zei het ministerie van Binnenlandse Zaken dat "bijna tweederde van de Hongaren het begin van het leven van een kind associeert met de eerste hartslag" en dat moderne apparatuur kan helpen relevante informatie te verstrekken aan zwangere vrouwen door de hartslag vroeg in de zwangerschap te detecteren.

Concrete levenstekenen brengen moeders op andere gedachten

De nieuwe verordening wordt op 15 september van kracht. Het zien van de vitale levenstekens van een ongeboren baby heeft in het verleden moeders die een abortus wensten, op andere gedachten gebracht.

STI WhatsApp-banner

Nieuwe gezinsvriendelijk wetten

De Hongaarse regering, onder leiding van premier Viktor Orban, heeft veel gezinsvriendelijke wetten voorgesteld, zoals belastingvoordelen en subsidies voor gezinnen die meerdere kinderen krijgen. De regering heeft in 2011 ook de bescherming van het ongeboren kind vastgelegd in de Hongaarse grondwet, waarin staat dat "het leven van een foetus vanaf de conceptie zal worden beschermd".

Abortuswetten volgen grondwet nog niet

Maar zelfs nadat de nieuwe grondwet de bescherming van het ongeboren leven beloofde, waren de Hongaarse abortuswetten tot nu toe niet gewijzigd. Abortus is over het algemeen legaal tot de 12e week van de zwangerschap en in sommige gevallen zelfs tot de 24e week.

Electoraal scoren met anti-abortuswet

Een lid van de rechtse oppositiepartij Ons Vaderland Beweging (Mi Hazánk Mozgalom) ging in een Facebook-post met de eer strijken en beweerde dat de regering hun beleidsvoorstel had overgenomen. Ze noemde het "de eerste pro-life stap sinds de regulering van abortus in 1956."

Abortuscijfer in Hongarije daalt

Het aantal abortussen dat jaarlijks in het land wordt uitgevoerd is gedaald sinds de Fidesz-partij van Victor Orban in 2010 aan de macht kwam. In 2021 werden in Hongarije echter nog ongeveer 22.000 ongeboren kinderen door abortus om het leven gebracht.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van LifeSiteNews.

Laatst bijgewerkt: 15 september 2022 11:03

Doneer