Oeganda verwerpt VN-resolutie over abortus als ‘mensenrecht’

Oeganda verwerpt VN-resolutie over abortus als ‘mensenrecht’

THEMA'S:

Het Afrikaanse land Oeganda heeft openlijk de recente proclamatie van abortus als "mensenrecht" door de Verenigde Naties (VN) verworpen.

Meer Afrikaanse landen tegen ‘mensenrecht’ abortus

Oeganda, en ook verschillende andere Afrikaanse landen, hebben zich uitgesproken tegen de resolutie die de Verenigde Naties op 2 september hebben aangenomen, getiteld ‘Internationale samenwerking inzake toegang tot rechtspraak, rechtsmiddelen en bijstand voor overlevenden van seksueel geweld’, waarin elk land wordt opgeroepen om "toegang tot veilige abortus" voor zijn burgers te garanderen, terwijl abortus als een "mensenrecht" wordt gedefinieerd.

'Zoveel dingen als ‘mensenrecht’ gepromoot'

"Wij bevorderen of steunen abortus niet in Oeganda", zei Dr. Jesca Nsungwa, commissaris voor gezondheid van moeder en kind bij het Oegandese ministerie van Gezondheid, maandag in een interview met Monitor News. "Wij zijn pro-life en daarom zijn wij tegen die definitie. Er zijn veel dingen die als 'mensenrecht' worden gepromoot, waaronder homoseksualiteit, maar gezien onze wetten, cultuur en moraal steunen wij die niet," voegde Nsungwa eraan toe.

STI WhatsApp-banner

Abortus blijft in Oeganda illegaal

Ondanks de druk van de VN blijft abortus in Oeganda volledig illegaal, behalve in omstandigheden waarin het leven van de moeder in gevaar is. In feite wordt abortus expliciet veroordeeld in artikel 22, lid 2, van de Oegandese grondwet, waarin staat: "Niemand heeft het recht om het leven van een ongeboren kind te beëindigen, tenzij de wet dit toestaat".

Oeganda blijft vechten voor recht op leven

Dit is niet de eerste keer dat Oegandese ambtenaren in het openbaar verklaringen afleggen ter verdediging van het ongeboren kind. In april zei de vice-voorzitter van het parlement, Thomas Tayebwa, dat hij zou blijven opkomen voor het recht op leven van ieder mens, en dat Oeganda voor dit recht moet blijven vechten, ondanks de wereldwijde druk.

Vice-voorzitter parlement ‘Ik ben pro-life’

"Ik beloof het parlement en het volk van Uganda dat ik dingen zal doen die God respecteren," zei hij. "Persoonlijk heb ik waarden waarin ik geloof. We moeten het leven van elk individu respecteren, ook dat van ongeborenen. Ik ben pro-life."

Minister, stop de Nederlandse financiering van buitenlandse abortus!

Abortus niet internationaal aansturen

Naast Oeganda hebben nog 32 andere Afrikaanse landen zich verzet tegen de VN-definitie van abortus als een "mensenrecht", waarbij een officiële woordvoerder van de Nigeriaanse regering betoogde dat abortus op nationaal niveau moet worden behandeld in plaats van op internationaal niveau.

Geen inmenging van buitenaf

"Elk land moet zijn eigen abortuswetgeving op nationaal niveau vaststellen zonder inmenging van buitenaf", zei de Nigeriaanse afgevaardigde vorige maand tijdens een Algemene Vergadering van de VN in New York. "Landen moeten vrouwen helpen abortus te voorkomen en moeders en hun kinderen gezondheidszorg en sociale steun bieden."

Dit bericht is met toestemming overgenomen van LifeSiteNews.

Laatst bijgewerkt: 11 oktober 2022 14:35

Doneer