Opgepakte waakster doet haar verhaal: “ik vond het vooral heel verdrietig voor het ongeboren leven”

Waaksters Anita (links) en Dirkje (tweede van links) waren uitgenodigd bij studio SGP om over de toenemende druk op pro-life waken in Nederland te spreken. Dirkje Slingerland is inmiddels al twee keer ten onrechte opgepakt. Ook Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër van de SGP, was aanwezig.

Opgepakte waakster doet haar verhaal: “ik vond het vooral heel verdrietig voor het ongeboren leven”

Bij studio SGP mag Dirkje Slingerland, de waakster die tot twee keer toe werd opgepakt voor een eenmansprotest, haar verhaal doen samen met een andere waakster. Met Slingerland gaat het inmiddels een stuk beter. Wat ze het ergst vindt aan haar arrestaties is dat er nu vrouwen naar binnen zijn gegaan aan wie ze geen flyer kon uitdelen die anders misschien voor “het kindje dat zij onder haar hart draagt” zouden hebben gekozen.

‘Politie grijpt intimiderend in’

“Schandalig wat er gebeurt!”, reageert Bert-Jan Ruissen op de getoonde beelden van de arrestatie van Slingerland. De EU-lijsttrekker van de SGP wijst verder op de dubbele standaard die wordt gehandhaafd voor daadwerkelijk gewelddadige en intimiderende pro-Hamas demonstraties. “Dat wordt allemaal toegestaan, en hier wordt op deze manier zo intimiderend ingegrepen.” De wakers zien dit ook als onderdeel van een geestelijke strijd.

Lees ook: Vijf pro-life wakers veroordeeld tot elf jaar cel

Waaksters gaan door

Ondanks de nare ervaringen denkt Slingerland absoluut niet aan stoppen. “Nee, zeker niet… het gaat echt om mensenlevens.” Medewaakster Anita ziet de bui ook al hangen in Rotterdam waar zij bidt. Toen ook voor haar de arrestatie dreigde, besloot ze in overleg om tijdelijk weg te gaan. Ook zij peinst er echter niet over om te stoppen met waken. Maar het laat haar niet koud. “Het wordt er niet makkelijker op”, aldus de waakster. Maar, voegt ze toe, “je staat er niet voor jezelf.” De waaksters hebben iedere week een gebedsavond waarop ze voor de vrouwen en kinderen bidden, maar ook voor de medewerkers van de abortuscentra, de politie en de overheid.

“Er zijn heel veel vrouwen die twijfelen”

Volgens Anita is er omtrent waken bij abortuscentra “een gigantisch verschil” tussen het media-narratief en de praktijk. “Er zijn heel veel vrouwen die twijfelen”. Volgens Slingerland gebeurt het “regelmatig” dat vrouwen met haar in gesprek willen. Anita beaamt dat: “het is echt niet voor alle vrouwen een weloverwogen beslissing”. De waaksters maken dan ook regelmatig mee dat een vrouw afziet van haar abortusvergissing. “Soms is een luisterend oor voldoende”, aldus Slingerland.

Bestel Door het oog van de waker

Politie intimideert al jaren

Het is voor de waaksters niet de eerste keer dat ze te maken krijgen met politie-intimidatie. “Vanaf dag één” spreekt de politie hen aan en probeert hen “weg te krijgen”, zegt een van de waaksters in de uitzending. Maar tot voor kort kiest de politie er dan uiteindelijk voor om te vertrekken. Er blijkt namelijk geen grond te bestaan dat politieoptreden legitimeert. “Ze willen het nu op wanordelijkheden gooien”, aldus Slingerland.

10-wekenpoppetjes effectief

De waaksters zijn het erover eens dat gebed “het allerbelangrijkste” instrument is bij het waken. Maar ze maken ook gebruik van foldertjes in allerlei talen en andere attributen. Anita vertelt dat ze het 10-wekenpoppetje vaak inzet in haar gesprek met de moeders. Die maakt in één keer zichtbaar hoe menselijk het ongeboren kind is. Het tonen van het poppetje “kan ertoe leiden dat er voor het kindje wordt gekozen, dus ik heb ‘m altijd in mijn jaszak”, vertelt ze.

Studio SGP waakster doet verhaal 1

Tijdens de uitzending wijzen de waaksters op de effectiviteit van het 10-wekenpoppetje (zie, midden op tafel): “zo’n klein plastic dingetje kan ertoe leiden dat er voor het kindje wordt gekozen, dus ik heb ‘m altijd in mijn jaszak.”

Vrouwen voorgelogen

De waaksters vertellen in de uitzending dat ze veel vrouwen spreken, ook als zij een abortus hebben gehad. Velen hebben spijt. De meesten waren niet op de hoogte van de alternatieven. Ruissen vindt het “intens verdrietig” dat moeders vaak voor het eerst op alternatieven wordt gewezen als ze wakers ontmoeten, en niet daarvoor. Daarom is het van fundamenteel belang dat het recht op waken blijft bestaan. Het redt levens en behoedt moeders voor intens verdriet en grove zonde.

Laatst bijgewerkt: 23 april 2024 08:46

Doneer