Gemeenten voeren intimidatie op: weer waakster ten onrechte opgepakt

Nederland 2024. Een jonge vrouw die vreedzaam opkomt voor ongeboren kinderen wordt als een misdadigster gefouilleerd.

Gemeenten voeren intimidatie op: weer waakster ten onrechte opgepakt

Opnieuw is er een waker gearresteerd bij een abortuskliniek. Dinsdag pakte de politie een vrouw op die folders uitdeelde in Utrecht en hield haar drieënhalf uur vast. Bijna twee weken geleden werd ook al een vrijwilligster van de prolife-organisatie KiesLeven aangehouden in Den Bosch.

Om oneigenlijke redenen gearresteerd

De vrijwilligster, Dirkje Slingerland (37), heeft een proces-verbaal gekregen wegens verstoring van de openbare orde, zo heeft Kees van Helden namens Kies Leven laten weten aan het Reformatorisch Dagblad. Dat terwijl ze net als de waakster in Den Bosch later te horen heeft gekregen dat ze om oneigenlijke redenen gearresteerd is. Het ging namelijk om een zogeheten eenmansprotest.

Eenmansprotest niet te verbieden

Net als de waakster in Den Bosch stond de vrouw in haar eentje folders uit te delen aan voorbijgangers, een actie die niet onder de regels voor een demonstratie of manifestatie valt. Uit recent onderzoek blijkt dat een ordelijk eenmansprotest niet verboden mag worden, ook niet in een 'bufferzone'. Afhankelijk van de APV moet er namelijk sprake zijn van minstens twee personen. Een filmpje laat zien hoe de politie de vrouw ter fouillering als een misdadigster met de handen op de politiewagen laat staan en dan meeneemt. "In de cel moest ze haar bovenkleding uit doen en kreeg ze een dekentje om zich heen”, vertelt Van Helden met toestemming van de vrouw aan het RD. "Mensonwaardig. Ik vind dit heel heftig.”

Volg STI op Telegram

‘Hinderlijk gedrag’ als voorwendsel

De vrouw in Den Bosch blijkt vorige week aangehouden te zijn op beschuldiging van “hinderlijk gedrag”. In de interpretatie van de gemeente valt daaronder ook het aanspreken van mensen en desgewenst een flyer aan hen uitdelen. Als ze dat niet willen houdt het op. Het RD legde Van Helden de vraag voor of de gemeenten een nieuw voorwendsel hebben gevonden om vrijwilligers lastig te vallen. “De aanhouding heeft inderdaad veel impact op onze vrijwilligers”, aldus Van Helden. “Iedereen leeft en bidt mee. Maar niemand heeft zich om deze reden afgemeld. Sterker nog: door het bericht over de aanhouding in Den Bosch hebben zich nieuwe vrijwilligers gemeld.”

Waakster ook fysiek belaagd

KiesLeven piekert er dus niet over om te stoppen met de eenmansprotesten. “Vanmorgen hebben nog twee vrouwen in Utrecht ervoor gekozen om weg te gaan bij de kliniek nadat ze een foldertje hadden aangenomen van de vrouw die later gearresteerd werd", aldus Van Helden tegen het RD, Het lijkt er bovendien op dat de politie zich door het abortuscentrum heeft laten gebruiken om de rechten van de waakster te schenden. Toen ze nog beginnen moest, zou al een aborteur naar buiten gekomen zijn om haar uit te schelden en weg te jagen, terwijl ze ook nog eens door een buurtbewoner fysiek zou zijn belaagd. “Je kunt je dus afvragen wie hier de openbare orde verstoorde”, aldus Van Helden.

Geestelijke strijd

In een interview met het RD vertelt Slingerland daags na de arrestatie dat, hoewel de politie al vanaf het begin van haar actie op de loer lag, ze dit toch niet verwacht had: "In Rotterdam, waar ik ook vaak sta, dreigt de politie geregeld met arrestatie of een strafblad. Maar telkens blijkt dat niet te kunnen. Met zo'n dreigement willen ze ons onder druk zetten weg te gaan. Ik zie dat als een geestelijke strijd." Ze ziet een vrouw die huilend een folder van haar aangenomen heeft, al snel het abortuscentrum weer verlaten. Een stelletje maakt zelfs rechtsomkeert. "Nu wordt er een leven gered, dacht ik. Ja, dan heb ik die aanhouding ervoor over."

Laatst bijgewerkt: 3 april 2024 15:14

Doneer