Orgaanroof in diskrediet door tekenen van bewustzijn bij 'hersendode' mensen

De grens tussen leven en dood is minder helder dan pro-orgaandonatie medici ons willen doen geloven.

Orgaanroof in diskrediet door tekenen van bewustzijn bij 'hersendode' mensen

THEMA'S:

Eén vijfde van de mensen die hersendood verklaard zijn, vertoont teken van bewustzijn. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Wat betekent dat voor de praktijk van orgaandonatie?

Innovatieve hersenscans

De hoogleraren Neil Scolding van de Universiteit van Bristol (VK), John Keown van de Georgetown Universiteit (VS) en Adrian Owen van de Western Universiteit (Canada) onderzochten 25.000 ‘hersendode’ patiënten in het Verenigd Koninkrijk. Met innovatieve hersenscans ontdekten ze dat 5.000 van hen significante tekenen van bewustzijn toonden. Ze kunnen denken en voelen, maar zitten opgesloten in hun lichaam.

Lees ook: Orgaandonatie: pas na ‘hersendood’ en uitnemen organen treedt de echte dood in

“Langdurige bewustzijnsstoornis”

De onderzoekers pleiten voor een nieuwe omgang met deze patiënten, die het label “langdurige bewustzijnsstoornis” hebben. Ze willen dat de nieuwe scantechnieken ingezet worden om te achterhalen wat patiënten van behandelingen vinden. Het Brits college van geneesheren ziet dat niet zitten, want “het onderzoek is nog niet voldoende geëvolueerd”. Een onethische conclusie, vinden de onderzoekers.

Richting de dood gebracht

Steeds vaker worden patiënten met “langdurige bewustzijnsstoornis” richting de dood gebracht. Artsen en zelfs rechters beslissen voor de patiënten dat hun leven mensonwaardig is. Ze worden afgekoppeld van voedsel en vocht om te ‘versterven’. Ook als de patiënt een overtuigde katholiek is die principieel nooit akkoord zal gaan met deze ‘gedwongen euthanasie’, zoals de in het Verenigd Koninkrijk wonende Pool ‘RS’ overkwam.

Lees ook: Orgaandonatie: ‘Een ervaring die ik niemand toewens’

Orgaandonatie

Het onderzoek van Scolding, Keown en Owen heeft implicaties voor de praktijk van orgaandonatie. Daarbij worden organen geoogst bij ‘hersendode’ mensen die nog maar net afgekoppeld zijn van de medische apparatuur. Daarbij worden, in de woorden van een nabestaande, “mensonterende” tests gedaan om de status van hersendood te bevestigen. Tests waarvan een ‘hersendode’ patiënt zich bewust kan zijn, maar die hij of zij niet kan tegenhouden.

'Hersendood' herzien

Het minste vermoeden dat deze onvoorstelbare gruwelen gaande zijn, zou moeten noodzaken tot een grondige herziening van het begrip ‘hersendood’ alsook van de orgaandonatie-praktijk. Te meer omdat in Nederland feitelijk geen sprake is meer van orgaandonatie maar van orgaanroof, nadat D66 in 2020 een wet doordrukte die iedereen ‘donor’ maakt, tenzij je bezwaar maakt. (Nog niet gedaan? Wij leggen uit hoe u bezwaar maakt tegen de D66-orgaanroof op uw lichaam.)

Minister, stop de Nederlandse financiering van buitenlandse abortus!

Horrorscenario

Daardoor kun je in de situatie komen dat je door een ongeval in een coma komt. De artsen verklaren je hersendood. Nieuwe tests doen, zoals de Britse onderzoekers aanraden, achten ze onnodig. Daardoor weten de artsen niet – of willen ze niet weten? – dat je, hoewel je niet meer reageert op stimuli, je nog helemaal bewust bent van alles wat gebeurt. Ook van de gesprekken die aan het bed gevoerd worden met je familie. Die overreed wordt om de artsen hun gang te laten gaan met je organen. Het is een horrorscenario die geen verdere uitleg behoeft. Dankzij D66 kan het zeer wel de realiteit zijn.

Bestel gratis de brochure over orgaandonatie

De campagne Stirezo heeft een kritische brochure uitgegeven over de huidige praktijk van orgaandonatie. Die schendt het recht op leven van onschuldige mensen en is, net als abortus, een inbreuk op Gods gebod "Gij zult niet doden". U kunt de brochure HIER gratis bestellen.

Lees ook: Geloof brengt morele bezwaren in tegen de nieuwe wet op orgaandonatie

Laatst bijgewerkt: 25 februari 2022 15:31

Doneer