Pechtold: hoe vreemdgaan tot abortus leidt

Alexander Pechtold. Bron: Sebastiaan ter Burg, Flickr

Pechtold: hoe vreemdgaan tot abortus leidt

THEMA'S:

D66-leider Alexander Pechtold heeft zijn minnares aangezet tot abortus, zo meldt weekblad Story. Anne Lok, met wie hij overspel pleegde, wilde haar kindje niet doden, maar deed dat toch om Pechtold bij zich te houden - met schrijnend gevolg.

Naaste omgeving

Story brengt vaak verhalen met een nogal twijfelachtig waarheidsgehalte. In dit geval sprak het weekblad echter met meer dan drie betrokkenen uit de naaste omgeving van Pechtold en Lok. Bovendien bevestigde de politieke assistente van Pechtold tegenover Story de relatie, maar weigerde zij commentaar te geven op de zwangerschappen en de abortus. Die worden dus niet ontkend.

Buitenechtelijke verhouding

De betrokkenen verklaren dat D66-voorman Pechtold in 2014 een buitenechtelijke verhouding begon met Anne Lok, een D66-gemeenteraadslid. Beiden hebben met eigen echtgenoot een 'open relatie'. Toch is Lok zo zeker van haar toekomst met Pechtold, dat zij haar man verlaat.

STI WhatsApp-banner

Zwanger van tweeling

Dan blijkt Lok zwanger van een tweeling. Of die van haar ex-partner zijn of van Pechtold, dat weet ze niet. Zowel Lok als Pechtold vermoeden sterk dat de kinderen van hem zijn - een vermoeden dat bevestigd wordt door zijn liefdevolle zorg voor de eenmaal geboren tweeling als hun moeder haar arm breekt.

Moedige beslissing

Toch weigert de D66-leider de verantwoordelijkheid te nemen voor de consequenties van zijn vreemdgaan. Hij dringt bij Anne Lok aan op abortus. Dat doet haar pijn. Lok houdt van kinderen en besluit de tweeling te houden. Een moedige beslissing, want Pechtold breekt met haar. Ze staat er alleen voor, dat terwijl ze al kinderen heeft.

Weer zwanger

Een jaar later krijgt de minne van Lok en Pechtold een doorstart. Een jaar na de geboorte van haar tweeling is zij weer zwanger. Haar omgeving weet het nu zeker: de vader is Alexander Pechtold.

Help zuster Monja met een gift

Pechtold wil abortus

Wederom dringt Pechtold aan op abortus. "Door haar oersterke moedergevoel kan ze een abortus bijna niet als optie zien", schrijft Story. "Er groeit inmiddels een levend wezentje in haar, weet ze – hoe nietig op dat moment dan ook." Maar Lok is ook depressief. Hoe kan ze dit zesde kindje opvoeden als de vader er waarschijnlijk weer vandoor gaat?

Abortuspil

Pechtold praat lang op Anne Lok in. Met succes. De zwangere vrouw hakt de knoop door en slikt, kort na Pechtolds vertrek, een abortuspil. Daarmee doodde zij haar eigen kindje. "Het is haar investering in de toekomst", schrijft Story. "Met Alexander aan haar zijde."

Geen toekomst

Alsof dit niet triest genoeg is, benadert Pechtold haar de volgende ochtend. Hij zegt er nog eens over nagedacht te hebben. Hij geen toekomst ziet voor hen samen en verbreekt de relatie.

Bestel Catechismus tegen abortus

Schadebeperking

Wat ook de motieven en omstandigheden zijn, ten diepste is huwelijksontrouw een gebrek aan integriteit dat in gezinnen en relaties slechts ravages aanricht. Betrokkenen gaan vervolgens aan schadebeperking doen, maar uitsluitend in het belang van zichzelf. Het schuldeloze kind dat onwetend getuigt van hun scheve schaats, moet worden vernietigd.

Vaderschap aanvaarden

Kennelijk was dit ook de banale logica van Alexander Pechtold. Helaas komt de D66-leider daar onder de huidige wetgeving mee weg. Hij had echter ook het vaderschap over zijn kind kunnen aanvaarden. Door op het beslissende moment te falen in morele herpakking, is de schandaalkroniek in Story compleet geworden. Daar mag Pechtold zich niet over beklagen. Dat heeft hij zichzelf aangedaan.

Laatst bijgewerkt: 22 juli 2022 11:51

Doneer