Persbericht - Downkinderen protesteren tegen de abortus van Downkinderen

Persbericht - Downkinderen protesteren tegen de abortus van Downkinderen

THEMA'S:

Op 22 september wordt er in Den Haag door kinderen met het syndroom van Down een petitie aangeboden waarin geprotesteerd wordt tegen de invoering van de NIPT-test in Nederland. De nieuwe test kan worden uitgevoerd tijdens een zwangerschap om erachter te komen of het kindje het Downsyndroom heeft.

NIPT

De aanbieders van de petitie komen in het geweer tegen de discriminatie die door deze test mogelijk wordt gemaakt. Ongeboren kinderen bij wie wordt vastgesteld dat ze het syndroom van Down hebben worden namelijk in meer dan 90% van de gevallen gedood door middel van zwangerschapsafbreking (abortus provocatus). Zo vindt er een discriminatie plaats die in feite niet verschilt van het selectief aborteren van meisjes in China, alleen omdat zij niet gewenst zijn.

Syndroom van Down

Stichting Recht Zonder Onderscheid, die vindt dat elk kind recht heeft op het leven, of ze gehandicapt zijn of niet, organiseert daarom een petitie tegen het mogelijk toekomstige standaard aanbieden van de NIPT-test aan zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kindje met het Downsyndroom. De petitie zal worden aangeboden door downkinderen, die daarmee protesteren tegen deze pre-natale, discriminerende selectie en uitroeiing, en zo opkomen voor de rechten van hun down-medemensen.

Laatst bijgewerkt: 16 november 2023 06:35

Doneer