Rapport: 43 abortuscentra gesloten sinds vernietiging van abortusvonnis Roe v. Wade

Rapport: 43 abortuscentra gesloten sinds vernietiging van abortusvonnis Roe v. Wade

THEMA'S:

In de Verenigde Staten zijn 43 abortuscentra in 11 staten gestopt met het uitvoeren van abortussen na de val van Roe vs. Wade een maand geleden. Dit ontkracht het aloude pro-abortus praatje dat het veranderen van wetten het aantal abortussen niet vermindert.

Elf staten hebben abortus verboden of ingeperkt

Die beoordeling komt van het pro-abortus Guttmacher Institute, dat zijn leven begon als de onderzoekstak van Planned Parenthood. "Op 24 juli, 30 dagen na de val van Roe, hadden 11 staten - allemaal in het Zuiden en Midwesten - ofwel abortus volledig verboden (Alabama, Arkansas, Mississippi, Missouri, Oklahoma, South Dakota en Texas) of een verbod op abortus vanaf zes weken zwangerschap ingevoerd (Georgia, Ohio, South Carolina en Tennessee)," aldus Guttmacher. "Voorafgaand aan de beslissing van het Hooggerechtshof op 24 juni, hadden deze 11 staten in totaal 71 klinieken die abortuszorg verleenden. Op 24 juli waren er nog slechts 28 klinieken die abortussen aanboden, allemaal gevestigd in de vier staten met een zes-weken verbod," vervolgde de groep. "In deze 11 staten is het aantal klinieken dat abortussen aanbiedt in één maand tijd met 43 gedaald.

Opperrechter: 'Abortusvonnis ging constitutioneel boekje te buiten'

Iets meer dan een maand geleden deed het Amerikaans Hooggerechtshof uitspraak in Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, waarbij het 15-weken verbod op abortus van de staat Mississippi met 6-3 werd bekrachtigd en Roe vs. Wade, het precedent uit 1973 dat alle 50 staten dwong om de meeste abortussen toe te staan, met 5-4 ongedaan werd gemaakt. "De constitutionele analyse van Roe lag ver buiten de grenzen van elke redelijke interpretatie van de verschillende grondwettelijke bepalingen waarnaar het vaag verwees," schreef de conservatieve rechter Samuel Alito in de meerderheidsopinie. "Het is tijd om de Grondwet in acht te nemen en de kwestie van abortus terug te geven aan de gekozen vertegenwoordigers van het volk."

Minister, stop de Nederlandse financiering van buitenlandse abortus!

Pro-life wetten geactiveerd

De omverwerping van Roe vs. Wade, die abortus niet rechtstreeks verbood maar de kwestie opnieuw liet beslissen door het Amerikaanse publiek via hun verkozen regeringsvertakkingen, leidde tot het herstel of de activering van tal van pro-life wetten in het hele land, waaronder verboden van vóór Roe vs. Wade die bijna een halve eeuw niet werden gehandhaafd, recentere maatregelen die werden geblokkeerd door rechtszaken, en "trigger laws" ontworpen om abortussen automatisch te verbieden zodra het vonnis van tafel was.

Planned Parenthood sluit vestigingen

Als reactie daarop is abortusgigant Planned Parenthood snel begonnen met het opschorten van abortussen en/of het sluiten van vestigingen, en pro-life procureurs-generaal hebben verklaard van plan te zijn de naar behoren uitgevaardigde abortusverboden van hun staten te handhaven. Maar linkse officieren van justitie in tientallen plaatsen hebben gezworen dergelijke wetten niet te zullen handhaven, waardoor het werk en het debat over het vooruitzicht van een nationaal verbod op abortus zullen doorgaan.

Lees ook: Aartsbisschop klaagt Amerikaanse abortus-holocaust aan: 63 miljoen kinderen

Biden wil "recht" op abortus toch in federale wetgeving

De nadruk die pro-abortus activisten leggen op het steunen van interstatelijk reizen voor abortus vormt ook een uitdaging voor pro-life beleidsmakers, hoewel groepen zoals de Thomas More en de National Association of Christian Lawmakers momenteel mogelijke oplossingen aan het onderzoeken zijn. President Joe Biden heeft opgeroepen om meer Democraten in het Congres te kiezen om de codificatie van een "recht" op abortus-op-aanvraag in de federale wetgeving te ondersteunen.

Verbod doet aantal abortussen dalen

In de tussentijd heeft de gedwongen naleving van de pro-life wetten door de abortusindustrie de hardnekkige beweringen van Democratische partijleden en andere voorstanders van het negeren van de ongeborenen ondermijnd door besluiten aan te dragen dat pro-life wetten geen significante invloed hebben op het aantal abortussen. In werkelijkheid, terwijl onder Roe het aantal abortussen opliep tot 3.000 per dag, slaagden meer beperkte pro-life wetten er nog steeds in om het aantal abortussen significant te doen dalen.

Dit artikel is een vertaling van "Report: 43 abortion centers in 11 states have stopped killing babies since Roe v. Wade overturned" en verscheen eerder op LifeSiteNews.

STI WhatsApp-banner

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022 11:14

Doneer