Stirezo'ers trotseren sneeuwstorm van de eeuw voor March for Life

Stirezo'ers trotseren sneeuwstorm van de eeuw voor March for Life

THEMA'S:

Afgelopen week liepen Stirezo-bestuursleden Frans van Winden en Hugo Bos mee met de Amerikaanse Mars voor het Leven, samen met twee jonge vrijwilligers. Een verslag.

Gigantische sneeuwstormen

Voordat we vertrokken naar de March for Life in Washington keken we nog even naar de weersverwachting. Het zag er allemaal prima uit, temperaturen rond het vriespunt en weinig neerslag. Nu heet het niet voor niets weersverwachting, het is maar een verwachting. Want eind van de week kregen we een gigantische sneeuwstorm op ons dak. Daardoor lieten de pro-lifers zich echter niet tegenhouden.

DSC03319

Beurs

Maar we beginnen met de dag voorafgaand aan de Mars. In de ochtend was er een grote pro-life conferentie en een beurs met zo’n vijftig standjes van pro-life organisaties. Belangrijk om te bezoeken, wij Nederlanders kunnen veel leren van de Amerikanen.

Priesters voor het leven

De insteek van deze organisaties is verschillend evenals de kerkelijke achtergrond. Deelnemers aan deze beurs waren bijvoorbeeld de Priests for Life. Hun doel is priesters te mobiliseren, te trainen en te bemoedigen om in hun werk het leven te beschermen, bijvoorbeeld door hierover te preken.

Pater Frank Pavone

De directeur van Priests for Life is Frank A. Pavone, een van de meest prominente leiders van de pro-life beweging in de wereld. Ze zijn in vele landen acties en doen goed werk, wie weet komen ze ook naar Nederland.

Abortuswerkers 'redden'

Verder was And Then There Were None (ATTWN) aanwezig op de beurs. Zij richten zich op de mensen die in abortusklinieken werken en proberen hen op allerlei manieren te bereiken met de boodschap van het leven. Degene die overwegen om uit dit werk te stappen helpen ze met het vinden van een nieuwe baan, met een overbruggingssalaris, enzovoorts.

Abby Johnson

ATTWN is opgericht door Abby Johnson die in 2009 de abortusindustrie verliet om daarna andere mensen te helpen om zich los te maken van de abortusklinieken. Tot nu toe hebben ze al 260 mensen op deze manier ‘gered’ en ze zullen niet stoppen voor alle abortuswerkers de klinieken verlaten hebben. Andere aanwezigen waren onder andere: Human Life International, Knights of Columbus, Tradition, Family, Property en de Thomas More Society.

DSC03274

20.000 biddende pro-lifers

De avond voor de Mars werd biddend doorgebracht in een Vigilie in de ‘Basiliek van het Nationale Heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis’ in Washington D.C. Het is zeer indrukwekkend om te zijn in deze schitterende en grote basiliek (140 m. lang en 73 m. breed) die stampvol zit met meer dan 20.000 pro-lifers. Hieraan kun je ook zien dat het een echt katholieke Mars is die gedragen wordt door het gebed en de aanwezigheid van katholieken.

Roe versus Wade

De Mars zelf was op vrijdag 22 januari, de dag dat het Hooggerechtshof zijn uitspraak deed in de zaak Roe versus Wade. Opmerkelijk is trouwens dat Roe (de vrouw die abortus wilde plegen) uiteindelijk geen abortus heeft gepleegd, maar onder druk verkeerde verklaringen afgelegd heeft, en nu geweldig spijt heeft van haar rol in deze rechtszaak.

Sneeuwstorm

Iedereen hield de adem in vanwege de sneeuwstorm. De organisatoren hadden tevoren duidelijk gemaakt dat de Mars door zou gaan, onafhankelijk van het weer. Wij marcheerden door voor het leven en lieten ons door niets tegenhouden, ook niet door een sneeuwstorm.

Auto's reden niet

Nu moet die sneeuwstorm niet onderschat worden, er zijn tijdens het weekend 17 doden gevallen. De metro, het busverkeer en het grootste deel van het openbare leven lagen stil. Op zaterdag reden er vrijwel geen auto’s omdat de bergen sneeuw gewoonweg te hoog waren. Toch verzamelden zich aan eind van de ochtend zo’n 100.000 mensen bij het monument van George Washington en luisterden eerst naar toespraken van verschillende afgevaardigden van het parlement, pro-life sprekers en anderen.

'Honderden'

De liberale media had het bij monde van de New York Times over ‘honderden’ deelnemers en The Washington Post over ‘duizenden’. Grove leugens, iedereen die er geweest was kon zien dat het geen duizenden waren, maar minimaal tienduizenden en waarschijnlijk meer dan 100.000.

hundredsbravesnow

Traditie, Familie en Privé-eigendom

Rond één uur zette de mensenmassa zich in beweging. Het begon licht te sneeuwen, maar dat mocht het enthousiasme niet temperen, er werd gezwaaid met vlaggen, gejuicht en gezongen. Halverwege passeerden we de band van Tradition, Family & Property met de doedelzakken, trompetten en trommelaars, allen speelden met blote handen en blote knieën! Het riep de juiste sfeer op van vastberadenheid en moed.

Nederlandse banner

Wij Nederlanders liepen met de banner van Stirezo met daarop de tekst: ”Abortus is een slag in het gezicht van een liefdevolle Schepper” een van de markante en treffende uitspraken van Stirezo-oprichter Pater Koopman s.s.s.

DSC03330

Spontane conferentie

Zaterdag was bijna alles gesloten, winkels, restaurants, metro, enz. Een dagje in bed blijven en schuilen voor de storm, zo dachten we. Toch hebben we die dag zeer nuttig kunnen besteden doordat een paar jongeren donderdag (twee dagen tevoren) bedacht hadden om een extra pro-life conferentie te organiseren. Het verspreidde zich als een lopend vuurtje via social media, sprekers werden opgetrommeld en de priester van de Saint Stephan Parochie stelde zijn kerk en de zaaltjes ernaast beschikbaar. En dat naast ons hotel!

Jason Jones

Het was een mooie ontmoeting met zo’n 150 meest jonge pro-lifers, inspirerende toespraken van o.a. Abby Johnson. Aanwezig was ook Jason Jones, de producer van onder andere de pro-life film Bella. Hij hield een vlammend betoog tegen abortus en wist de aanwezigen te boeien en inspireren.

Nieuwe moed en energie

De March for Life heeft ons veel ideeën gegeven voor de verbetering van het pro-life werk in Nederland. We hebben in Washington ook nog een gesprek gehad met de leiders van Schreeuw om Leven. We zullen bij terugkomt in Nederland met nieuwe moed en energie aan de slag gaan. De noodzaak is geweldig, elke dag worden er kinderen in de baarmoeder gedood. We hebben geen tijd te verliezen!

Laatst bijgewerkt: 16 november 2023 06:47

Doneer