Terugblik: Mars voor het Leven 2018

Terugblik: Mars voor het Leven 2018

THEMA'S:

De 26e Mars voor het Leven werd afgelopen zaterdag in Den Haag gelopen door meer dan 10.000 deelnemers. De Mars wordt nu al meer dan een kwart eeuw georganiseerd door stichting Schreeuw om Leven voor alle gedode kinderen ten gevolge van het kwaad van abortus.

Voorafgaande aan de Mars vonden er niet alleen in Den Haag, maar door het hele land Heilige Missen plaats, die speciaal voor de ongeborenen werden opgedragen. Een aantal priesters was vervolgens ook aanwezig bij de Mars.

Tegenstand

Voorafgaande aan de Mars van ruim vijf kilometer, was er een podium opgebouwd op het Malieveld, waar enkele toespraken werden gehouden en muziek ten gehore werd gebracht.

Als sprekers waren verschillende politici aan het woord, waaronder SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, die de hoop uitsprak dat “de schellen van de ogen vallen” en dat er meer aandacht komt “voor de hulp, en de steun, en de alternatieven voor abortus.”

Een vijftal feministen stormden het podium op tijdens de inleiding voor de Mars voor het Leven. Onder het roepen van de leuze ‘baas in eigen buik’ werden ze met zachte hand weer afgeserveerd.

Het is typerend voor het opkomen en de voortdurende strijd voor het ongeboren leven. Deze vrouwen hebben het leven gekregen, en daarmee een toekomst en een stem, die ze nu inzetten om anderen precies hetzelfde te misgunnen.

In stilte gaf de Mars een stem aan al de ongeboren kinderen.

Ook tijdens de Mars voor het Leven, die ditmaal niet langs het Binnenhof mocht, werd deze af en toe onaangenaam verstoord door mensen op scooters en andere tegendemonstranten die dingen schreeuwden naar de stille mensenmenigte.

Katholiek programma

De katholieke opkomst was met ruim 300 marsdeelnemers groter dan tevoren. Na de Mars werd door twee spreeksters ingegaan op het pro-life-werk tijdens het naprogramma.

Marieke Al is goed bekend met het Nederlandse pro-life-werk en vertelde mede over het nieuwe project Rachel’s Vineyard, waarbij vrouwen die te kampen hebben met abortustrauma’s worden geholpen.

Er komt steeds meer aandacht voor de psychologische problemen, die ontstaan na abortus. Hier valt een grote slag te behalen, omdat vaak nog de illusie wordt aangehangen, dat de ‘ingreep’ verder geen consequenties zou hebben.

Virginia Coda Nunziante is de oprichtster van de Italiaanse Mars voor het Leven. Deze is in acht jaar tijd gegroeid van 800 naar 40.000 (!) deelnemers. Zoals mevrouw Coda Nunziante zei: “…gaat het niet om de aantallen, maar om de waarheid van de principes die we willen verdedigen.”

Mevrouw Coda Nunziante: “De Marcia per la Vita is niet alleen een publieke verwerping van de cultuur van de dood die ons bedreigt vandaag de dag. Het is een symbolisch gebaar, maar ook een ware en werkelijke ervaring van de liefde tot God.”

Laatst bijgewerkt: 9 juni 2021 10:11

Doneer