Trudeau's parlementaire politie aangeklaagd voor verbod op foto's van abortusslachtoffers tijdens Mars voor het Leven

"Liefde zal abortus stoppen", zo wordt er geprotesteerd tijdens een March For Life. Foto door Tessa Rampersad.

Trudeau's parlementaire politie aangeklaagd voor verbod op foto's van abortusslachtoffers tijdens Mars voor het Leven

THEMA'S:

Campaign Life Coalition, met de hulp van het Justice Centre for Constitutional Freedoms, kondigde donderdag aan dat een 'grondwettelijke aanklacht' is ingediend 'tegen Ottawa's Parliamentary Protective Service (PPS) voor het verbieden van de pro-life groep om beelden van ongeboren kinderen te tonen tijdens haar nieuwsconferentie'. Ze had de de pro-life groep verboden om foto's van geaborteerde baby's te tonen tijdens haar persconferentie in de aanloop naar Canada's Nationale Mars voor het Leven begin mei op Parliament Hill.

Foto's effectief in strijd tegen abortus

In commentaar dat naar LifeSiteNews werd gestuurd, zei CLC's Vice President Matthew Wojciechowski dat het tonen van "foto's van abortusslachtoffers een zeer effectieve manier is om het onrecht dat abortus met zich meebrengt aan de kaak te stellen, en we werden hiervan weerhouden tijdens onze persconferentie. We hopen dat onze grondwettelijke uitdaging een verandering zal afdwingen in de richtlijnen die de PPS toepast op de Hill," zei hij. Wojciechowski voegde eraan toe dat CLC "de mogelijkheid werd ontzegd om onze boodschap visueel te uiten" en dat als gevolg daarvan "de vrijheid van meningsuiting uitgerekend op Parliament Hill werd beperkt. "Dit zou alle Canadezen moeten verontrusten," zei hij tegen LifeSiteNews.

Geweld krijgt een gezicht

Op 10 mei, de dag voordat de Mars voor het Leven plaatsvond, hield CLC een persconferentie op Parliament Hill in Ottawa. Toen de groep de persconferentie aan het voorbereiden was, kregen ze echter te horen van verbindingsofficieren van het Parlement dat ze geen beelden van geaborteerde baby's mochten laten zien, omdat ze te schokkend waren. Jack Fonseca, directeur politieke operaties van CLC, vertelde destijds aan LifeSiteNews: "Het waren letterlijk foto's van kinderen die gedood waren door abortus, die we wilden laten zien... tegen het einde van onze persconferentie om een menselijk gezicht te geven aan de gewelddadigheid die de Trudeau Liberalen eufemistisch 'keuze' noemen."

Bestel Catechismus tegen abortus

Beroep op wet die expliciet materiaal verbiedt

Zoals vermeld in een persbericht van de JCCF, werd de beslissing om het tonen van de borden te verhinderen "bevestigd via e-mail, verwijzend naar een beleid, de Algemene Regels voor het Gebruik van Parliament Hill, dat borden op Parliament Hill verbiedt 'die obsceen, beledigend of haatzaaiend zijn'... Dat beleid verbiedt nu borden of spandoeken die expliciet grafisch geweld of bloed tonen,'" merkte de JCCF op.

Abortuscensuur gehuld in ironie

Josie Luetke van CLC merkte op dat "er een zekere ironie schuilt in het feit dat de Canadese regering op dit moment honderden miljoenen dollars uitgeeft, in binnen- en buitenland, aan het promoten en faciliteren van een procedure waarvan zij vindt dat deze uit de publieke belangstelling moet worden gecensureerd... Wij houden er ook niet van om de beelden van abortus te zien en we hopen dat Canadezen eens goed gaan nadenken over waarom ze zich zo ongemakkelijk voelen bij het tonen van de slachtoffers van abortus," voegde ze eraan toe. De Advocaat zegt dat CLC wordt onderworpen aan een vorm van 'politieke onderdrukking' door te worden verhinderd om beelden van geaborteerde baby's te tonen op Parliament Hill.

Lees ook: Debat ‘abortus is geen misdaad’ of is abortus juist wel een misdaad?

Censuur raakt democratisch recht

De advocaat van JCCF voor de zaak van CLC, Hatim Kheir, zei dat in Canada "Parliament Hill van oudsher een openbaar plein is waar mensen met verschillende standpunten naartoe komen om een boodschap over te brengen aan de regering en andere Canadezen. Het onderwerpen van politieke uitingen op Parliament Hill aan letterlijke politiecensuur op basis van subjectieve criteria raakt de kern van het democratische recht van Canadezen op vrijheid van meningsuiting."

Rechten en vrijheden geschonden

De "constitutionele aanklacht" werd op 30 juni ingediend bij de federale rechtbank namens CLC en "een vrouw die van plan was een van de borden vast te houden tijdens de nieuwsconferentie". De JCCF getuigt dat CLC en de vrouw "de grondwettigheid van de beperkingen op vrijheid van meningsuiting op Parliament Hill" betwisten. Volgens de Notice of Application worden beide versies van de "General Rules for the Use of Parliament Hill en de actie van PPS om de aanvragers te verhinderen de grafische borden te gebruiken om hun boodschap over te brengen" aangevochten. CLC en de vrouw willen dat de rechtbank verklaart dat het beleid en de acties van de PPS hun rechten onder het Handvest van Rechten en Vrijheden "schonden". In 2023 was de Mars voor het Leven een doorslaand succes, waarbij duizenden pro-life Canadezen bijeenkwamen om op te roepen tot een einde aan abortus en meer bescherming voor ongeborenen.

Lees ook: 5 zaken die wij pro-lifers willen weten van politici

Trudeau bekrachtigt standpunt in tweet

De huidige federale regering van Canada onder premier Justin Trudeau houdt er echter extreme pro-abortusstandpunten op na. Op dezelfde dag dat duizenden pro-life-Canadezen zich in Ottawa verzamelden voor Canada's 26e Nationale Mars voor het Leven, twitterde Trudeau zelfs een pro-abortus boodschap. Aan de vooravond van de Mars voor het Leven beloofde Trudeau ook dat zijn regering miljoenen dollars meer zou geven aan pro-abortus initiatieven.

Miljoenen dollars voor miljoenen dode baby's

In de federale begroting voor 2023 van Trudeau's liberale regering is 36 miljoen dollar uitgetrokken voor de promotie van abortus over een periode van drie jaar vanaf 2024, terwijl tegelijkertijd een verklaring is opgenomen waarin de Amerikaanse vernietiging van Roe vs. Wade vorig jaar aan de kaak wordt gesteld. In tegenstelling tot de Verenigde Staten bestaat abortus in Canada in een wettelijk vacuüm sinds het uit het strafrecht is gehaald.

STI WhatsApp-banner

Alle Canadese wetten die abortus reguleren zijn afgeschaft

Met de Morgentaler-beslissing in 1988 verwierp het Hooggerechtshof van Canada de laatste overgebleven abortuswet op grond van het feit dat deze ongrondwettelijk was. Sindsdien bestaat er geen federale wet meer die abortus reguleert en dus is deze praktijk toegestaan gedurende alle negen maanden van de zwangerschap. Volgens de website van CLC heeft abortus in Canada meer dan 4 miljoen ongeboren baby's gedood sinds de legalisatie in 1969, wat ongeveer gelijk is aan de totale bevolking van de provincie Alberta.

Dit artikel verscheen eerder op Lifesitenews.org

Laatst bijgewerkt: 13 juli 2023 12:45

Doneer