Unplanned toont rauwe werkelijkheid van de abortuspraktijk

Unplanned toont rauwe werkelijkheid van de abortuspraktijk

THEMA'S:

Donderdagavond 23 oktober vond de première plaats van de film Unplanned in de Basiliek te Veenendaal. Stichting Schreeuw om Leven heeft in samenwerking met de Belgische uitgever Neema de film naar Europa gehaald en de rechten gekocht om deze in de Benelux te vertonen.

Duizend mensen

Meer dan duizend mensen waren aanwezig in het filmhuis te Veenendaal om deze bijzondere film te bekijken. Unplanned is het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse Abby Johnson, die als naïeve studente zelf twee abortussen heeft ondergaan, uiteindelijk directrice werd van een Planned Parenthood-abortuskliniek en na acht jaar een radicale overstap maakte naar de prolifebeweging Coalition for Life.

Onjuiste berichtgeving

Kees van Helden, directeur van Stichting Schreeuw om Leven, sprak de aanwezigen voor aanvang van de filmvertoning toe. Hij vertelde over de onjuiste berichtgeving in de media over anti-abortusdemonstranten en wakers bij abortusklinieken in Nederland. Door beelden van agressieve demonstranten uit de VS te tonen, brachten vele Nederlandse nieuwsmedia het bericht dat dit in Nederland het geval zou zijn en dat het daarom nodig was om bufferzones rond abortusklinieken in te stellen. Door navraag te doen bij de betreffende burgemeesters, bleek er in realiteit volstrekt geen sprake te zijn geweest van agressie en waren er geen klachten bekend bij de autoriteiten.

Rauwe werkelijkheid

De film zelf laat de rauwe werkelijkheid zien van wat er achter de deuren van abortusklinieken gebeurt. Abby Johnson was acht jaar lang directrice, maar kende zelf de realiteit niet. Daar kwam een einde aan toen zij door een collega werd gevraagd om te assisteren bij het uitvoeren van een abortus. Johnson bediende de echoscoop en zag met eigen ogen het te aborteren kindje bewegen en tegenstribbelen om uiteindelijk weggezogen te worden uit de baarmoeder.

Rechtszaak

Dat moment veranderde alles voor haar. Ze besloot abrupt haar werk te beëindigen en in gesprek te gaan met de wakers die altijd bij het hek van de kliniek stonden te bidden. Later stond ze zelf aan de andere kant van het hek van haar ‘eigen’ abortuskliniek om vrouwen ervan te weerhouden hun kind te aborteren. Ze werd door haar voormalige werkgever Planned Parenthood voor de rechter gedaagd, maar won de zaak glansrijk.

Baan beëindigen

Het is een mooie en bemoedigende stap in de prolifebeweging in Nederland dat het gelukt is om deze film naar ons land te halen. Tien bioscopen verspreid door het land hebben toegezegd ook de film te zullen gaan vertonen. In de Verenigde Staten heeft de film ervoor gezorgd dat vijftig mensen hun baan in de abortussector hebben beëindigd en dat er momenteel gesprekken lopen met een veelvoud hiervan die door het zien van de film willen stoppen met hun werk. Abby Johnson helpt deze mensen uit de abortusindustrie te stappen en een nieuwe baan te vinden.

Gebed

Deze film is een prachtig getuigenis van de kracht van het gebed. Wij hopen en bidden dat het voor een opschudding en bovenal een positieve verandering zal zorgen bij aborteurs in Nederland en daarbuiten.

De film is de komende tijd te zien in verschillende bioscopen door heel Nederland. De data en plaatsen staan op de website unplanned.nl.

Laatst bijgewerkt: 8 juni 2021 16:28

Doneer