Verkiezingen: pro-abortus Ploumen verliest, pro-lifers stabiel

Verkiezingen: pro-abortus Ploumen verliest, pro-lifers stabiel

THEMA'S:

De verkiezingen zijn voorbij. De (gigantische) stembiljetten zijn geteld. Tijd om de balans op te maken: wat betekent de verkiezingsuitslag voor de ongeboren kinderen?

Geen pro-choice monsterzege

GroenLinks en D66, volgens ons onderzoek op bijna alle vlakken het meest pro-abortus, gaan van 16 naar 33 zetels. Van een monsterzege aan pro-choice kant is evenwel geen sprake. VVD, die bij monde van minister Schippers vindt dat we het uitsterven van kinderen van Down maar moeten accepteren, gaat van 41 naar 33 zetels. PvdA, partij van minister Ploumen met haar internationaal abortusfonds She Decides, wordt al helemaal afgestraft: van 38 naar 9 zetels.

Ploumen verliest

Opvallend is dat PvdA-minister Lilianne Ploumen waarschijnlijk niet in de Tweede Kamer komt. Zij staat op plaats 10, terwijl PvdA maar 9 zetels wint. Ploumen plukt kennelijk geen politieke vruchten van haar internationaal abortusfonds. Haar rol is echter nog niet uitgespeeld. Gaat haar partij het kabinet in en wordt een PvdA-Kamerlid bewindsman, dan schuift Ploumen door en komt zij wel in het blauwe pluche. Ook een mogelijkheid: zij zet haar jacht op subsidiegeld voort als directrice van She Decides of van een non-gouvernementele organisatie.

Stabiele pro-life partijen

Aan de pro-life kant vinden we SGP en ChristenUnie als ondubbelzinnige voorstanders van het recht op leven bij ongeboren kinderen. Beiden blijven met respectievelijk 3 en 5 zetels op hetzelfde niveau als in 2012. SGP en ChristenUnie kunnen weer vier jaar vooruit, hopelijk met net zoveel pro-life passie als zij de afgelopen jaren aan de dag legden.

CDA, quo vadis?

Heel anders is de uitslag bij CDA. De christendemocraten gaan van 13 naar 19 zetels. CDA is in medisch-ethisch opzicht een partij die nogal wankelt: kritische kanttekeningen bij pro-abortusvoorstellen, maar niet meer dan kanttekeningen. En wie het officiële standpuntvan de partij leest, krijgt sterk de indruk dat het CDA niet meer doet dan de status quo verdedigen. Er is echter hoop. Bij de vorige verkiezingen was er binnen de partij een stevig pro-life geluid te horen, nota bene van de jongerenafdeling. Als CDA in de regering komt en de CDA-jongeren weten de koers te verleggen richting de bescherming van de ongeboren kinderen, dan kan dat grote gevolgen hebben.

⇒ Stirezo komt op voor het recht op leven van de ongeboren kinderen.

Steun onze strijd tegen abortus en doneer nu!

Laatst bijgewerkt: 9 juni 2021 14:47

Doneer