Verzoek aan Hooggerechtshof: erken ongeboren kind als persoon

De Katholieke Kerk verwerpt het experimenteren met menselijk leven, hoe pril het stadium van ontwikkeling ook is. (Foto: embryo van 9-10 weken, Wikimedia Commons)

Verzoek aan Hooggerechtshof: erken ongeboren kind als persoon

THEMA'S:

Pro-lifers hebben het Amerikaanse Hooggerechtshof formeel verzocht om de status van persoon voor ongeboren kinderen onder de Amerikaanse grondwet te erkennen. Het streven naar erkenning van de persoonsstatus van de foetus kan leiden tot een landelijk verbod op abortus, mocht het Hof bevestigen dat ongeborenen kinderen personen zijn met gegarandeerde rechten.

Katholieken bevragen Hooggerechtshof

De organisatie Catholics for Life diende een verzoekschrift in voor meer duidelijkheid, een zogenaamd writ of certiorari bij het Hooggerechtshof, samen met twee aanstaande moeders die hun ongeboren kinderen vertegenwoordigen. In het verzoekschrift zijn die kinderen aangeduid als Baby Doe en Baby Roe.

Valt ongeboren kind onder Grondwet?

In het 46 pagina's tellende document vragen de indieners dat het Hof de personhood, dus het persoon-zijn van ongeboren kinderen erkent op grond van het Veertiende Amendement van de Amerikaanse Grondwet, dat garandeert dat geen enkele staat "iemand van leven, vrijheid of eigendom zal beroven, zonder gerechtelijke procedure".

STI WhatsApp-banner

Status van persoon aan ongeboren kind ontnomen

Het verzoekschrift is specifiek gericht tegen Rhode Island's codificatie van Roe vs Wade in 2019 en het terugdraaien van een wet uit 1861 die bevestigt dat ongeboren baby's voldoen aan de wettelijke definitie van "persoon". Volgens het verzoekschrift had de Reproductive Privacy Act (RPA) van Rhode Island van 2019, die het "recht op abortus" zoals gedefinieerd in Roe vs Wade (1973) codificeerde, "verzoekers, Baby Mary Doe en Baby Roe, van hun status van “persoon” ontdaan door de intrekking van Rhode Island General Laws § 11-3-4.

Herziening Roe vs Wade werkt door

Aan het Amerikaanse Hooggerechtshof wordt nu het verzoek voorgelegd om te beslissen of Rhode Island een "fout" heeft gemaakt door de pro-life wet in te trekken in het licht van de historische uitspraak van het Hof in juni, Dobbs vs Jackson Women's Health Organization, die Roe vs Wade (1973) en Planned Parenthood vs Casey (1992) nietig verklaarde. Ten minste vier rechters van het Hooggerechtshof zullen hun goedkeuring moeten geven voordat de zaak in behandeling kan worden genomen.

Dit bericht is met toestemming overgenomen van LifeSiteNews.

Laatst bijgewerkt: 13 september 2022 14:57

Doneer