Zie af van abortus in Italië en ontvang duizend euro

Heeft het ongeboren kind een voorspreker in president Meloni? Bron afbeelding: Wikimedia Commons / Italian Government

Zie af van abortus in Italië en ontvang duizend euro

THEMA'S:

De regering van Italiaanse president Meloni meent een oplossing te hebben gevonden voor het vermijden van abortus in het geval van "ongewenste" zwangerschap. Op tafel ligt een wetsvoorstel om Italiaanse vrouwen duizend euro per maand te geven wanneer hen dit overkomt. Maar is dit wel een duurzame oplossing?

Een duur plan

Dit plan is een initiatief van de regerende partij van president Meloni, Forza Italia. De senator Maurizio Gasparri is de mening toegedaan dat het voorkomen van abortus niet louter een kwestie is van moreel besef, maar dat ook financiële ondersteuning van de moeder een taak van de overheid is. Hier moet men wel een kanttekening bij plaatsen: alleen vrouwen die hun baby niet willen houden, krijgen deze ondersteuning. Dit nieuwe zogeheten 'moederschapsinkomen', dat een tegemoetkoming van duizend euro per maand voor een vijfjarige periode bedraagt, heeft als doel om vrouwen te weerhouden vanwege financiële redenen een abortus te ondergaan. Een mooi plan met een flink prijskaartje: volgens berekeningen zou het Italië circa zeshonderd miljoen euro per jaar gaan kosten.

Geruststellen critici

Verscheidene Italiaanse christelijke organisaties zijn blij met het initiatief, maar de oppositie heeft kritiek. Hoe controleer je bijvoorbeeld of de toekomstige moeder werkelijk een abortus wil plegen, wanneer het haar in werkelijkheid misschien louter om het geld te doen is? De regering probeert de critici gerust te stellen door wel enkele eisen te stellen aan de geplande uitkering. Zo moet de vrouw in kwestie de Italiaanse nationaliteit hebben en woonachtig zijn in Italië. Daarbovenop is er een inkomensgrens gesteld van 15.000 euro per jaar. Maar al deze maatregelen kunnen de motivatie uiteraard niet controleren.

Volg STI op Telegram

Ondermijnen doodscultuur

Ondanks dat president Meloni zichzelf bestempelt als conservatief en een tegenstander van abortus, zet ze toch niet volledig de aanval in. Bij haar aantreden had ze bijvoorbeeld beloofd om geen aanpassingen te maken aan de huidige abortuswet, welke vrouwen in staat stelt om een abortus te laten plegen gedurende de eerste 90 dagen. Als redenen kunnen gezondheids-, economische of sociale redenen aangedragen worden, waaronder de manier waarop bevruchting plaatsvond. Toch probeert Meloni op verscheidene manieren de abortuscultuur te ondermijnen. Naast dit wetsvoorstel heeft ze er bijvoorbeeld voor gezorgd dat sinds april dit jaar pro-life activisten toegang hebben tot klinieken om in gesprek te gaan met de vrouwen. Bij deze pogingen wordt de president bijgestaan door paus Franciscus, die abortus in 2023 omschreef als "altijd een tragische nederlaag". Ondanks alles heerst er in Italië nog altijd een sterk katholiek klimaat, en de woorden van de paus wegen zwaar.

Het een voor het ander

Vanwaar deze aanval op abortus? Uiteraard mag je van conservatieven verwachten dat ze oprecht geven om het ongeboren leven, en de beweegredenen van Meloni en haar partijgenoten zullen daar dan ook in geworteld zijn. Maar de regering-Meloni heeft ook een praktische motivatie. Ze hebben sinds ze aan de macht zijn gekomen de aanval geopend op de ongekende massa-immigratie, die onder andere via Italië in de rest van Europa uitmondt. Om het dalende aantal relatief jonge mensen die van buiten afkomstig zijn te compenseren, moedigen ze de natuurlijke voortplanting van de eigen bevolking aan. En met een van de laagste geboortecijfers van Europa, een scherpe vergrijzing en meer dan 65.000 abortussen per jaar, is deze aansporing in het licht van het huidige anti-immigratiebeleid broodnodig.

Lees ook: Donald Trump schrapt abortusverbod uit partijprogramma

Een eerste stap

Is het aanbieden van geld aan vrouwen om ze te overtuigen hun kindje te houden echter wel een goede oplossing voor de lange termijn? Hier kunnen enkele kanttekeningen bij worden geplaatst. Ten eerste moet de Italiaanse overheid ervoor waken dat het niet simpelweg door vrouwen gezien gaat worden als 'gratis geld'. Ten tweede is het funest voor de samenleving wanneer men meer en meer afhankelijk gaat worden van de overheid, in plaats van de familie als diens hoeksteen te zien waarin men voor ondersteuning aangewezen is op elkaar. Ten derde moet men iets veranderen in nationaal besef, waardoor het doden van ongeboren kinderen door strenge sociale controle wordt ontmoedigd in plaats van door een geldsom. Maar al met al is dit door Meloni zeker een goede eerste stap voor de korte termijn. Nu maar hopen dat meer duurzame initiatieven op deze zullen volgen.

Laatst bijgewerkt: 16 juli 2024 17:15

Doneer