Verdedigster van ongeboren leven veroordeeld tot vijf jaar cel

Lauren Handy (Foto PAAW via LifeSiteNews)

Verdedigster van ongeboren leven veroordeeld tot vijf jaar cel

Verdedigster van het ongeboren leven Lauren Handy is in Washington veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van $125. Zij maakt deel uit van een groep pro-lifers die vorig jaar al veroordeeld werd voor het versperren van de toegang tot een abortuscentrum in de hoofdstad.

Wet beschermt abortuscentra

Een jury bevond op 29 augustus 2023 Lauren Handy samen met andere pro-lifers schuldig aan het schenden van de Freedom of Access to Clinic Entrances (FACE) wet en aan "samenzwering tegen rechten" De FACE is in 1994 onder president Bill Clinton aangenomen en garandeert onder meer vrije toegang tot abortuscentra. Hun belangen te beschermen was voor de Democraten blijkbaar belangrijker dan het recht op leven van ongeboren kinderen.

‘Traditionele reddingsactie’

Lauren Handy is de actievoerende directrice van Progressive Anti-Abortion Uprising (PAAU). Zij staat met medestanders stonden terecht voor het blokkeren van de toegang tot de Washington Surgi-Clinic in het centrum van Washington, D.C., tijdens een "traditionele reddingsactie" in oktober 2020. De prolifers maakten zich toen met kettingen, touwen en fietssloten aan elkaar vast om op die manier een menselijke keten te vormen die de toegang tot het abortuscentrum versperde.

Volg STI op Telegram

Laat geaborteerde kinderen

Pro-life "reddingsacties", waarvan er veel waren voordat de FACE Act een federale wet werd, bestaan uit het fysiek binnendringen van abortuscentra en weigeren te vertrekken in een poging vrouwen ervan te overtuigen voor het leven van hun baby's te kiezen. In de genoemde Surgi-Clinic in Washington werden eerder vijf laattijdig geaborteerde baby's ontdekt, vermoedelijk gedood vanwege illegale gedeeltelijke abortusprocedures of mogelijk zelfs na de geboorte.

Rechter verhoogt op aanvraag de strafmaat

Na de veroordelingen werd Handy en de meeste medegedaagden vrijlating geweigerd in afwachting van hun veroordeling. Het Amerikaanse ministerie van Justitie had strafmemo's ingediend waarin werd opgeroepen om Handy tussen de 5,25 en 6,5 jaar gevangenisstraf te geven en de rest van de verdachten minimaal twee jaar. Rechter Colleen Kollar-Kotelly vonniste daarop ten gunste van meerdere strafverhogingen, inclusief belemmering van de rechtsgang voor vermeende meineed tijdens het proces en omdat de "slachtoffers" (d.w.z. klanten van het abortuscentrum) "kwetsbaar" zouden zijn.

‘Liever leven zonder schaamte’

Handy's technische straf was vier jaar en negen maanden, met aftrek van de negen maanden die ze al in de gevangenis heeft doorgebracht. "Deze tijd is uitdagend geweest, maar ik weiger om afgestompt te zijn. Waarom? Omdat het leven doorgaat... zelfs in de gevangenis," zei Handy voorafgaand aan haar veroordeling. "Dus ik kan net zo goed doorgaan met liefhebben en huilen en schreeuwen en dansen. Dat is vreugde. Het gevoel volledig te leven zonder schaamte. Dat is iets wat geen rechtbank me kan afnemen."

Bestel Door het oog van de waker

Verenigd in geweldloosheid

"Er was maar één ding waar Mevr. Handy en haar medegedaagden in verenigd waren en dat was geweldloosheid," zei Martin Cannon, senior counsel van de Thomas More Society die Handy vertegenwoordigt. Volgens LifeSiteNews vervolgde hij: "Ze spanden samen om vreedzaam te zijn. Toch heeft het Hof vandaag de wens van het Departement van Justitie Biden ingewilligd door mevr. Handy te veroordelen tot 57 maanden - bijna vijf jaar gevangenisstraf. Voor haar inspanningen om op vreedzame wijze de levens van onschuldige, ongeboren mensen te beschermen, verdient mevrouw Handy een bedankje, niet een hartverscheurende gevangenisstraf. We zullen krachtig in beroep gaan tegen de veroordeling van mevrouw Handy en de hoofdoorzaak van dit onrecht aanpakken, namelijk de FACE Act - die volgens ons ongrondwettelijk is en nooit meer gebruikt zou mogen worden om vreedzame pro-lifers te vervolgen."

'Schaamteloze discriminatie van opvattingen'

"Vandaag hebben de regering Biden en het ministerie van Justitie van Merrick Garland een nieuw niveau van tirannie bereikt," reageerde Terrisa Bukovinac, de oprichtster van PAAU. "Er is geen enkele andere beweging voor sociale rechtvaardigheid in ons land waarvan de activisten jaren in de federale gevangenis kunnen doorbrengen voor geweldloos verzet. Deze schaamteloze discriminatie van opvattingen heeft niet te overziene gevolgen voor baby's, hun ouders, degenen die hen verdedigen en voor vreedzame activisten in bewegingen over de hele wereld. Ik blijf achter Lauren en de andere acht verdachten staan die hun vrijheid op het spel gezet hebben om op te komen voor de minsten onder ons."

Patroon bij ministerie van Justitie

De zaken zijn de laatste in wat pro-lifers veroordelen als een patroon van het pro-abortus gezinde ministerie van Justitie in de regering Biden, dat van het strafrechtelijk systeem een wapen maakt om haar politieke vijanden te verpletteren. Sinds mei 2022, toen de intentie van het Amerikaanse Hooggerechtshof om Roe v. Wade omver te werpen voor het eerst uitlekte, "zijn er minstens 236 aanvallen geweest op katholieke kerken en minstens negentig aanvallen op pro-life zwangerschapscentra", meldt de The Daily Signal.

Help zuster Monja met een gift

Justitie vervolgt ijverig pro-lifers

Toch "beschuldigde het DOJ in 2022 alleen pro-life activisten van overtredingen van de FACE Act en heeft het sindsdien slechts vijf personen beschuldigd van overtreding van de FACE Act door zich te richten op zwangerschapscentra". Tegelijkertijd heeft het ijverig incidenten vervolgd waarbij pro-lifers betrokken waren, van de beklaagden in D.C. tot de waker bij abortuscentra en katholieke vader van zeven, Mark Houck, in Philadelphia.

Justitiële mishandeling van prolifers

Verschillende van de negen in D.C. zijn tijdens hun hechtenis mishandeld, naast de aanklacht en de veroordeling zelf. Heather Idoni, 59, werd 22 dagen lang in eenzame opsluiting geplaatst en verstoken van slaap terwijl de lichten van haar cel continu aan bleven. Jean Marshall, 74 jaar, werd tijdens de extreme vrieskou in de winter van voldoende kleding en warmte beroofd, waardoor ze een longontsteking opliep die drie weken onbehandeld bleef, en haar werd een dringende heupoperatie geweigerd. Paulette Harlow, 75, kreeg geen toestemming om een H. Mis bij te wonen terwijl ze huisarrest had. Sommige ontwikkelingen doen denken aan die in Nederland, waar eveneens steeds harder wordt opgetreden tegen volslagen geweldloze en vreedzaam protesterende of enkel maar flyerende pro-lifers.

Laatst bijgewerkt: 23 mei 2024 14:35

Doneer