Veel pro-lifers vestigen hun hoop op Trump. De Amerikaanse presidentskandidaat neemt het op tegen Biden – een uitgesproken abortusvoorstander. Helaas blijkt dat zijn Republikeinse tegenstander geen principiële weerstand biedt.
Donald Trump schrapt abortusverbod uit partijprogramma
Met de verkiezingen in aantocht hebben de Republikeinen onder leiding van Donald Trump hun plannen voor de komende jaren bekendgemaakt. Amerikaanse pro-lifers zagen tot hun grote teleurstelling dat een nationaal abortusverbod ontbreekt.
Nationaal abortusverbod
Het is voor het eerst in veertig jaar dat een nationaal abortusverbod ontbreekt in een verkiezingsprogramma van de Republikeinen. Trump wil de huidige abortuspraktijk voortzetten. Dit houdt in dat individuele staten zelf hun abortuswetten mogen maken, zonder federale bemoeienis. Dit heeft bij sommige staten geresulteerd in een totaal abortusverbod, of zogenaamde hartslagwetten, terwijl linkse staten als reactie daarop juist nog radicalere abortuswetten invoeren.
Lees ook: SGP pleit voor EU-bescherming ongeboren kinderen: ‘bestaanszekerheid begint met bestaan’
Roe v. Wade
De huidige abortuspraktijk is mogelijk gemaakt door het afschaffen van Roe v. Wade. Dit landelijke ‘recht’ op abortus verplichtte staten tot voor kort om vrouwen toegang te geven tot abortus. Een aantal door Trump benoemde leden van het Amerikaanse hooggerechtshof zorgden ervoor dat een meerderheid meeging in het vernietigen van dit ‘recht’ op abortus in juni 2022, bijna 50 jaar na het invoeren ervan. Conservatieve Amerikanen hebben dit terecht gevierd als de grootste pro-life overwinning ooit.
Is Trump pro-life?
Toen Roe v. Wade eindelijk werd afgeschaft, namen pro-lifers dat Trump in dank af. Hij had immers de juiste mensen benoemd tot het hooggerechtshof die uitgesproken pro-life zijn, of op z’n minst die kant op neigden. Toch blijkt helaas dat hij geen principiële bezwaren heeft tegen abortus. Sterker nog, Trump is een voorstander van abortus bij verkrachting, incest of als het leven van de moeder in gevaar is. Dit laatste is een mythe, en ongeboren kinderen horen niet te boeten voor de zonden van hun vader. Ook een strikte pro-life wet in Arizona kon rekenen op de kritiek van de voormalige president.
Tactische overweging
De reden van het schrappen van het traditionele Republikeinse abortusverbod is daarom niet moeilijk voor te stellen. Zijn prioriteiten liggen helaas niet bij het beschermen van het ongeboren kind, maar bij het winnen van de verkiezingen. Vanuit electoraal oogpunt is hem vermoedelijk aangeraden om een meer ‘gematigde’ toon aan te slaan om middenstemmers te trekken. Vergeleken met de radicale abortusplannen van team-Biden, zal hij aantrekkelijker zijn voor de mensen in het politieke midden. Daarnaast weet hij dat pro-lifers hoe dan ook wel op hem zullen stemmen.
Verkiezingen
Na de implosie van Joe Biden ziet het er op dit moment electoraal goed uit voor Trump. De kans dat hij opnieuw beëdigd wordt is groter dan ooit. Mocht hij daadwerkelijk winnen, dat zal het een bitterzoete overwinning zijn voor conservatief Amerika. Geen radicale abortusactivist in het Witte Huis, dat is een groot pluspunt. Het politieke debat omtrent abortus is echter wel naar links verschoven sinds de komst van Trump. De Democraten zijn radicaler geworden, de Republikeinen ‘gematigder’. De kans dat de Republikeinen hun beoogde meerderheid in het Huis der Afgevaardigden en de Senaat gebruiken om alsnog pro-life wetten door te voeren is helaas klein.
Laatst bijgewerkt: 11 juli 2024 20:16