
Een verloskundige bereidt een echo voor.
13-wekenecho leidt tot de abortus van kinderen met hazenlip en klompvoet
Sinds 2021 krijgen zwangere vrouwen een 13-wekenecho aangeboden. Een studie in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Obstetrics & Gynecology toont de gevolgen daarvan.
CU-staatssecretaris voerde abortusbevorderende echo in
Het besluit om zwangere vrouwen de 13-wekenecho aan te bieden werd in 2019 genomen door zorgstaatssecretaris Paul Blokhuis, nota bene van de ChristenUnie. Blokhuis deed dat op het aanraden van de Gezondheidsraad. De vroege echo geeft meer tijd “voor de afweging om de zwangerschap al dan niet uit te dragen”, zo schreef het adviesorgaan in een rapport. De echo moest er dus komen om abortus te vergemakkelijken.
'Abortus is makkelijker als je kindje niet voelt bewegen'
Voorheen kregen vrouwen meestal met 20 weken hun eerste echo. Dat is problematisch voor abortusvoorstanders, want moeders voelen dan hun kindje al. Het “is het voor een vrouw emotioneel wezenlijk anders om een zwangerschap af te breken als ze het kindje voelt bewegen,” zei Katia Bilardo, lid van de adviescommissie prenatale diagnostiek bij de Gezondheidsraad.
Lees ook: Hoe Fiom vrouwen verkeerd voorlicht over abortus
130.000 echo's
Met een evident abortusmotief is de 13-wekenecho in 2021 ingevoerd. Bij 1.300 van de 130.000 uitgevoerde tests was er sprake van een mogelijke afwijking. Daarop volgt meestal een vervolgonderzoek van twintig dagen. In 40 procent van de gevallen is er sprake van een afwijking die niet vanzelf verdwijnt. Het is niet bekend hoeveel vrouwen binnen die 20 dagen toch al gekozen hebben voor abortus.
Meeste Downkinderen worden gedood
Van de 537 vrouwen die een kindje met afwijking hadden, koos de helft voor abortus. Daarbij gaat het ook om gevallen van schisis, ook wel hazenlip genoemd, of een klompvoet. Van de 45 kinderen met syndroom van Down werden wel 39 kinderen gedood. Dat is binnen de grenzen van wat toenmalig zorgminister Edith Schippers (VVD) in 2018 zei: “Als er haast geen kinderen met Down geboren worden, vind ik dat we dat moeten accepteren.”
Den Haag moet abortus ontmoedigen
Je mag hopen dat Schippers’ opvolger Fleur Agema (PVV) barmhartiger in het leven staat. Het minste dat politiek Den Haag zou kunnen doen, is het invoeren van een ontmoedigingsbeleid. De overheid voert al campagnes om zwangere vrouwen weg van de wijnfles en de sigaret te houden, vanwege de schade die alcohol en tabak berokkenen aan het ongeboren kind. Die schade is nog beperkt vergeleken met abortus. Dat is altijd dodelijk.
Laatst bijgewerkt: 25 april 2025 10:55