Canadees wetsvoorstel biedt hoop voor ongeboren Down-kinderen

Er lijkt een kentering te komen in de pro-abortus inspanning om kinderen met het syndroom van Down uit te willen roeien.

Canadees wetsvoorstel biedt hoop voor ongeboren Down-kinderen

THEMA'S:

Wereldwijd worden er steeds minder kinderen met het syndroom van Down geboren. De belangrijkste oorzaak is de uitbreiding van prenataal onderzoek dat deze en andere afwijkingen opspoort. Bij een zorgwekkende uitslag wordt het kind in de meeste gevallen uiteindelijk geaborteerd. Daar lijkt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan nu verandering in te komen.

Harvey’s Law

Op 28 februari diende Iain Rankin, liberaal parlementslid in Nova Scotia (Canada), Bill 56 in: Harvey’s Law. Dit wetsvoorstel verplicht de minister van Volksgezondheid om actuele, wetenschappelijke informatie over het syndroom van Down beschikbaar te maken. Denk aan levensverwachting, ontwikkeling en ondersteuningsmogelijkheden. Artsen moeten deze informatie delen met aanstaande ouders bij een prenatale diagnose.

Mogelijkheden of beperkingen

Het voorstel komt voort uit een persoonlijk verhaal. Een Canadese familie kreeg te weinig evenwichtige informatie toen hun ongeboren zoon Harvey het syndroom van Down bleek te hebben. Sarah, zijn moeder, werd overladen met tests en abortusadviezen. Artsen benadrukten vooral wat Harvey niet zou kunnen. Deze nieuwe wet wil dit veranderen. Het richt zich op steun voor gezinnen en benadrukt mogelijkheden in plaats van beperkingen.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Samen kunnen we de abortusstrijd winnen. De stilte rond ongeboren kinderen is oorverdovend, maar u kunt die doorbreken. Stirezo Pro Life zet zich in voor hun recht om te leven, en uw donatie versterkt die missie. Geef nu, want elk moment dat u wacht, kan een moment te lang zijn voor een kostbaar kind. Maak het verschil!

Meestal geaborteerd

Ook in Canada worden de meeste ongeboren kinderen met het syndroom van Down geaborteerd. Dit wetsvoorstel vraagt om een andere kijk. Het laat zien dat deze kinderen waardevol zijn. Het wijst op beschikbare hulp bij uitdagingen. Het valt te hopen dat Nova Scotia deze wet aanneemt en dat ook andere provincies en landen volgen. Want ook ongeboren kinderen met een handicap of beperking hebben recht op leven.

Nederland moet in actie komen

In Nederland zien we helaas een ander beeld. Hier breiden prenatale screening juist uit. Meer kinderen met afwijkingen worden ontdekt en kort erna geaborteerd. Dit contrasteert scherp met de hoopvolle boodschap van Harvey’s Law. Hier blijft de vraag: kiezen we als land om open te staan voor het leven, ook als het gebreken heeft, of zijn we voor eugenetica? Stirezo Pro Life pleit voor het eerste. Als zelfs Canada – dat qua abortus- en euthanasiewetten niet onder doet voor ons land – tot inkeer lijkt te komen, is dat een hoopvol teken voor Nederland!

Laatst bijgewerkt: 10 april 2025 13:30

Doneer