Wie is Fleur Agema, de nieuwe minister van Volksgezondheid?

PVV-Kamerlid Fleur Agema is voorgedragen als nieuwe minister van Volksgezondheid. In tegenstelling tot de meeste PVV’ers heeft Agema meegewerkt aan de afbraak van de beschermwaardigheid van het ongeboren kind. (Bron: NPO, X)

Wie is Fleur Agema, de nieuwe minister van Volksgezondheid?

THEMA'S:

De namen van de nieuwe ministers en staatssecretarissen beginnen langzaam binnen te druppelen. Nu is ook bekend wie het ministerschap van Volksgezondheid op zich gaat nemen: de PVV’ster Fleur Agema. Aan welke kant heeft zij gestaan in het abortusdebat in de afgelopen jaren? En wat zijn haar plannen voor het ongeboren kind in het kabinet Schoof? Stirezo zoekt het voor u uit.

Fleur Agema

De 47-jarige Agema is al sinds 2006 Kamerlid namens de PVV. Haar partij staat bekend als overwegend abortuskritisch. Zowel op landelijk als Europees niveau laat de PVV zich er niet over uit in hun verkiezingsprogramma’s. Er heerst binnen de partij namelijk verdeeldheid over dit onderwerp. Fleur Agema behoort helaas tot de pro-abortuskant van de partij. Als nummer 2 heeft zij dan ook veel invloed.

Abortuspil, bedenktijd en NIPT

Ze stemde als enige PVV’er vóór het verstrekken van de abortuspil bij de huisarts. Ook stemde ze in 2022 vóór het afschaffen van de verplichte vijf dagen bedenktermijn voor een abortus en liet ze op X weten een voorstander te zijn van de NIPT – een onderzoek dat mogelijke afwijkingen bij een ongeboren kind kan constateren, en het dus voor te sorteren voor abortus.

Minister, stop de Nederlandse financiering van buitenlandse abortus!

‘Herhaalabortussen moeten stoppen’

Ondanks haar steun aan de meest recente pro-abortuswetsvoorstellen, laat ze zich er soms ook kritisch over uit. In een debat over medisch ethische zaken met toenmalig zorgminister Hugo de Jonge vindt ze het zorgwekkend dat vrouwen voor herhaalabortussen komen. Zij ziet nóg meer gratis anticonceptie niet als de oplossing. “Ze spelen wel met leven, hè?” merkt ze verontwaardigd op over vrouwen die voor hun zoveelste abortus komen.

Geen abortusactivist

Een minister van Volksgezondheid die abortus steunt. Het is eigenlijk te gek voor woorden. Helaas zijn we de laatste jaren niets anders gewend in Nederland. Onze nieuwe zorgminister heeft alle voorstellen voor meer en toegankelijkere abortus gesteund. In haar toon en taalgebruik spreekt ze echter wel over het ongeboren kind als een “leven”. Daarmee onderscheidt ze zich van activistische D66-politici die dit soort termen niet in de mond willen nemen. Desondanks zijn het niet de woorden die tellen, maar de daden.

Zorgminister Agema

Het valt niet te verwachten dat onder leiding van minister Agema de rechten van het ongeboren kind nog verder ingeperkt worden. Maar op een terugschroeving hoeven we ook niet te wachten. De abortustrein die jaren kon doordenderen lijkt nu wel tot stilstand gekomen – een noodzakelijke stap om later rechtsomkeert te maken. Een zorgminister die het ongeboren kind juist wil beschermen zou beter passen bij dit nieuwe rechtse kabinet. Het valt te hopen dat Fleur Agema die zich vaak zo gepassioneerd hard maakt voor misstanden in de zorg, de grootste misdaad van alle – het doden van ongeboren kinderen – ooit als zodanig zal erkennen.

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2024 16:38

Doneer