Polen wint Europese rechtszaak tegen vrouw die geen abortus kreeg

Polen wint Europese rechtszaak tegen vrouw die geen abortus kreeg

THEMA'S:

De abortuslobby leed een nederlaag in een recente rechtszaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). De zaak van een Poolse vrouw, genaamd "mevrouw B.B.", die Polen aanklaagde omdat zij geen abortus kon krijgen, werd door het EHRM niet-ontvankelijk verklaard en verworpen.

De aanklagers

De rechtszaak was belangrijk omdat de vrouw die Polen aanklaagde werd gesteund door grote spelers in de abortuslobby, waaronder het Center for Reproductive Rights, de Poolse commissaris voor mensenrechten, de Federation for Woman and Family Planning en de Helsinki Foundation for Human Rights. De zaak was "onderdeel van een strategisch procesprogramma van Poolse niet-gouvernementele organisaties" om Polen's restrictieve abortuswetten aan te vallen, volgens het European Centre for Law and Justice (ECLJ), een pro-life NGO die een verklaring indiende als derde partij in de zaak voor het EHRM.

STI WhatsApp-banner

Gewetensbezwaar

De vrouw die Polen aanklaagde "raakte eind 2013 zwanger" en bij haar ongeboren kind werden later in de zwangerschap ernstige afwijkingen geconstateerd. Ze wilde haar kind aborteren, maar de arts die de abortus moest uitvoeren weigerde dit "op grond van gewetensbezwaren". "Verzoekster probeerde een abortus te verkrijgen in een ander medisch centrum, maar kreeg te horen dat de zwangerschap in de vierentwintigste week was en dat abortus in haar geval dus niet meer legaal was," aldus de samenvatting van de zaak door het EHRM. Het kind werd uiteindelijk via een keizersnede ter wereld gebracht, met meerdere afwijkingen, en overleed enkele dagen na de bevalling.

De pro-life overwinning

De rechtbank verklaarde de klacht niet-ontvankelijk omdat "verzoekster niet als 'slachtoffer' kan worden beschouwd" omdat zij al een schikkingsbedrag van het ziekenhuis had ontvangen in een civiele rechtszaak. "Ondanks de macht en inspanningen van deze lobby's, is het dit juridische argument van het ECLJ en de Poolse regering, samengevat in §41 van de beslissing van het Hof, dat de overhand kreeg," schreef het ECLJ in haar persbericht. "De pro-abortus lobby heeft met deze zaak opnieuw haar ware gezicht laten zien, in het bijzonder haar eugenetische overtuigingen," verklaarde het ECLJ. "De eerste advocaat van verzoekster moest worden vervangen nadat hij was veroordeeld voor georganiseerde misdaad waarbij 248 gehandicapten werden afgeperst. De nieuwe advocaat betwistte de brief van het ECLJ en beschuldigde ons ervan 'extremistische religieuze argumenten' te ontwikkelen."

Lees ook: Poolse regering komt op voor ‘verstervende’ Pool in Engels ziekenhuis

Smaad en laster

"Deze lobby zette verzoekster ertoe aan om haar kind in de media een 'monster' te noemen, en viel haar arts aan," vervolgde de verklaring van het ECLJ. "De arts [die weigerde de abortus uit te voeren] werd door Pools links publiekelijk 'de incarnatie van Satan', een 'bezetene', een 'ontaarde' en een 'persoon zonder geweten' genoemd. Door deze zaak verloor hij zijn positie als ziekenhuisdirecteur. Uiteindelijk verklaarde het Constitutionele Hof van Polen in 2020 eugenetische abortus in strijd met de in de grondwet gewaarborgde menselijke waardigheid en verbood het bijgevolg."

De pro-life toekomst van Polen?

Verder benadrukte ECLJ dat, hoewel dit een belangrijke overwinning was, er nog veel meer aanvallen van de abortuslobby komen, vooral tegen Polen's pro-life wetten: Deze nederlaag van de abortuslobby is belangrijk, maar zij zet haar 'oorlog' tegen de bescherming van het menselijk leven voort, vooral tegen Polen, dat het voorwerp is van niet aflatende aanvallen bij het EHRM. Andere "gevechten" en uitspraken zullen volgen.

Dit artikel verscheen eerder op www.lifesitenews.com

Laatst bijgewerkt: 1 december 2022 06:19

Doneer