Drie lessen hoe ons te redden van de ‘gematigde’ pro-lifers

De verdediging van het ongeboren kind is aan de winnende hand. 'Het is nu niet het moment om een winnende strategie op te geven, maar om deze te verdubbelen en voort te zetten.'

Drie lessen hoe ons te redden van de ‘gematigde’ pro-lifers

THEMA'S:

De pro-life beweging viert vol vreugde de overwinning van Roe vs Wade. Het teruggedraaide vonnis kostte tientallen jaren van hard werken om de obstakels te overwinnen die in de weg stonden.

Elk abortuscentrum een moreel slagveld

Activisten moesten het idee bestrijden dat abortus met voorbedachte rade een zaak was van "gevestigd recht" waartegen men zich niet kon verzetten. Ze moesten de kritiek trotseren dat de pro-life zaak aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond. Lokale groepen maakten van elk abortuscentrum een moreel slagveld waar activisten vochten, baden en vaak zegevierden.

Behagers van het socialisme

Radicale abortusactivisten vertegenwoordigen echter kwade standpunten en zijn dus gemakkelijk herkenbaar als de vijand. De moeilijkste tegenstanders zijn wat men zou kunnen noemen de radicale pro-life ‘gematigden’ die voortdurend oproepen tot het afzwakken van het standpunt van de beweging. Deze behagers van het socialisme die de publieksonderzoeken volgen, maken zich altijd zorgen over wat links wel zal denken. Deze aanbidders van een vreedzame coëxistentie tussen goed en kwaad maken van elke beweging een politieke berekening.

STI WhatsApp-banner

Terug naar de standaardpositie

De radicale gematigden hebben samen met de harde kern van pro-life de overwinning van Dobbs (het vonnis dat Roe terugdraaide) gevierd. Het was gemakkelijk om de overwinning te helpen opeisen, terwijl links zich in wanorde en woede terugtrok. Sindsdien is de strijd echter verstard. De radicale pro-life gematigden, vooral de politici zonder ruggengraat, zijn teruggekeerd naar hun standaardpositie, waarin ze roepen om gematigdheid en compromissen om kiezers te trekken voor de tussentijdse verkiezingen. De media melden dat gematigde Republikeinen nu hun boodschap afzwakken uit angst voor een terugslag.

Gematigden denken dat lafheid loont

Deze gematigden rillen, wanneer pro-abortus activisten bijvoorbeeld zeggen dat wetten die abortus provocatus toestaan noodzakelijk zijn omdat anders moeders die een miskraam krijgen vervolgd zullen worden. De voortdurende aanvallen van de liberale media hebben tot gevolg dat de zwakke overtuigingen van de radicale gematigden aan het wankelen worden gebracht. Daarom zeggen de gematigde kandidaten dat het tijd is om zich aan te passen aan de stemmingswisseling rond deze kwestie. Sterker nog, ze haten elke schijn van radicaliteit. Zij geloven dat lafheid betere resultaten oplevert dan opkomen voor je principes.

De drie lessen van Roe v. Wade

Hoe gemakkelijk vergeten zij de lessen die zijn geleerd onder het lange regime van Roe v. Wade! Het is niet het moment om een winnende strategie op te geven, maar om deze te verdubbelen en voort te zetten. Er zijn drie belangrijke lessen die we in deze nieuwe fase van de anti-abortus strijd moeten onthouden.

De eerste les is om nooit de focus te verliezen. Het uiteindelijke doel van de pro-life beweging is altijd de totale uitbanning van abortus zonder uitzonderingen. De aanvaarding van elk compromis buiten dat doel is een verraad. Het is volkomen moreel en legitiem voor activisten om stapsgewijs te werken aan het afbrokkelen van de abortusmonoliet, zolang zij het vaste voornemen hebben om abortus en zijn mentaliteit geheel af te schaffen.

Help zuster Monja met een gift

Sterke principes hebben wervingskracht

Door de jaren heen heeft een vastberaden standpunt aanhangers voor de zaak getrokken. Het stimuleert de achterban. Mensen zijn veel meer bereid diegenen te steunen die sterk in principes geloven, dan diegenen die de dingen afzwakken tot bijna niets. Dit doel draagt de verdediging in zich van de christelijke moraal die het immorele gedrag voorkomt dat tot abortus leidt. Wanneer de pro-life beweging zich in een crisis bevindt, keert zij altijd terug naar haar wortels en revitaliseert zij zichzelf door meer consistente, logische en krachtige uitingen van haar standpunten te omarmen.

Dobbs moet onze focus aanscherpen

In die zin heeft de beweging altijd de gematigde neezeggers getrotseerd door verrassende resultaten te boeken in de vorm van wetgeving en gesloten abortuscentra. Door standvastig te zijn, frustreren activisten linksliberalen ook door hen te dwingen te vechten op het morele slagveld, waar zij altijd verliezen. Met het Dobbs-besluit moet de focus niet veranderen, maar alleen scherper worden. Het doel blijft hetzelfde. De overwinning zal niet komen door de pro-life boodschap te matigen, maar door krachtigere manieren te vinden om de zaak te verdedigen.

Niet geven om wat anderen denken…

De tweede les is dat activisten zich niets moeten aantrekken van wat liberalen van hen denken. Hun enige zorg moet zijn om te doen wat moreel en juist is, zelfs als dat niet populair is. Als de wereld dergelijke nobele inspanningen met lede ogen aanziet, is dat het probleem van de wereld, niet van hen. Deze strategie heeft de strijd voor het leven altijd gekenmerkt. Daarom moet dit werk openlijk, onverbloemd en enthousiast gedaan worden. De pro-life activisten moeten niet bang zijn om op het openbare plein, op een eenzame stoep of in het parlement te verschijnen. Ze moeten geen overdreven belang hechten aan verkiezingen of peilingen. Zij moeten niet bang zijn om de waarheid over abortus te vertellen aan wie dan ook, wanneer dan ook.

Burgemeester van Haarlem, handhaaf het recht op pro-life waken!

…maar wel publieke opinie bestuderen

Deze houding betekent niet dat de pro-life beweging nu de publieke opinie over deze kwestie moet negeren. Sterker nog, activisten moeten aandacht besteden aan het debat om beter te kunnen veranderen hoe het publiek denkt. Ze moeten echter voorkomen dat de verkeerde meningen van liberalen en gematigden hun acties dicteren. Zich niets aantrekken van wat links denkt leidt tot de creatieve tactieken en strategieën die de machtige abortusindustrie hebben gehinderd.

Onschuldig als duiven, sluw als slangen

Bij het zoeken naar manieren om de abortusindustrie te stoppen, moeten activisten zoeken naar wat Christus prees als de onschuld van de duif en de sluwheid van de slang. Deze houding bevrijdt hen van de illusies van liberale opvattingen en opent de weg voor de gedurfde daden die de weg vrijmaakten voor de overwinning van Dobbs. De radicale pro-life gematigden verstikken effectieve actie door zich te laten leiden door wat zij zich voorstellen dat anderen denken; zij nemen de weg naar de nederlaag.

De Vijand is niet veranderd

De derde belangrijke les is dat de pro-abortus vijand niet verandert. Zijn doel om de christelijke moraal en orde te vernietigen blijft hetzelfde. Zijn activisten zullen nooit tevreden zijn totdat de maatschappij de totale bevrediging van alle seksuele verlangens toestaat die door de Christelijke moraal verboden zijn. Abortus is door zijn radicale aard onvermijdelijk verbonden met alle letters van de LGBTQ+ optocht.

Bestel Catechismus tegen abortus

Abortuscentra zijn moordfabrieken

Voorstanders van abortus kunnen abortus in de etalage zetten als "reproductieve rechten" of "gezondheidszorg voor vrouwen". Maar het doelwit is de christelijke moraal, die ongeordende menselijke hartstochten beteugelt. De abortusbeweging deinst nergens voor terug om dit radicale doel te bereiken. Daarom proberen haar extremisten abortus tot de geboorte te rechtvaardigen, lichaamsdelen van ongeboren baby's te verkopen en abortussen uit te voeren in Gosnell-achtige moordfabrieken.

‘Aardig zijn voor het kwaad’

Na Dobbs is de pro-abortus kant alleen maar geradicaliseerd en verdubbeld. Inderdaad, de abortus promoters zijn een beter doelwit om aan te vallen, omdat ze schaamteloos hun donkerste kanten laten zien. Het aan de kaak stellen van de pro-abortus doelstellingen in al hun gruwelijkheid moet een prioriteit zijn. Het voortdurend verspreiden van de religieuze en morele aspecten van het debat - luid en duidelijk - is van cruciaal belang. Radicale pro-life gematigden dringen er nooit op aan dat de pro-abortus mensen hun eisen matigen. Zij denken ten onrechte dat aardig zijn tegen het kwaad sympathie zal winnen. De gematigden sturen nu een verwarde ‘zachte’ boodschap over abortus die de tussentijdse verkiezingen alleen maar kan schaden.

Gericht en hartstochtelijk gebed

Het is beter de lessen van de anti-abortus strijd te onthouden. Zij die gepassioneerd zijn door hun zaak veranderen de loop van de geschiedenis tegen alle verwachtingen in. Zij die op God vertrouwen zullen altijd aan de winnende kant van de geschiedenis staan. Dit gerichte en hartstochtelijke gebed en actie heeft Roe ongedaan gemaakt, niet het compromitterende advies van die gematigden die niet alles wilden riskeren. Het is nu niet de tijd om van koers te veranderen.

Dit artikel verscheen eerder op tfp.org.

Laatst bijgewerkt: 17 oktober 2022 15:46

Doneer