Engels ziekenhuis wil organen oogsten van Pool in coma

Engels ziekenhuis wil organen oogsten van Pool in coma

Een Pools juristencollectief heeft bij de Verenigde Naties een aanvraag ingediend namens een Pools staatsburger. Deze ligt in coma in een Engels ziekenhuis, waar men hem ‘versterven’ laat.

Dat wil zeggen dat men hem laat sterven door onthouding van vocht en voeding. Voordat de patiënt sterft, zou het ziekenhuis echter zijn organen willen oogsten.

Mensen met handicap

Het Poolse pro-life juristencollectief Ordo Iuris heeft een brief geschreven aan het VN-Comité voor de Rechten van Mensen met een Handicap. Deze brief is uit naam van de familie van de patiënt, die zich hevig verzet tegen de door de rechtbank bevolen wegneming van de levensondersteunende behandeling. Eerder had de Poolse regering het al voor hem opgenomen.

Losgekoppeld

De Britse rechter heeft de publicatie van de naam van de patiënt, alsook van zijn familie en zijn artsen verboden. De patiënt, slechts aangeduid met de initialen 'RS', werd donderdag 7 januari losgekoppeld van de levensondersteunende behandeling, nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een verzoek van zijn familie om dit te voorkomen had afgewezen.

Stop gedwongen euthanasie

Rechten geschonden

Ordo Iuris heeft het VN-comité gevraagd voorlopige maatregelen te nemen voor de patiënt met hersenbeschadiging. De voorlopige maatregelen zouden ertoe moeten leiden dat de patiënt direct weer voeding en hydratatie krijgt toegediend. Ordo Iuris vraagt het VN-comité bovendien om een verklaring te overwegen dat de rechten van RS zijn geschonden.

Strijdig

"We hebben bericht gestuurd aan het VN-comité voor de rechten van personen met een handicap, omdat we geloven dat de acties van het ziekenhuis en de afwijzing van het beroep door de Britse rechtbank in strijd zijn met artikel 10 van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (Convention on the Rights of Persons with Disabilities, CRPD) aldus dr. Filip Furman van Ordo Iuris tegenover LifeSiteNews.

'Wreedheid'

"Artikel 10 verwijst naar het recht op leven, en dit artikel maakt geen onderscheid in de kwaliteit van het leven. Het beschermt het leven in het algemeen," vervolgde hij. "Artikel 15 verbiedt wreedheid. Nou, ik denk dat de uithongering van de patiënt een voorbeeld van wreedheid is. Artikel 22 gaat over de waardigheid van de persoon. Artikel 25 zegt dat de gehandicapte persoon de hoogste standaard van gezondheid moet hebben, dat de best mogelijke revalidatie moet worden uitgevoerd. Welnu, ook dit artikel kan geschonden zijn."

Waken bij abortuscentra is een recht en moet dat blijven!

Organen oogsten

Poolse media melden bovendien dat het Engelse ziekenhuis van plan is de organen van de RS te oogsten. Dit werd bevestigd door zowel het Christian Legal Centre, dat de familie van de RS steunt, als door Ordo Iuris.

Orgaandonatie

Net als Nederland heeft het Verenigd Koninkrijk tegenwoordig een opt-out-systeem (afmeldingssysteem) voor orgaandonatie, dat van kracht werd op 20 mei 2020, ongeveer zes maanden voor de bijna dodelijke hartaanval van RS. De Organ Donation (Deemed Consent) Act, die op 15 maart 2019 wet werd, gaat ervan uit dat een hersendode persoon een orgaandonor wil zijn, tenzij hij zich officieel voor het systeem heeft afgemeld.

Laatst bijgewerkt: 9 april 2021 10:53

Doneer