Femke Halsema wil wakers bij abortuscentra demonstratierecht ontzeggen

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, zegt in een adem het demonstratierecht te beschermen en wakers bij abortuscentra te willen verwijderen. (Beeld: YouTube)

Femke Halsema wil wakers bij abortuscentra demonstratierecht ontzeggen

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, doet zelfs geen moeite onpartijdig te schijnen als het om abortus gaat.

Halsema is wakers liever kwijt

Dit bleek toen Halsema een verrassingsbezoek bracht aan de demonstranten bij het abortuscentrum in de Sarphatistraat in haar stad. Het was duidelijk dat zij die liever kwijt dan rijk was. “O.k., jullie zijn prolife”, vroeg ze. “Maar waarom staat u hier?”, waarop een van de demonstranten antwoordde: “Tja, omdat het hier gebeurt”.

Abortusactivisten schelden en schoppen

De anti-abortusdemonstranten lieten daarop aan de GroenLinkse burgemeester zien hoe zij alles op video moeten opnemen wat zich rondom hen afspeelt. Ze willen bewijsmateriaal dat de ‘intimidatie’, waarvan ze in de media valselijk beschuldigd worden, niet van hen uitgaat, maar juist van het abortusactivisme en zijn sympathisanten, die hen uitschelden, hun tafeltje omverschoppen of erger. Een wijkagent bevestigt dit.

STI WhatsApp-banner

Gebrek aan onpartijdigheid

Als om dit te illustreren fietst tijdens het gesprek een vrouw langs die de demonstranten woedend toeschreeuwt: “Er is geen God! Er is geen God!” Volgens Het Parool “counterde” Halsema hierop: “Dit is ook vrijheid van meningsuiting”. De krant brengt de reactie van de burgemeester als ware die een gevatheid, terwijl de rechtvaardigende strekking juist getuigt van het gebrek aan onpartijdigheid bij de burgemeester.

Legitimiteit van waken in twijfel trekken

Iemand van ver agressief iets toeschreeuwen kan op zichzelf nooit een normale vorm van gedachtewisseling of ‘meningsuiting’ zijn. Bovendien is de intentie van de schreeuwster duidelijk om de legitimiteit van het waken bij abortuscentra in twijfel te trekken. Het is dus geen ‘mening’, maar een uiting van onverdraagzaamheid en intimidatie. Demonstraten tegen abortus hebben overigens regelmatig met heel wat ernstiger vormen van intimidatie te kampen, zelfs vanuit de abortuscentra zelf.

Winst nastreven met doden van kinderen

Een van de wakers zou de burgemeester er in het gesprek op gewezen hebben dat abortuscentra met het doden van ongeboren kinderen (wat de burgemeester overigens “medische zorg” noemt) ook gewoon winst nastreven. Je zou zeggen: een argument dat een socialiste als Halsema kan aanspreken. Maar nee, de burgemeester zou volgens het verslag met haar ogen gerold en “teruggebeten” hebben: “Daar worden mensen geholpen.”

Waken bij abortuscentra is een recht en moet dat blijven!

Halsema: lippendienst aan demonstratierecht

Onthullend is ook dat de burgemeester ondanks haar gedram (“Ze geeft niet op in het gesprek”, schrijft Het Parool), wel lippendienst bewijst aan het demonstratierecht van de wakers. Ze zal “altijd” haar best doen, zegt ze, dat overeind te houden. Maar als de wakers niet op grotere afstand van het abortuscentrum willen gaan staan, beweert Halsema dat ze de “gezondheidszorg” belemmeren. Ze kondigt aan op zoek te gaan naar “verder bewijs” om verdere verwijdering mogelijk te maken. Een eigenaardige invulling van andermans demonstratierecht overeind houden, wat ze zojuist nog beloofd had.

Waakverbod juridisch niet te rechtvaardigen

Dat de burgemeester zich met een waakverbod op juridisch uiterst glad ijs begeeft, beseft ze intussen heel goed. “Niemand is erbij gebaat als wij maatregelen nemen en door de rechter worden teruggefloten,” zegt ze naderhand. Met andere woorden: of het recht op demonstratie nu een grondrecht (artikel 9 Grondwet) is of niet, de burgemeester wil de demonstranten niet alleen verwijderen, maar er ook op toezien dat dit grondig en definitief gebeurt. Zonder gezichtsverlies voor haarzelf.

Alleen burgemeester voor geestverwanten

Dat Halsema dus geen ‘burgemeester van alle Amsterdammers’ is, maar alleen voor geestverwanten, blijkt ten overvloede bij haar vertrek. Als de demonstranten haar danken voor haar bezoek, antwoordt ze koeltjes. “Zeker, het hoort erbij”, en “Joe. Daa-aag.” Maar tegen een pro-abortus huisarts, die samen met een abortusarts bij het gesprek aanwezig is, zegt ze, volgens Het Parool “op een warmere toon”: “Succes met uw werk vandaag.”

Laatst bijgewerkt: 4 november 2022 09:44

Doneer