Politie arresteert ten onrechte waakster bij abortuscentrum

Het abortuscentrum in Den Bosch, waar de waakster is aangehouden. (Google Streetview)

Politie arresteert ten onrechte waakster bij abortuscentrum

Een waakster van de pro-life organisatie Kies Leven is woensdag gearresteerd bij het abortuscentrum in Den Bosch. Ze weigerde daar weg te gaan, ook na drie keer door boa’s daartoe gemaand te zijn, hoewel ze niet meer deed dan folders uitdelen.

Aanhouding ten onrechte

De vrouw werd zes uur vastgehouden, voordat de politie haar vrijliet met de boodschap dat de aanhouding ten onrechte was geweest. Dat verklaarde Kees van Helden van Kies Leven tegenover het Reformatorisch Dagblad

Als eenling geen meldingsplicht...

Omdat de vrouw als eenling folders uitdeelde, heeft ze geen verplichting daarvan melding te maken bij de gemeente. Dat moet - afhankelijk van de APV - wel als er twee of meer uitdelers zijn. Bij een melding kan de gemeente echter afstandseisen stellen.

Volg STI op Telegram

… en ook geen bufferzone

Kies Leven laat daarom zijn vrijwilligers steeds vaker in hun eentje flyeren bij een abortuscentrum, omdat de gemeente dan niet kan tegenwerken, door het demonstratierecht in te perken met een bufferzone, aldus Van Helden. Wel houdt een tweede persoon dan op afstand een oogje in het zeil, maar zonder aan de actie deel te nemen.

Brief van burgemeester

De waakster in kwestie had vorig jaar een brief ontvangen van de burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers (CDA). Deze verzocht haar daarin persoonlijk voortaan aan de overkant van het abortuscentrum te gaan staan. Een advocaat, door Kies Leven in de arm genomen, stelde echter vast dat het verzoek van de burgemeester niet meer was dan dat, en dat de waakster de brief dus ook terzijde mocht leggen.

Eenmansprotest mag niet verboden worden

De burgemeester kan niet van de waakster eisen op afstand te gaan staan, omdat een vreedzaam eenmansprotest in beginsel niet verboden mag worden vanwege een vijandige tegenactie of de angst daarvoor. Het is Kees van Helden een raadsel waarom de waakster juist nu is opgepakt, terwijl er vrijwel wekelijks wakers bij het Bossche abortuscentrum staan.

Help zuster Monja met een gift

Regelmatig kinderlevens gered

“Je kunt je je beter vastplakken op de A10 dan een foldertje uitdelen bij een abortuskliniek”, aldus Van Helden tegenover het RD. Hij spreekt van een “heftige gebeurtenis”, mede omdat door het uitdelen van flyers regelmatig kinderlevens gered worden. De goede kant van de zaak is volgens hem wel dat nu duidelijk is geworden dat de waakster in haar recht stond en dat het gemeente, boa’s en de politie waren die in de fout gingen.

Demonstratierecht

Het demonstratierecht en het meten met twee maten is een veelbesproken onderwerp sinds de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een antisemitische leuzen scanderende menigte toestond van zeer nabij te demonstreren bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum door de president van Israël, in aanwezigheid van Holocaust-slachtoffers en nabestaanden. Dit terwijl Halsema in 2022 op wakers bij het abortuscentrum was afgestapt, hen kritisch had bejegend (‘Waarom staan jullie hier?’) en verzekerd had alles in het werk te zullen stellen om “verder bewijs” voor een demonstratieverbod tegen hun te vinden.

Laatst bijgewerkt: 27 maart 2024 13:21

Doneer