Kansas stemt tegen pro-life amendement. Verrassing of te verwachten?

Abortusvoorstander juichen om hun overwinning in Kansas. Bron afbeelding: GMA / YouTube.

Kansas stemt tegen pro-life amendement. Verrassing of te verwachten?

THEMA'S:

De Amerikaanse staat Kansas heeft in een referendum met zestig procent meerderheid tegen een amendement gestemd dat het ‘recht’ op abortus uit de grondwet haalt. Een domper na de vernietiging van abortusvonnis Roe versus Wade.

Tegenoffensief in Kansas na pro-abortuswet

Het ‘recht’ op abortus werd in 2019 opgenomen in de grondwet van de staat. Opmerkelijk aangezien Kansas steevast Republikeins stemt. Pro-life activisten grijpen nu de vernietiging van Roe versus Wade aan om een tegenoffensief te lanceren. De grondwet moet een pro-life amendement krijgen. Daar stemden de inwoners van Kansas op dinsdag 3 augustus over. De vraag was: wilt u de volgende tekst opnemen in de grondwet?

Regulering van abortus. Omdat Kansans zowel vrouwen als kinderen waardeert, schrijft de grondwet van de staat Kansas niet voor dat de overheid abortus financiert en creëert of garandeert zij geen recht op abortus. Voor zover de grondwet van de Verenigde Staten dat toestaat, mag het volk via zijn gekozen staatsvertegenwoordigers en senatoren wetten inzake abortus aannemen, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, wetten die rekening houden met omstandigheden van zwangerschap ten gevolge van verkrachting of incest, of omstandigheden van noodzaak om het leven van de moeder te redden.

STI WhatsApp-banner

'Verwarrend en verschrikkelijk taalgebruik'

De tekst krijgt nu kritiek van pro-lifers op sociale media. Het kan te makkelijk gelezen worden als een amendement dat de overheid het recht geeft om abortuswetten te maken, klaagt radiopresentator Erick Erickson. “Het taalgebruik hier is inderdaad verschrikkelijk”, vindt nieuwscommentator Josh Hammer. “Het hoefde niet zo verwarrend te zijn.”

Amendement mist zout

Een goede grondwet is summier én alomvattend. Dat is een lastige opgave. Niet voor niets zijn er, vooral in de Verenigde Staten, juristen die hun hele carrière maken van constitutioneel recht. Maar vanuit het oogpunt van pro-life activisme, kunnen we wel zeggen dat het amendement zout mist. Er ontbreekt een duidelijke formulering van het wezenlijke principe dat elk ongeboren kind door God geschapen is en daarom recht op leven heeft. En dat abortus het doden van mensen is.

Lees ook: Rapport: 43 abortuscentra gesloten sinds vernietiging van abortusvonnis Roe v. Wade

'Baby sterft bij abortus'

"Maar al te vaak suggereert de voorzichtige retoriek van de pro-life beweging dat abortus onnodig is, of onbetamelijk, of onverstandig, of al het bovenstaande," merkt de katholieke journalist Phil Lawler op. "We moeten de boodschap duidelijk maken dat het gewetenloos is: dat bij elke "geslaagde" abortus een baby sterft."

Strijd tussen geweten en zondige neiging

Wellicht had het 'zout' de kiezers van Kansas wél aan pro-life zijde gekregen. Al is dat niet zeker. De abortusindustrie pompt miljoenen euro’s per dag in propaganda. Daarbij krijgen ze de gratis hulp van de entertainmentindustrie, die steevast de pro-abortusboodschap uitdraagt. In laatste instantie is de strijd van pro-life en pro-abortus er een die in de harten van kiezers gevoerd wordt. Tussen hun geweten en hun zondige neiging. Voor elke pro-lifer het signaal om ook in je directe omgeving naar bekering en levensheiliging te streven.

Bestel Catechismus tegen abortus

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2022 07:18

Doneer