Kentering in abortusbeleid in de VS, ondanks Biden?

Kentering in abortusbeleid in de VS, ondanks Biden?

THEMA'S:

President Biden verliest geen tijd met het terugdraaien van het pro-life beleid van voormalig president Trump. Maar verscheidene lidstaten van de VS laten zien dat abortuswetgeving niet in beton gegoten is. Is afschaffing van abortus in de VS dichterbij dan we denken?

Meest pro-life

Nul dagen had de zojuist verkozen president Trump in 2017 nodig om zijn intenties als pro-life president duidelijk te maken. Op zijn allereerste dag in de Oval Office tekende hij een wet die verbood dat federale fondsen gebruikt werden om internationale pro-abortusgroepen te financieren. Dat dit niet slechts een opportuun cadeautje aan zijn kiezers was, blijkt uit de vele pro-life wetgeving en -toespraken van Trump in zijn vier presidentsjaren. De katholieke organisatie Priests For Life heeft er een handig overzicht van gemaakt en noemde Trump zelfs de meest pro-life president in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Roe vs. Wade

De meest in het oog springende pro-life acties van Trump en zijn vicepresident Pence zijn het bovengenoemd verbod op financiering van abortussen in het buitenland, het intrekken van meer dan 60 miljoen euro subsidie aan Planned Parenthood (de grootste uitvoerder van abortus in de VS), en het benoemen van twee pro-life rechters aan het Hooggerechtshof. Met het beleid van Trump leek terugdraaien van Roe vs. Wade, de rechtszaak waarmee abortus effectief legaal werd in de VS, een reële mogelijkheid.

Eenmalige opleving?

Helaas heeft de nieuwe president Joe Biden, die zichzelf katholiek noemt maar dat gezien zijn morele stellingnames geenszins is, ook weinig tijd nodig gehad om het door Trump uitgerolde pro-life beleid terug te draaien. Een van zijn eerste orders is het herinvoeren en zelfs uitbreiden van financiering van abortusgroepen in het buitenland. Ook heeft hij inmiddels opdracht gegeven onderzoek te doen naar de mogelijkheid om Plannend Parenthood weer te subsidiëren. En er staat nog meer pro-abortusbeleid in de steigers. Is het pro-life beleid van Trump een eenmalige opleving geweest en zal de vreselijke moordmachine van abortus weer ongehinderd kunnen voortrazen in de VS?

Lees ook: 'Kamala Harris verstrengelt belangen met abortusindustrie'

Lees ook: 'Kamala Harris verstrengelt belangen met abortusindustrie'

Kloppend hartje

Toch niet! Er zijn ondanks het dodelijke beleid van Biden hoopvolle tekenen dat abortus in de VS op zijn retour is. In de staat South-Dakota is inmiddels een wet van kracht waarin de abortusgrens is teruggebracht naar 20 weken. Daarnaast zijn aanbieders van abortus verplicht de aanstaande moeder in staat te stellen het kloppend hartje van de baby te horen, wat in de praktijk een grote meerderheid van moeders ertoe beweegt het kind te houden. Vorige maand diende de gouverneur van de staat, Kristi Noem, een wet in die abortus van Down-kinderen verbiedt. Noem maakte duidelijk dat ze pas klaar is met het indienen van wetgeving als alle ongeboren kinderen het recht op leven hebben.

Wetsvoorstellen

In South-Carolina stemde de Senaat vorige week voor een wet die abortus op ongeboren kinderen met hartslag verboden maakt. In de staat Mississippi werd vorige maand een wet ingediend die zelfs alle abortus verbied en uitvoerders van abortus strafbaar stelt. De wet haalde het niet, maar dat een dergelijke wet ingediend wordt door de Republikeinen is een belangrijk signaal. Ook in Texas zijn pro-life groepen bezig met het voorbereiden van wetsvoorstellen die abortus na vaststellen van hartslag, of zelfs meteen na de conceptie, verbiedt.

Trigger-wetten

In Missouri haalde eenzelfde wet het nog niet, maar in Alabama is de abortuswet sinds vorig jaar zo streng dat er nauwelijks abortussen meer uitgevoerd worden. En er zijn meerdere staten waar de laatste jaren strengere abortuswetgeving geldt. Diverse staten hebben zogenaamde ‘trigger’-wetten klaar, die ervoor zorgen dat abortus meteen illegaal wordt zodra Roe vs. Wade door het Hooggerechtshof omgekeerd wordt. Er zijn allerlei initiatieven om een nieuwe, sterke rechtszaak voor het Hooggerechtshof te brengen waarmee dat mogelijk wordt.

Enorme boost

President Biden doet er op federaal niveau dus alles aan om het goede pro-life werk van Trump te vernietigen, maar op staatsniveau zien we dat er een omgekeerde trend bezig is. Daar worden abortuswetten strenger en treden pro-life politici steeds stoutmoediger op. Republikeinse politici spreken zelfs openlijk van ‘kindermoord’. Dit alles voedt de hoop dat het vreselijke kwaad van abortus in de Verenigde Staten eindelijk op zijn retour is en dat afschaffing van abortus misschien niet ver weg meer is. Dat zou aan de pro-life beweging in heel de wereld, ook in Nederland, een enorme boost geven.

Bestel Catechismus tegen abortus

Laatst bijgewerkt: 8 april 2021 22:43

Doneer