KN interviewt auteur van Stirezo-brochure over H. Gianna Beretta Molla

THEMA'S:

Bron afbeelding: Jan Peeters, Katholiek Nieuwsblad

Priester Anton ten Klooster heeft een bijzondere inspiratiebron: de heilige Gianna Beretta Molla. Bij Stirezo publiceerde hij een brochure over de heilige. Katholiek Nieuwsblad interviewt hem erover.

Hield van skiën

"Gianna Molla is een heel positieve identificatiefiguur", zegt Ten Klooster. "Ze ging naar de film en het theater, ze hield van skiën en snelle auto's. En tegelijkertijd was ze enorm geworteld in haar geloof."

Bijzondere roeping

Vanuit dat geloof koos Gianna om te trouwen. Het huwelijk was voor haar geen standaardoptie, maar een bijzondere roeping. Ten Klooster heeft daar veel aan gehad. De brieven van Gianna aan haar man hebben hem geholpen zijn eigen roeping tot het priesterschap helder te krijgen.

Kwaadaardig gezwel

Gianna, die leefde van 1922 tot 1962, dankt haar beroemdheid echter niet aan haar voorbeeldig huwelijksleven. Wel aan haar opoffering. Toen zij zwanger was van haar vierde kind, bleek er een kwaadaardig gezwel op de baarmoederwand te zitten. Het was kiezen tussen abortus of een ingreep die haar kind zou redden ten koste van haar eigen leven.

'Heel liefdevol'

Gianna offerde zich op en koos voor haar kind. Ten Klooster: "Ik denk dat zij die keuze alleen heeft kunnen maken door die hele bewuste vraag die zij zichzelf haar hele leven stelde: wat verlangt de Heer van mij? Ook als dat lijden betekent, zelfs ten koste van je eigen leven. Dat is iets heel dappers, iets heel liefdevols."

Laatst bijgewerkt: 13 december 2023 13:02

Doneer