Misleiding over spijtpil ontzenuwd

Misleiding over spijtpil ontzenuwd

THEMA'S:

In maart 2021 publiceerde De Groene Amsterdammer een artikel over de ‘spijtpil’ [1]. De spijtpil wordt ook wel ‘abortuspil stopper’ genoemd (er is geen officiële term). In de Verenigde Staten, waar er veel goede resultaten mee zijn, gebruikt men ‘Abortion Pill Reversal’.

Nieuw onderzoek over de spijtpil

De spijtpil is niet één pil, maar eigenlijk een kuur van progesteron voor vrouwen die spijt hebben van het innemen van de eerste abortuspil, die het kindje langzaam doodt, en dat graag ongedaan willen maken. Zij worden door De Groene Amsterdammer en de pro-abortuslobby radicaal op het verkeerde been gezet. Deze misleidende informatie blijkt veel ernstiger dan gedacht nu er nieuw onderzoek is gepubliceerd over de spijtpil. Wat is dat toch in ons land dat er niets gezegd mag worden over het doden van ongeboren kinderen bij abortus? Dat zelfs vrouwen met spijt afgehouden moeten worden van het mogelijk ongedaan maken van de eerste abortuspil bij een chemische abortus?

Lees ook: Kindje gered dankzij spijtpil. Ouders dolblij

Misinformatie over spijtpil

In het bewuste artikel maken de auteurs heel duidelijk hoe ze over dit middel denken. Ze schrijven: “een medisch riskante ‘spijtpil’.” en “Apothekersvereniging KNMP noemt de verstrekking ‘schandalig’.” Maar ook: “De behandeling kan volgens het College [ter beoordeling van geneesmiddelen red. kvh] ernstig effect hebben op zowel de vrouw als haar foetus.” En: “Een studie naar de pil eind 2019 van de universiteit van Californië werd voortijdig afgebroken vanwege de medische risico’s voor de deelnemende vrouwen.” De studie uit 2019, waar het stuk naar verwijst, is al uitvoerig weerlegd in een artikel [2] van juli 2022 en toont juist het tegenovergestelde aan.

Progesteron redt levens

Onlangs verscheen op de site Medscape.com een artikel [3] over een echtpaar dat na vijf miskramen een IVF-behandeling kreeg. In het intro is te lezen dat, ter voorbereiding van de plaatsing van een bevruchte eicel, de vrouw verschillende behandelingen onderging. Zo kreeg ze tien weken lang dagelijks progesteron toegediend om er voor te zorgen dat de baarmoeder goed voorbereid zou zijn voor het ontvangen van het te plaatsen embryo en op het ondersteunen van de zwangerschap. Alleen al in Nederland worden jaarlijks ruim 5.500 kinderen geboren met behulp van IVF; ook met behulp van progesteron, zonder schadelijke bijwerkingen. Dit gebeurt al tientallen jaren en wereldwijd zijn er dus inmiddels talloze vrouwen die positieve ervaringen hebben met het middel progesteron. Wat een natuurlijk hormoon is dat het vrouwenlichaam zelf ook aanmaakt.

STI WhatsApp-banner

Ook gynaecologen enthousiast

Op de site van De Gynaecoloog [4] is te lezen dat in 2019 één op de dertig baby’s in Nederland een IVF-kind was. Geen enkele informatie wordt gegeven over mogelijke ernstige schadelijke gevolgen voor de vrouw en het kind bij het toedienen van progesteron. Op de website van Apotheek.nl [5] staat over de werking van dit medicijn: “Deze medicatie wordt onder andere gebruikt om het baarmoederslijmvlies te ondersteunen zodat het embryo zich in kan nestelen en houdt de menstruatie tegen”. Laat dit nu precies de kracht zijn die nodig is om de werking van de eerste abortuspil tegen te gaan. Als dit medicijn inderdaad een ‘ernstig effect kan hebben op de vrouw en haar kindje’, zoals De Groene Amsterdammer schrijft, waarom wordt het dan al zo lang toegepast bij IVF-behandelingen, vele jaren en wereldwijd?

Wetenschap bevestigt dat spijtpil werkt

Op 6 juli 2023 is in Scientific Reports een nieuwe studie [6] gepubliceerd, waarbij Progesteron is toegediend aan zwangere ratten die eerder mifepriston hadden gekregen. Dat is de chemische onnatuurlijk stof in de eerste abortuspil. Het resultaat van dit verkennende onderzoek toonde aan dat 81% van hen, ondanks de mifepriston, toch zwanger bleef. Deze studie is veelzeggend en bevestigend voor het gebruik van progesteron als spijtpil. Een van de onderzoekers, Dr. Stephen Sammut, een neurowetenschapper die werkt als professor in de psychologie aan de Franciscan University of Steubenville in Ohio, vertelt op de website LifeSiteNews [7] dat hun wetenschappelijke studie uiteindelijk werd geaccepteerd door het academische tijdschrift Scientific Reports nadat het elders tijdens het peer-reviewproces was afgewezen. Nadat het onderzoek was geaccepteerd kregen de auteurs nog meerdere ongefundeerde kritieken over zich heen om publicatie alsnog tegen te houden.

Lees ook: Vrouwen voorgelogen: morning-afterpil werkt tóch abortief

Abortuslobby geeft niet om de waarheid

Het is bizar dat onderzoeksresultaten die tegen het abortusnarratief ingaan zo worden tegengewerkt. Een en hetzelfde vrouw-eigen-hormoon wordt voor het krijgen van kinderen via IVF-behandeling zo positief gewaardeerd en wereldwijd massaal ingezet, terwijl het voor het behouden van een kind na spijt over de eerste abortuspil zo levensgevaarlijk afgeschilderd wordt voor moeder en kind. Het is duidelijk dat het niet allebei waar kan zijn. Een abortuspil die het leven van een ongeboren kindje doodt, wordt veiliger geacht dan een vrouw-eigen-hormoon dat het leven van dat kindje kan sparen. Dit is werkelijk de wereld op zijn kop. Ook nu blijkt weer dat de pro-abortuslobby vooral gebaat is bij misleidende informatie. En dat de media hier een grote rol in speelt. Gewoon propaganda dus.

Dit artikel verscheen eerder op KiesLeven.nl

[1] De anti-abortusbeweging haalt vrouwen over tot het nemen van gevaarlijke ‘spijtpil’ – De Groene Amsterdammer

[2] Pro-choice hekelt spijtpil op basis van desinformatie – Kies Leven Actueel

[3] The Fertile Future of Fertility Technology (medscape.com)

[4] IVF-cijfers 2019: recordaantal IVF-kinderen bij gelijkblijvend aantal verse behandelcycli | De Gynaecoloog

[5] progesteron | Apotheek.nl

[6] Progesterone-mediated reversal of mifepristone-induced pregnancy termination in a rat model: an exploratory investigation | Scientific Reports (nature.com)

[7] New study supporting abortion pill reversal finally published following setbacks – LifeSite (lifesitenews.com)

Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2023 15:00

Doneer