Premier Meloni verhindert abortuspromotie op G7

De Italiaanse premier Giorgia Meloni (officiële foto, via Wikipedia)

Premier Meloni verhindert abortuspromotie op G7

THEMA'S:

Terwijl de G7 van 13 tot 15 juni bijeenkomt, probeert de Italiaanse regering, die het voorzitterschap bekleedt, elke expliciete verwijzing naar toegang tot abortus te verwijderen uit de tekst van de slotverklaring van de leiders, waarover momenteel wordt onderhandeld. De Italianen willen juist een verwijzing naar de verdediging van het leven. Dat meldt de Franse website Génétique.

Promoten van (toegang tot) abortus

Franse en Canadese delegaties "dringen aan" op een toevoeging aan de tekst waarin de leiders "het belang bevestigen van het behouden en garanderen van effectieve toegang tot veilige en legale abortus en zorg na abortus". Het doel van deze eufemistische formulering is het "versterken" van de conclusies die vorig jaar door de groep werden aangenomen, waarin "de volledige inzet van de leiders voor het bereiken van alomvattende 'seksuele en reproductieve gezondheid en rechten' (srgr) voor iedereen inclusief door het aanpakken van de kwestie van toegang tot veilige en legale abortus en post-abortuszorg" werd gegarandeerd.

'Iets sterkere formulering'

Sommige G7-landen, zoals Duitsland en de Verenigde Staten stellen zich voorzichtiger op en zouden liever de formulering van deze verklaring behouden dan de "iets sterkere" formulering die de radicale leiders van Frankrijk en Canada vandaag hebben voorgesteld.

Volg STI op Telegram

Verdediging van het leven

De recentste ontwerptekst, voorgesteld door Italië, schrapt elke expliciete verwijzing naar abortus en bevat in plaats daarvan een verwijzing naar de verdediging van het leven. Het document benadrukt de inzet van de leiders om "seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (srgr) voor iedereen verder te bevorderen, en de gezondheid van moeders, pasgeborenen, kinderen en adolescenten te verbeteren, met name voor mensen in kwetsbare situaties". Overigens is abortus bij srgr nadrukkelijk wel inbegrepen. Het is het vehikel waarmee men abortus - het doden van ongeboren kinderen - tot een 'recht' poogt op te waarderen.

Italiaanse regering geeft niet toe

"Over het recht op abortus valt niet te onderhandelen. Het is de plicht van de G7 om de weg te wijzen door dergelijke waarden te bevorderen, niet door achteruit te gaan", zegt een diplomaat dan ook op voorwaarde van anonimiteit. Maar de Italiaanse regering geeft niet toe. Giorgia Meloni, die net de EU-verkiezingen heeft gewonnen, is populair bij vrouwelijke kiezers. Ze is voorstander van snellere processen voor slachtoffers van huiselijk geweld en een verhoging van gezinstoelagen.

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2024 17:00

Doneer