Studies tonen aan: prolife krijgt meer steun, juist van jongeren

THEMA'S:

De weerstand tegen abortus in Nederland groeit. De media kunnen er niet meer omheen, omdat uit onderzoek blijkt dat juist jongeren meer en meer kiezen vóór het leven en tegen abortus. Deze reeks berichtgevingen geven duidelijk aan dat de inspanningen van Stirezo en andere prolife-organisaties vruchten afwerpen.

Trendbreuk

Het Algemeen Dagblad legt in een recent artikel getiteld “Trendbreuk: jongeren kritischer op abortus dan hun ouders” uit dat er een einde gekomen is aan de progressieve opmars in Nederland. De grondslag voor het artikel is een Europese studie die al veertig jaar loopt en waarin 7.000 Nederlanders in de loop der jaren steeds hun mening gaven over zaken als abortus, euthanasie, zelfdoding en homoseksualiteit. Wat blijkt: voor het eerst sinds de data beschikbaar zijn, is de jongere generatie minder progressief dan de generaties voor hen.

Conservatiever

Quita Muis, onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg, zegt hierover onomwonden: “De trend dat Nederland alsmaar progressiever wordt, is duidelijk gestopt.” Zij en haar collega’s stellen dat het verschil tussen jongere en oudere generaties alleen maar groter wordt. De Nederlanders die in de jaren 80 en 90 zijn geboren zijn duidelijk conservatiever dan bijvoorbeeld de babyboomers.

Hoe lang nog

De directrice van het Humanistisch Verbond, Christa Compas, maakt zich zorgen over deze ontwikkeling: “Momenteel hoor je in het abortusdebat vooral een conservatief geluid”. In een regionale editie van het Algemeen Dagblad wordt hardop afgevraagd hoe lang vrouwen nog ‘baas in eigen buik’ zijn, want, zo begint het artikel, “meer dan ooit laten anti-abortusgroepen van zich horen”.

“Meer dan ooit laten anti-abortusgroepen van zich horen”, begint het artikel van 15 november in het Brabants Dagblad (onderdeel van Algemeen Dagblad) met de titel: “Baas in eigen buik: hoe lang nog?”.

Krantenkoppen

In mei dit jaar kopte de Volkskrant “Pro-life heeft de wind mee: de macht van de anti-abortusbeweging wordt steeds groter”. Een maand later publiceerde NRC Handelsblad de reportage “Anti-abortuslobby voelt wind in de rug” die opende met “De anti-abortusbeweging ontvangt steeds meer geld van donateurs”. Trouw schreef 21 mei op de voorpagina “Vrouwen maken zich zorgen om de aanval op het recht op abortus”.

Onderzoek

Deze trend werd al eerder gesignaleerd in een onderzoek van onafhankelijk opinieonderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van de SGP. Daaruit bleek ook dat jongeren aanmerkelijk kritischer staan tegenover abortus dan de oudere generatie. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zegt daarover: “Dat spoort met wat ik zelf vaak waarneem als ik met jongeren in gesprek ga. Dat geeft me hoop voor de toekomst.”.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij

Elan

De AD-journalisten Sander van Mersbergen en Naz Taha concluderen in hun artikel: “Wat in elk geval duidelijk is, is dat de pro-life beweging de strijd met meer elan en enthousiasme voert dan ooit.”

Stirezo is ontzettend blij met deze ontwikkeling. Word ook Vriend van het Leven en help ons deze groei vast te houden door maandelijks donateur te worden.

Laatst bijgewerkt: 8 juni 2021 13:51

Doneer