Tienermoeder weigert abortus: “vanaf de eerste dag was ik eraan gewend”

Toen de 17-jarige Ana Lucia erachter kwam dat ze zwanger was, begon de huisarts meteen over abortus. Daar wilde de jonge moeder gelukkig niets van weten. (De foto is niet van de moeder en kind in het verhaal maar is ter illustratie.)

Tienermoeder weigert abortus: “vanaf de eerste dag was ik eraan gewend”

Nietsvermoedend deed de 17-jarige Ana Lucia samen met haar vriend een zwangerschapstest, naar eigen zeggen “om die optie uit te sluiten”. Tot hun grote verrassing bleek dat ze zwanger was. Zij en haar vriend schrokken enorm maar er was ook blijdschap. Maar dat optimisme werd niet door iedereen gedeeld.

Zwangerschap voor moeder verborgen

De jonge moeder en haar vriend (24) hadden al enige tijd een relatie, maar woonden nog niet samen. Toen bleek dat ze zwanger was, voelden ze beiden een mix van schok en gelach. Ana Lucia werd in haar eerste trimester erg ziek, viel tien kilo af en haar moeder, die nog niets wist, maakte zich zorgen. De zwangere tiener durfde haar moeder niet meteen te vertellen over haar zwangerschap. Toen ze het uiteindelijk toch vertelde, was haar moeder geschokt door de lange tijd van geheimhouding, maar uiteindelijk steunend.

Lees ook: Waakster vertelt: jong stel kiest voor abortus… ‘te jong voor een baby’

Huisarts: ‘pleeg abortus!’

Toen eenmaal het hoge woord eruit was, besloten ze naar de huisarts te gaan, vooral vanwege haar gezondheidsklachten. De huisarts drong echter meteen aan op abortus. “Daar schrok ik best wel van”, vertelt ze aan De Telegraaf. Na een echo – ze was inmiddels al 13 weken zwanger – besloten Ana Lucia en haar vriend de baby te houden. “Het was zo bijzonder; ik zag echt al een klein mensje”, vertelt de jonge moeder. Ook is volgens haar de rol van haar vriend hierin doorslaggevend geweest. Zo blijkt maar weer eens hoe bepalend een steunende omgeving is voor het besluit om tegen abortus te kiezen.

Leven nooit meer hetzelfde, “maar daar heb ik vrede mee”

De inmiddels 18-jarige Havo-scholiere is nu in deeltijd haar middelbare schooldiploma aan het halen. Gelukkig heeft haar vriend een goede baan als accountant om samen hun zoontje te onderhouden. Ook haar financiële leven veranderde drastisch toen ze haar zwangerschap op TikTok deelde en binnen een maand honderdduizend volgers kreeg. Sociale media is nu haar inkomen, waardoor de financiële hulp van haar ouders niet nodig was. Hoewel ze nu in een andere fase zit dan haar leeftijdsgenoten, voelt ze zich gesteund door haar vrienden en heeft ze vrede met de veranderingen in haar leven.

Bestel Door het oog van de waker

Vader neem(t) verantwoordelijkheid

Het is prijzenswaardig van de vader van het kind dat hij zijn vriendin niet heeft aangezet tot abortus of haar verlaten heeft toen het kind er eenmaal was. Helaas is hij een uitzondering op de regel bij tienermeiden die ongepland zwanger raken. Het valt nu te hopen dat de vriend van Ana Lucia de volgende stap in verantwoordelijkheid neemt door met haar te trouwen. Een relatie die met een sms’je verbroken kan worden, is namelijk geen veilig milieu waar een kind kan opgroeien. Het huwelijk is dat wel. De heilige belofte voor het altaar is de hoeksteen van elke functionerende, stabiele samenleving.

Laatst bijgewerkt: 31 mei 2024 13:32

Doneer