D66 spreekt fatwa uit over ChristenUnie

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers stelt zich weinig strijdbaar op tegen de hautaine uitsluiting van D66-leidster Sigrid Kaag. (beeld: screenshot NOS)

D66 spreekt fatwa uit over ChristenUnie

THEMA'S:

De ChristenUnie lijkt door D66 uitgesloten te worden van de formatie. Daarmee plukt de kleine christelijke partij de wrange vruchten van haar ‘constructieve’ – anderen zullen zeggen ‘kruiperige’ - opstelling tegenover de linksliberale partij van Sigrid Kaag. Als geen ander is deze partij erop gebrand Nederland macabere zaken als abortus, euthanasie, hulp bij zelfdoding en ‘voltooid leven’ op te dringen. Zaken waarvoor de ChristenUnie weinig of niets gedaan heeft om die tegen te houden.

‘Roer moet om’

Bij het doordrukken van deze medisch-ethische dossiers wil Kaag nu echter alle remmen los. “Het wetsvoorstel van Pia Dijkstra over voltooid leven willen wij per se in de Tweede Kamer behandeld zien”, kondigde Kaag dit voorjaar al aan. Ze wil zich daarbij niet meer door de ChristenUnie laten hinderen. “Het roer moet om.” ‘Voltooid leven’ moet wat haar betreft een ‘vrije kwestie’ worden in de Kamer: de meeste stemmen tellen.

Beeldspraak

Stelde de ChristenUnie onder leiding van Gert-Jan Segers zich deze kabinetsperiode al op als het schoothondje van D66, deze zomervakantie wordt dit hondje pardoes uit de auto gezet. De beeldspraak met auto’s is overigens van Sigrid Kaag. Ze motiveerde haar afwijzing van verdere samenwerking met de ChristenUnie als “een auto die je parkeert, gaat roesten als je ‘m niet rijdt. We moeten voortgang boeken.”

Lees ook: Hoe het ChristenUnie standpunt over abortus geliberaliseerd is

Stop gedwongen euthanasie

Kaags eigen formatie

De arrogante uitlatingen van D66 leidster Sigrid Kaag dat het komend kabinet “grote uitdagingen” wachten waarbij zij de ChristenUnie niet kan gebruiken, kunnen bovendien het einde betekenen van de poging van premier Rutte om zijn huidige demissionaire kabinet voort te zetten. Sterker nog, achter de schermen lijkt Kaag al aan haar eigen formatie begonnen te zijn. Alsof niet Mariette Hamer (PvdA) maar zijzelf de informateur is, ontving ze afgelopen weekeinde de onderhandelingsteams van PvdA en Groenlinks bij zich thuis. Dat onderstreept nog eens hoezeer zij hoopt op een links kabinet zonder ChristenUnie uit te komen.

Koninklijke weg

Bij ChristenUnie-leider Segers lijkt het kwartje echter nog steeds niet te vallen. Hij blijft zich “constructief” opstellen, zegt hij in reactie op Kaags fatwa, al dreigt hij nu wel zwakjes “dat het een keer ophoudt”. Afhaken doet hij tot dusver echter niet, en versterkt daarmee het beeld een D66-schoothondje te zijn. In feite biedt de minachtende afwijzing van D66 de ChristenUnie een koninklijke weg om het formatietoneel te verlaten en het eigen christelijke profiel wat op te poetsen, zo nodig blijvend vanuit de oppositie. Stirezo maakte eind vorig jaar een vernietigende balans op van wat de ChristenUnie op het gebied van pro-life in dit kabinet tot stand heeft gebracht: vrijwel niets. In de strijd om het demonstratierecht bij abortuscentra hield de ChristenUnie zich bijvoorbeeld totaal afzijdig.

Lees ook: D66’ster over de rooie vanwege Stirezo tienweken-poppetje

Waken bij abortuscentra is een recht en moet dat blijven!

Politieke wil ontbreekt

Abortus is – niet juridisch, maar praktisch gesproken – in Nederland zo goed als legaal. Maar wat legaal is, kan een regering best ontmoedigen. Staatssecretaris Blokhuis heeft bijvoorbeeld een ware kruistocht gevoerd tegen iets wat écht volstrekt legaal is, maar veel minder doden eist: roken. Als het aan hem ligt wordt roken peperduur, mag je geen smaakjes meer in e-sigaretten hebben en moeten rookruimtes in publieke gebouwen als zorginstellingen dicht. Wie dit vergelijkt met de inzet van de ChristenUnie tegen abortus en euthanasie, krijgt het gevoel dat bij deze partij eenvoudig de politieke wil ontbreekt, om op echt belangrijke punten D66 het hoofd te bieden.

Kus des doods

Het best wordt dat geïllustreerd door de lof die de ChristenUnie deze week uit wel heel onverwachte hoek ontving: D66-prominent Jacob Kohnstamm. Hij noemt deze week de ChristenUnie “een buitengewoon fatsoenlijke partij, waarvan allerlei standpunten dichtbij die van D66 liggen”. Dit is een echte kus des doods. Kohnstamm is immers de euthanasiekoning van Nederland. Zal het kwartje bij de ChristenUnie nu vallen? Want als je geprezen wordt door de oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde en zelfs van de World Federation for the Right to Die Societies, dan moet je je als christelijke partij echt eens achter de oren krabben.

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 11:28

Doneer