Diplomatieke strijd om stervende Pool in Brits ziekenhuis

Diplomatieke strijd om stervende Pool in Brits ziekenhuis

Een rechtbank in Warschau heeft de repatriëring van een Poolse burger ‘RS’ die uitgehongerd en uitgedroogd in een Engels ziekenhuis ligt, wettig verklaard.

Voor de familie van RS, de regering en Polen zelf is het wachten nu op de Britse autoriteiten om RS vrij te geven.

Diplomatieke status

De Poolse patiënt, die begin november ernstige hersenschade opliep na een hartaanval, kreeg vrijdag van de Poolse regering de diplomatieke status toegekend, in de overtuiging dat dit hem zou onttrekken aan de jurisdictie van de Britse rechtbanken. De Pool zou op grond van de Britse orgaandonatiewet ook van zijn organen beroofd kunnen worden.

Stopgezet

Op 15 december gaf het Britse Hof van Bescherming toestemming aan het ziekenhuis en de echtgenote om samen te beslissen wanneer RS's levensondersteunende behandeling moest worden stopgezet. Een rechtbank in Warschau heeft Polen nu dus toestemming gegeven om zijn burger naar huis te brengen.

Stop gedwongen euthanasie

‘Spel om leven’

"Alles wat we nodig hebben is die toestemming van Groot-Brittannië," zegt de Poolse minister van Justitie, Marcin Warchoł. "Ik vertrouw erop dat die toestemming snel zal worden gegeven." Warchoł noemt de onderhandelingen tussen Polen en Groot-Brittannië voor het voortbestaan van de Poolse burger een "spel om het leven van onze landgenoot."

Bescherming van leven

"Ik geloof dat we zullen winnen; ik geloof dat de beschaving van het leven de beschaving van de dood zal overwinnen," zei Warchoł. "We kunnen geen van onze landgenoten in de steek laten. De bescherming van het leven vanaf de conceptie tot de natuurlijke dood behoort tot onze cultuur, geloof en tradities."

UPDATE 26 januari 2021. LifeSiteNews meldt dat RS overleden is.

Laatst bijgewerkt: 9 april 2021 10:41

Doneer