EenVandaag voert opnieuw campagne voor verbod op waken bij abortuscentra

In Nederland fungeert het programma EenVandaag (AVROTROS) als de spreekbuis van het abortussyndicaat. (Foto: screenshot EenVandaag)

EenVandaag voert opnieuw campagne voor verbod op waken bij abortuscentra

Het succes van de pro-lifebeweging voor het levensrecht van ongeboren kinderen, laat het abortusactivisme in de versnelling gaan. Met name het uitlekken van een pro-life conceptvonnis van het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de ‘cultuur van de dood’ de afgelopen dagen in hoogste staat van paraatheid gebracht. De kritiek op abortus moet tot zwijgen gebracht worden.

Heilige graal van feminisme

Bij alle verontrusting kan de abortuslobby daarbij vast rekenen op ondersteuning vanuit linkse media. Want abortus – het ongestraft doden van kinderen in de moederschoot – is nu eenmaal de heilige graal van feminisme en socialisme. In Nederland fungeert het programma EenVandaag (AVROTROS) als de spreekbuis van het abortussyndicaat. Het item van 18 mei maakt dat saillant duidelijk. Het duurt zo’n acht minuten, waarbinnen EenVandaag het klaarspeelt uitsluitend direct belanghebbenden bij een ongehinderde abortuspraktijk aan het woord te laten komen: mensen dus, die goed geld verdienen met het doden van ongeboren kinderen. Allicht dat die geen demonstratie voor de deur willen.

Onbaatzuchtige ‘wakers’

De aanpak van EenVandaag verbijstert, omdat je zou verwachten dat journalisten sympathie opbrengen voor de underdogs, voor de kwetsbaren en machtelozen, voor de mensen die geen stem hebben. Dat zijn allereerst de 32.000 ongeboren kinderen die jaarlijks in Nederland in de moederschoot worden omgebracht. Daar zou geen haan naar kraaien, als niet een legertje idealisten in weer en wind de wacht blijft houden bij hun executieplaatsen: de abortuscentra. En daarbij onbaatzuchtig blijven proberen om de moeders te bereiken en hen ervan te weerhouden hun kind te laten doden. Wat kan er nobeler zijn dan dat?

Lees ook: Rechter: "groot maatschappelijk belang" bij zaak om pro-life waken bij Bloemenhovekliniek

EenVandaag doet niet aan bewijsvoering

Maar nee, EenVandaag zet met suggestieve grofkorrelige foto’s en schokkerige quasi-undercovervideo’s (die ondertussen niets onrechtmatigs laten zien) weg als sinistere individuen die bezoeksters van abortuscentra zouden “lastig vallen”, “intimideren”, “achternalopen” en zelfs “insluiten”. Het is heel vervreemdend om mensen die je goed kent, zoals de sympathieke en kalme zuster Monja, door Eenvandaag visueel gedemoniseerd te zien worden op nationale televisie als ware zij een eng reli-gekkie. EenVandaag ontslaat zichzelf daarbij van enige bewijsvoering. Aantijgingen volstaan. Aantijgingen van de abortuscentra en ander belangenverstrengelden, die uiteraard zo ongehinderd mogelijk willen doorgaan met ongeboren kinderen doden en geld verdienen.

Directeur Bloemenhove mag bal inschieten

Wie er nog aan twijfelt of Een Vandaag hetze-journalistiek tegen wakers bij abortuscentra bedrijft en aanstuurt op een verbod tegen hen, dit was op 18 mei de openingstekst: “Geïntimideerd, uitgescholden of achtervolgd door anti-abortusdemonstranten, vrouwen die hun zwangerschap willen laten afbreken worden regelmatig lastig gevallen bij abortuskliniek. Dat blijk uit een rondgang langs abortusartsen. Er moet daarom een landelijk verbod komen op demonstraties dichtbij klinieken, vindt een deel van de TK. Hard nodig, zeggen ook artsen en klinieken.” Waarna EenVandaag onmiddellijk de directeur van Bloemenhove de bal laat inschieten: “Ik hoop dat de politiek nu eens maatregelen neemt.”

STI WhatsApp-banner

Slechts één zwakke pro-life tegenwerping

Van hoor en wederhoor is geen enkele sprake. Het frame wordt de kijkers consequent ingehamerd. Dit terwijl EenVandaag toch met publiek geld wordt gefinancierd. Alleen bij het inzamelen van politieke reacties op het eind gunt EenVandaag een heel kort bijrolletje (van nog geen tien seconden) aan Mirjam Bikker van de ChristenUnie. Als we het dan toch over “intimidatie” hebben, zij maakt zelf een nogal geïntimideerde indruk. “Ik vind het héél belangrijk dat er lokaal niet geïntimideerd wordt”, zo stapt Bikker in het EenVandaag-frame, waarop dan de enige drie seconden volgen waarop met veel goede wil iets van een zwak pro-life geluid te horen is: “...maar ook dat er ruimte is voor die demonstratie”. De ChristenUnie zou er goed aan doen op dit vlak niet meer aan het journalistiek malafide EenVandaag mee te werken. In het uitgebreide persbericht dat EenVandaag erover uitbracht, wordt Bikkers zelfs helemaal niet meer genoemd: alleen politici die de EenVandaag pro-abortuslijn onderschrijven worden geciteerd.

Abortuslobby bedreigt Grondwet

De journalistieke campagne van EenVandaag is verre van onschuldig. Hoe je ook over abortus denkt, het recht op demonstreren is vastgelegd in de Grondwet. Abortus is al erg genoeg, het zou wat zijn als de belanghebbenden er ook nog in zouden slagen om openlijke kritiek op het doden van ongeboren kinderen met hulp van de rechter of zelfs het parlement tot zwijgen te brengen. Het abortustotalitarisme is er niet alleen verantwoordelijk voor dat in Nederland 32.000 kinderen jaarlijks een kansloze dood sterven: het dreigt nu zelfs een grondwetsartikel uit te schakelen om daarmee iedere Nederlander het recht en de mogelijkheid te ontnemen daar publiekelijk de aandacht op te vestigen. Met hulp van de publieke omroep.

Waken bij abortuscentra is een recht en moet dat blijven!

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022 11:16

Doneer