Moeder bevalt van zoontje zonder benen en één arm: ‘Nooit abortus overwogen’

Kleine Henry werd geboren met slechts een arm en zonder benen. Maar zijn moeder heeft geen seconde abortus overwogen: “Hij heeft misschien niet al zijn armen en benen, maar voor mij is hij absoluut perfect.” Deze afbeelding is niet van het kind en zijn moeder, maar is ter illustratie.

Moeder bevalt van zoontje zonder benen en één arm: ‘Nooit abortus overwogen’

THEMA'S:

Rosie Higgs (29), een schoolassistente in Londen, kreeg tijdens haar zwangerschap te horen dat haar zoon Amniotic Band Syndrome (ABS) had, een zeldzame aandoening die de groei van ledematen belemmert. Vrienden en familie drongen aan op abortus, maar de Britse moeder was resoluut: “Ik heb nooit overwogen om [hem] te doden.”

Geen benen en één arm

In mei 2020 werd Henry geboren zonder benen en met één arm met een vergroeide hand. “Toen ik hoorde dat mijn baby maar één arm en geen benen zou hebben, was ik zo bezorgd en verdrietig,” vertelt Higgs aan Teesside Live. Toch veranderde alles toen ze haar zoon vasthield: “Toen zijn vader mij mijn kleine jongen gaf, werd ik verliefd.”

Uitdagingen

Henry, nu een vrolijke peuter, laat zich niet beperken. “Hij kan dingen oppakken zonder problemen, wat echt verrassend is,” zegt zijn moeder. Toch zijn er uitdagingen: “Hij kan geen loopstoeltje gebruiken omdat dat niet veilig is zonder onderste ledematen.” Het huis moet worden aangepast voor Henry’s toekomst, wat zorgen met zich meebrengt.

Lees ook: De NIPT wordt uitgebreid: nóg meer kinderen voorgesorteerd voor abortus

Steun in omgeving

Dankzij de organisatie Reach vond Higgs contact met andere ouders die ook een kind hebben met een soortgelijke beperking. “Ze zijn geweldig en hebben me erdoorheen geholpen,” zegt ze. Henry zelf is volgens zijn moeder een charmeur: “Hij is een flirt, heeft een ondeugende glimlach en lacht altijd. Hij houdt van zijn grote zus.”

Abortus tot de geboorte

In Engeland kunnen kinderen met aandoeningen als ABS tot aan de geboorte worden geaborteerd. Ook in Nederland is de abortusgrens van 24 weken niet eens absoluut. In het geval van een ernstige handicap of ziekte kan ook in Nederland een ongeboren kind in principe tot aan de geboorte gedood worden. Voor steeds meer ouders is trouwens een klompvoet, hazenlip of zelfs een ongewenst geslacht voldoende reden om hun kind te laten aborteren.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Uw gift kan een leven redden. Elke dag vecht Stirezo Pro Life voor ongeboren kinderen die niemand anders hebben. Zij kunnen niet spreken, maar u wel. Met uw donatie geeft u ze een kans op leven. Wacht niet langer – elke seconde telt in deze strijd. Doneer nu en word de held die ze nodig hebben.

Geen spijt

Ondanks deze ‘mogelijkheid’, koos Henry’s moeder voor zijn leven, zonder enige twijfel. Na zijn geboorte is ze daar nog steeds dankbaar voor. “Hij heeft misschien niet al zijn armen en benen, maar voor mij is hij absoluut perfect,” benadrukt ze. Haar verhaal onderstreept de beschermwaardigheid van elk leven. Een handicap of een beperking is geen reden tot abortus.

Valse ‘barmhartigheid’

Helaas denken politici in Engeland, Nederland en veel andere landen daar anders over. Wat deze gruweldaad nog wranger maakt is de bewering dat het barmhartig zou zijn om hem of haar op deze manier uit zijn of haar lijden te verlossen. Alleen iemand die niet weet hoe afschuwelijk een late abortus is, kan zoiets beweren. Maar zelfs al zou het doodsvonnis op een minder gruwelijke manier plaatsvinden, zoals bij kindereuthanasie, het blijft ten alle tijden een grove zonde om een kind te doden, geboren of nog niet.

Laatst bijgewerkt: 7 mei 2025 15:13

Doneer