
De NIPT screent ongeboren kinderen op mogelijke afwijkingen, met vaak een abortus tot gevolg.
De NIPT wordt uitgebreid: nóg meer kinderen voorgesorteerd voor abortus
De niet-invasieve prenatale test (NIPT) is sinds 2017 beschikbaar voor zwangere vrouwen in Nederland, en screent vanaf de tiende zwangerschapsweek op vermeende chromosoomafwijkingen. Per 1 april 2025 is het testaanbod fors uitgebreid: waar het vroeger alleen ging om Down-, Edwards- en Patausyndroom, worden nu ook allerlei andere afwijkingen opgespoord. Volgens de NPV roept dit ernstige vragen op. Wat betekent deze verbreding voor ongeboren kinderen en hun ouders?
Meer screening = meer abortus
De cijfers liegen niet: prenataal onderzoek leidt vaak tot abortus. In 85 procent van de gevallen waarin downsyndroom wordt vastgesteld, kiezen ouders ervoor om het kind te laten doden. In 2023 gebeurde dat volgens het Nederlands Dagblad (ND) 1.800 keer. Nu de NIPT op meer afwijkingen test – vaak met onduidelijke gevolgen – zal dit aantal waarschijnlijk stijgen. Een ongunstige uitslag verandert een zwangerschap opeens in een rollercoaster van spanning en onzekerheid.
Lees ook: Uitroeiing van Downkinderen dreigt door uitbreiding van de NIPT
Onbetrouwbaar
Dit terwijl de test bij lange na niet accuraat is. Het komt regelmatig voor dat een moeder te horen krijgt dat haar kind het syndroom van Down zou hebben, maar dat dat bij een vervolgtest of de geboorte niet het geval blijkt te zijn. Bij de ‘overige’ chromosoomafwijkingen waar vanaf heden dus ook op getest wordt, blijkt de kans op een juiste voorspelling slechts 40 procent. Met andere woorden, talloze moeders hebben gebaseerd op onjuiste informatie hun kerngezonde kinderen laten doden.
Recht op leven
Het vermoeden dat een ongeboren kind mogelijk een afwijking heeft, legitimeert uiteraard geenszins om abortus te plegen. Het recht op leven is immers onvoorwaardelijk omdat ieder kind, ook als het wel een afwijking (b)lijkt te hebben, door God geschapen en dus door Hem gewild is. Bovendien blijkt uit onderzoek dat veruit de meeste gezinnen met een kind dat bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft hem of haar als een zegen beschouwen, waaronder ook het kind zelf.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) De klok tikt vandaag voor duizenden ongeboren kinderen. Zonder hulp verliezen zij hun toekomst. Stirezo Pro Life werkt onvermoeibaar om ze te redden, maar we kunnen het niet alleen. uw donatie geeft hoop en kracht aan deze strijd. Wacht niet tot het te laat is – doneer nu en red een leven.
De screeningsfuik
Een zwangere vrouw die kiest voor de NIPT, belandt al snel in wat ervaringsdeskundige Sanne van der Hout in het ND de ‘screeningsfuik’ noemt. Een zorgwekkende uitslag leidt tot vervolgonderzoek – met risico op een miskraam – en allerlei zorgen die dikwijls onterecht blijken. De overheid lijkt te suggereren: een kind met een afwijking is een legitieme reden om een hem of haar te laten doden. Financiële argumenten spelen hier ook een rol: gehandicapte kinderen zijn hun leven afhankelijk van dure zorg die zij zelf nooit kunnen terugbetalen. Een dergelijke manier van het kijken naar een kinderleven is het tragische resultaat van onze cultuur die God de rug toekeert.
Teken voor het leven
Voorstanders van de NIPT prijzen het aan als ‘technisch vooruitgang’, maar het is niets minder dan eugenetica. Kinderen zijn meer dan hun diagnose, zeker als deze dikwijls niet klopt. Daarom strijdt Stirezo Pro Life tegen de NIPT. Al ruim 20.000 pro-lifers hebben onze petitie getekend. Laat ook úw stem horen en teken de petitie aan zorgminister Agema om ongeboren kinderen met een beperking te sparen. Ga naar https://stirezo.nl/petities/te... en strijd mee voor hun recht op leven!
Laatst bijgewerkt: 7 april 2025 13:23