Psychiaters uiten kritiek op de euthanasie van de 17-jarige Milou.
Psychiaters roepen op tot strafrechtelijk onderzoek na euthanasie van 17-jarig meisje
Prominente psychiaters eisen dat het Openbaar Ministerie de euthanasie van de 17-jarige Milou onderzoekt. Zij zijn kritisch over de rol van euthanaseur Menno Oosterhoff.
Meisje Milou: euthanasie om psychisch lijden
De 17-jarige Milou was vorig jaar oktober de eerste minderjarige in Nederland die euthanasie kreeg vanwege psychisch lijden. De Nederlandse overheid heeft onder opeenvolgende D66-zorgministers de ‘dood op bestelling’ gelegaliseerd voor kinderen, tot afschuw van de wereld.
Damiaan Denys
Veertien psychiaters, onder wie prominenten als Damiaan Denys en Jim van Os, uiten in een brief aan het OM hun verontrusting. De kindereuthanasie van Milou is uitgevoerd door psychiater Menno Oosterhof, die zij een gevaarlijke activist vinden. Volgens professor Denys is het onwenselijk dat “mensen met uitgesproken, gepolariseerde attitudes” de euthanasie uitvoeren.
'Motivatie voor verandering neemt af'
In een Trouw-opinieartikel spreekt psychiater prof. Jim van Os zich uit tegen het euthanaseren van jongeren die psychisch lijden. Naarmate bij minderjarigen “de overtuiging groeit dat euthanasie de ‘oplossing’ is, neemt de pijn van het verder moeten leven toe,” aldus Van Os. “Ook neemt de motivatie voor verandering af. En dat kan dodelijk zijn.”
'De wet wordt opgerekt'
“Er is sprake van een toenemende oprekking van het zorgvuldigheidscriterium uitzichtloosheid van het lijden,” zo schrijven de bezorgde psychiaters aan OM-baas Rinus Otte. Die oprekking wordt in de hand gewerkt door bezuinigingen in de zorg. De wachtlijst voor een passende behandeling is lang. “De uitzichtloosheid die dit veroorzaakt zorgt steeds vaker voor een euthanasieverzoek.”
Lees ook: Canadese arts vertelt hoe leuk ze het vindt om mensen te euthanaseren
Openbaar Ministerie reageert
Het OM reageert afwijzend op de brief van de psychiaters. De euthanasie van Milou is beoordeeld door de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). Die vond dat euthanaseur Oosterhoff zorgvuldig handelde. “Er is dan ook geen reden om een onderzoek te starten,” zo zegt het OM.
Jacob Kohnstamm
Het Openbaar Ministerie verschuilt zich hierbij achter de toetsingscommissie. Die is niet zo objectief en onafhankelijk als het OM doet voorkomen. Zo werd de RTE lange tijd voorgezeten door D66-politicus Jacob Kohnstamm, die het ‘zorgvuldig beoordelen’ van euthanasie combineerde met het actief lobbyen voor verruiming van de euthanasiewetgeving.
Lees ook: Bizar: toetsing euthanasie wordt geleid door notoire euthanasielobbyist
Jeroen Recourt
De huidig voorzitter Jeroen Recourt is Eerste Kamerlid namens GroenLinks-PvdA, een partij die zich hard maakt voor meer euthanasiemogelijkheden. Als een PVV-Senator een commissie zou voorzitten die oordeelt of asielzoekers terecht uitgezet zijn, dan zou Nederland te klein zijn.
'Weloverwogen besluit'
Wat in het protest van de psychiaters mist, is een principiële afwijzing van euthanasie. “Maar in hoeverre kan een 17-jarige een weloverwogen besluit nemen om het leven te beëindigen?”, zo vraagt professor Jim van Os retorisch. Maar als Milou uiterst weloverwogen haar besluit nam, zou haar euthanasie dan wel door de beugel kunnen?
Genezing is het hoogste goed
Het ultieme doel van de arts is de genezing van zijn patiënt. Niet het vaststellen of diens wensen weloverwogen zijn. Iedere dokter die groen licht geeft aan de beenamputatie van een filosoof, die na lang nadenken heeft besloten dat het beter is om invalide door het leven te gaan, moet onmiddellijk uit zijn functie gezet worden.
Gruwelijke consequenties
De Nederlandse euthanasiepraktijk is een trein die de afgrond in dendert. Met als nieuwe mijlpaal de euthanasie van een depressief tienermeisje. De trein is allang op het punt aangekomen waarop je zeker als psychiater moet zien dat het loslaten van het beginsel ‘God behoort al het leven toe’ tot gruwelijke consequenties leidt.
Laatst bijgewerkt: 30 juli 2024 15:22