Wat vindt Pieter Omtzigt van abortus?

Volgens Pieter Omtzigt, lijsttrekker van Nieuw Sociaal Contract, moet abortus in het Wetboek van Strafrecht blijven – de krokodillentraantjes van GL-PvdA-leider Frans Timmermans ten spijt. Dat is helaas wel het enige positieve dat we kunnen zeggen over zijn pro-abortusstandpunt (Beeld: NPO)

Wat vindt Pieter Omtzigt van abortus?

THEMA'S:

Het valt niet mee om achter de standpunten van de eeuwig weifelende Pieter Omtzigt te komen. Dat bleek wel uit de door hem geklapte formatiegesprekken. Maar hoe denkt de leider van Nieuw Sociaal Contract (NSC) over abortus, de meest fundamentele kwestie? Stirezo doet een poging.

Pieter Omtzigt

In het partijprogramma van Pieter Omtzigts NSC komt het onderwerp abortus maar heel beperkt ter sprake. Volgens de partij is het huidige abortusbeleid "evenwichtig en behoeft geen wijziging." Dat blijkt ook wel uit zijn stemgedrag: hij stemde tegen het afschaffen van de vijf dagen beraadtermijn, maar ook tegen het verlagen van de 24-wekengrens. Naar eigen zeggen heeft hij ervoor gezorgd dat “abortus op een plek zit waar het hoort te zitten”.

Lees ook: Verkiezingen komen eraan: dit vinden partijen van abortus

Omtzigt houdt zich afzijdig

Bij andere cruciale wetsvoorstellen onthield de NSC-lijsttrekker zich echter van stemming. Zo gaf hij als eenmansfractie niet thuis toen de Tweede Kamer stemde over het verstrekken van de abortuspil door de huisarts. Ook weigerde hij tot voor kort een standpunt in te nemen over de positie van abortus in het strafrecht. Toch verzekert hij abortusvoorstanders in een uitzending van de NPO in de aanloop naar de verkiezingen dat abortus bij NSC “in veilige handen” is.

Abortus buiten het eigen risico

Pieter Omtzigt vertelt in die uitzending bovendien trots dat hij zich ingespannen heeft om abortus buiten de zorgverzekering te houden. Hierdoor hoeven vrouwen die een abortus plegen geen eigen risico te betalen. Omtzigt verlaagt daarmee drastisch de drempel tot abortus. Niettemin omdat het op deze manier anoniem gebeurt: “de zorgverzekeraar hoeft het niet te weten”, aldus Omtzigt. Dit zorgt er daarnaast nog voor dat abortus “niet uit het zorgverzekeringspakket gehaald [kan] worden”. Met andere woorden: mede dankzij Pieter Omtzigt betaalt iedere pro-lifer met een zorgverzekering ongewild mee aan abortus.

Volg STI op Telegram

Abortusactivist Timmermans vangt bot bij Omtzigt

In diezelfde NPO-uitzending probeert GL-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans hem middels emotionele drogredenen te overtuigen dat abortus “niet in het strafrecht” hoort: “luister naar de vrouwen!” Omtzigt, die wel voor hetere vuren gestaan heeft, legt abortusfanaat Timmermans uit dat abortus onder de 24 weken “altijd en onder elke omstandigheid” mogelijk is in Nederland. Boven die arbitraire grens wordt abortus in de meeste gevallen als illegaal beschouwd om, aldus Omtzigt, het leven van de moeder te beschermen. Zulke late abortussen mogen niet illegaal gebeuren “omdat iemand kan overlijden”.

Een kromme beredenering

Voor een doorgaans intelligent overkomende politicus is dit toch wel een heel kromme beredenering: er overlijdt immers altijd minstens één mens bij een abortus. En dat is ook nog eens iemand die hier geen inspraak in heeft. Bovendien is zijn of haar dood het beoogde resultaat van de moorddadige ‘ingreep’. Een ingreep die, in Omtzigts eigen woorden, bij zijn NSC “in veilige handen” is. Als belijdend katholiek heeft Pieter Omtzigt veel uit te leggen. Zijn positie druist regelrecht in tegen de millennia-oude leer van de Kerk. Bovendien is een ‘volksvertegenwoordiger’ deze titel pas echt waardig als hij ook hen vertegenwoordigt die geen stem(recht) hebben, geboren of ongeboren.

Laatst bijgewerkt: 22 februari 2024 15:50

Doneer