Pater Koopman

De pater had een sterke devotie tot de Heilige Maagd Maria

De oprichter van de Stichting Recht zonder Onderscheid was pater Jan Koopman s.s.s.

Pater Koopman werd geboren in 1920. Zijn ouders gaven hem naast het katholiek Geloof een sterk maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef mee. Voor Koopman was het dan ook logisch om tijdens de Tweede Wereldoorlog verzet te plegen tegen de Duitse bezetter. Koningin Wilhelmina onderscheidde hem met het Verzetskruis, een feit dat pas na zijn dood in 1993 bekend werd.

Na de oorlog trad Koopman toe tot de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament. In 1957 volgde priesterwijding. Na vijf jaar als missionaris in Brazilië, besloot hij in 1973 terug te keren naar Nederland. Een sterke roeping tot het strijden voor ongeboren leven drong zich aan hem op.

Op 12 september 1973 richtte pater Koopman de Stichting voor Recht Zonder Onderscheid op.

Stirezo is het tegenovergestelde van Stimezo, wat betekent: Stichting Medisch Verantwoorde Zwangerschapsonderbreking. De laatste naam was trouwens bijzonder misleidend, omdat Stimezo zich inzette voor zwangerschapsafbreking, niet –onderbreking.

Protesteren op het Binnenhof

De pater beklimt een hijskraan

Pater Koopman was een energieke man, die de confrontatie niet schuwde. Niet bij abortusklinieken, niet bij de Tweede Kamer. Hij heeft zelfs een hijskraan bezet en luidde illegaal de klokken van de Groningse Martinitoren. Buitengewone tijden vragen buitengewone maatregelen, aldus de pater.

De pater stond niet alleen in zijn strijd. Hij kon rekenen op de trouwe medewerking van Jan de Hommel en Frans van Winden. Zij zetten na diens overlijden in 1997 het levenswerk van de pater voort.

Een interview over pater Koopman leest u HIER. Een video over hem is te zien op YouTube:

In 2018 zijn de activiteiten van de Stichting Recht zonder Onderscheid overgenomen door de Stichting Civitas Christiana, de naam van de campagne ‘Stirezo’ is gebleven.

Doneer