JA21 over abortus: wat vindt de partij?

JA21-leider Joost Eerdmans tijdens een toespraak in de Tweede Kamer.

JA21 over abortus: wat vindt de partij?

THEMA'S:

JA21 profileert zichzelf als een redelijk en realistisch alternatief op Forum voor Democratie, de partij waar zij zich in 2021 van afscheidden. Maar hoe denkt deze partij van Joost Eerdmans over abortus?

JA21: ‘Abortus is een “belangrijk vrouwenrecht”’

Bij de landelijke verkiezingen sprak JA21 over abortus als een “belangrijk vrouwenrecht waar wij niet aan willen tornen.” Maar aan de andere kant willen ze het aantal abortussen wel terugdringen. Ze beschouwen het niet als het doden van een ongeboren kind, maar het moet wel “zoveel mogelijk worden voorkomen”, aldus het verkiezingsprogramma. Op hun website laat JA21 weten abortus te willen “waarborgen als verworven vrouwenrecht” en pleiten ze voor een verlaging van de 24-weken-termijn voor “niet-medische abortussen”.

Wispelturig stemgedrag

Wat het stemgedrag van JA21 betreft, is er geen pijl op te trekken. Aan de ene kant stemde de partij als een van de weinigen in met de motie van FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen dat elke abortus een tragedie is. Ook als het aankomt op de afgeschafte beraadtermijn stemden twee van de drie JA21-Kamerleden met de pro-life partijen mee. Ze stemden echter wel voor de verstrekking van de abortuspil bij de huisarts. Wat de Europese delegatie van de partij betreft, JA21-Europarlementariër Rob Roos stemde wel als een van de weinige Nederlandse afgevaardigden tegen het voorstel om van abortus een Europees ‘Grondrecht’ te maken.

Lees ook: Is de PVV tegen abortus?

Annabel Nanninga

Een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de pro-abortusagenda binnen JA21 is Annabel Nanninga. Op X liet zij weten dat het 'recht' op abortus "niet ter discussie" staat. Ook aan de NPO liet ze enkele jaren terug weten hier niet aan te willen tornen: "Je kan een vrouw niet dwingen om moeder te worden". Maar dit heeft niks met abortus te maken: een zwangere vrouw ís al moeder, maar dan van een ongeboren kind. Nanninga beschouwt anticonceptie als de oplossing voor abortus. Dit leidt echter juist tot meer abortus omdat het seksualiteit loskoppelt van voortplanting. Hierdoor - vanwege de onbetrouwbaarheid van veel anticonceptie - ontstaan juist meer zwangerschappen bij vrouwen die dit juist dachten te voorkomen.

“Alles van waarde is weerloos”

De webpagina van JA21 over haar standpunten omtrent medisch-ethische vraagstukken begint met een citaat van de dichter Lucebert “Alles van waarde is weerloos”. Dit geeft volgens de partij “in een notendop weer hoe JA21 denkt over de waarde van ieder leven.” Dat klinkt pro-lifers als muziek in de oren. Helaas is de realiteit anders. De mooie, poëtische woorden ten spijt, biedt de partij geen principiële weerstand tegen de systematische moord op hen die het meest weerloos zijn, ongeboren kinderen. Ook op het gebied van euthanasie wil JA21 de huidige wetgeving “handhaven”.

Laatst bijgewerkt: 26 juni 2024 11:36

Doneer