Jonge vrouw voelt D66-lijsttrekker Rob Jetten aan de tand over abortus

Tijdens het verkiezingsdebat op de NPO tussen Rob Jetten (d66) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) voelt een jonge vrouw de D66-lijsttrekker flink aan de tand. (Beeld: NOS)

Jonge vrouw voelt D66-lijsttrekker Rob Jetten aan de tand over abortus

THEMA'S:

Nu de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur staan, heeft de NOS een nieuw debatformat opgezet waarbij lijsttrekkers met elkaar en met een klein groepje in gesprek kunnen gaan. Bij deze editie komen Rob Jetten (D66) en Thierry Baudet (FvD) aan het woord. Van lhbt-zaken tot wonen, en van de oorlog in Oekraïne tot onderwijs: een breed scala aan onderwerpen passeerde de revue. Het meest belangrijke onderwerp werd echter tot het laatst bewaard: abortus.

Rob Jetten over abortus

Een achttienjarige hbo-studente vraagt Rob Jetten waarom zijn partij geen ruimte biedt voor andere opties bij een ongewenste zwangerschap dan abortus. Volgens de D66-lijsttrekker staat voor hem de “vrijheid en autonomie van de vrouw” centraal bij abortus. Hij wil ook absoluut niet dat vrouwen geconfronteerd worden met “demonstranten” bij abortuscentra. Desalniettemin zegt hij wel dat vrouwen goed moeten worden voorgelicht en dat je hun “alle mogelijke opties moet geven”.

Lees ook: Verkiezingen komen eraan: dit vinden partijen van abortus

Rouw na abortus

De jonge vrouw vraagt vervolgens aan Rob Jetten waarom er na een miskraam wordt gesproken over een leven dat is geëindigd en de rouw daarna, maar niet bij abortus. Hij antwoordt dat abortus een “heftige keuze [is] die je alleen zelf kunt maken.” De vraag die op de lippen van menig pro-lifer ligt is dan ook waarom abortus volgens de D66’er überhaupt een “heftige keuze” is. Van het weghalen van een klompje cellen – zoals amandelen of het trekken van een kies – belandt namelijk niemand in een rouwproces. Jetten geeft in zijn antwoord wel aan dat vrouwen die spijt hebben, achteraf hulp moeten krijgen.

Jetten: ‘abortus gaat over moeder en kind’

Opvallend genoeg noemt Jetten in zijn antwoorden over abortus de baby in de baarmoeder een aantal keren een “kind”. Zo is een vrouw die een “zwangerschap wil voortzetten” iemand die “door [wil] met dat kind”. Hij gelooft ook dat als de vrouw voor abortus kiest zij “daar als moeder (!) best toe in staat is.” De vraag die voor hem het doden van een ongeboren kind rechtvaardigt, verwoordt hij als volgt: “Kun je als moeder … voor dat kind ook echt alles geven dat je wilt geven?” Los van het feit dat dat op zichzelf een zeer immorele vraag is, is het taalgebruik opvallend.

Bestel Door het oog van de waker

Abortus doodt een kinderleven

Het is niet makkelijk om een gehaaide politicus aan het hakkelen te krijgen. Deze studente krijgt het echter wel voor elkaar. “Omdat u het dus zelf als rouw noemt, ziet u het [ongeboren kind] dus ook als leven?”. Jetten stottert: “het is uiteindelijk, ehh… een levend, eh… iets dat in je lijf zit inderdaad.” Hij was kennelijk ‘vergeten’ dat hij “een levend iets” zelf een minuut ervoor nog een “kind” noemde. Later in het gesprek verbeterde hij zichzelf: “de moeder… ehh de vrouw…”

Abortus is moord

Dan vraagt de studente aan de D66-leider of hij abortus als moord ziet. Hier hoeft hij niet lang over na te denken: “Nee”, antwoordt Jetten beslist. Volgens hem is het namelijk alleen moord als je “met voorbedachten rade iemand van het leven berooft.” Dit terwijl hij iets daarvoor nog uitgebreid onder woorden bracht dat abortus een lastige keuze is die je niet overhaast moet maken. Dus zelfs volgens Jettens eigen definitie is abortus moord. In feite is de werkelijkheid nog veel eenvoudiger: abortus is moord omdat het een onschuldig mens doodt.

Lees ook: Abortusverdriet slaat jaren later in als een bom: “Ik heb anderhalf uur gehuild”

Thierry Baudet over abortus

Tijdens het gesprek tussen Jetten en de studente schudt Baudet een aantal keren zijn hoofd. Wanneer hij zelf gevraagd wordt om zijn abortusstandpunt, haalt hij de door zijn partijgenoot Pepijn van Houwelingen ingediende motie aan dat elke abortus een tragedie is. Hij vindt ook dat abortus niet makkelijker gemaakt moet worden. “Bij twintig weken is het toch echt wel [in een] heel ver gevorderd stadium”, aldus de FvD-lijsttrekker. In tegenstelling tot Jetten, spreekt Baudet opvallend genoeg niet over “moeder” of “kind”. Hij neemt ook geen woorden als “moord” in de mond. Hij spreekt over het kind als een ‘het’. Dit toont aan dat Baudet abortus niet principieel verwerpt als de moord op een ongeboren kind.

Laatst bijgewerkt: 2 november 2023 13:30

Doneer